Search by category:
Egyéb kategória

Vörös és fekete lesz a szaunák új édenkertje a győri vízi élménypark és gyógyfürdőben

Vörös és fekete lesz a szaunák új édenkertje a győri vízi élménypark és gyógyfürdőben

Mészáros Richárd

2023. 03. 23., cs – 10:49

Egy édenkert, ahol nem lesz tiltott gyümölcs, legalább is a szó hagyományos értelmében. Lesz azonban rigorózus házirend, mert a szaunázás évszázados hagyományából, szertartásából, abból az életfilozófiából, ami a világ több kultúrájában az elmélyülést jelenti, jottányit sem akarnak engedni.

A folyók városában járunk. Ahogy épülnek, körvonalazódnak az új, júniusban nyíló hét tengeri csillagos vízi élménypark és gyógyfürdő elemei, minden apró részletből sugárzik, hogy a minőségre és a használhatóságra nagyon odafigyelnek a vendégek teljes körű kiszolgálása érdekében.

Japán és Párizs hangulata

Ugyanez érvényes a 150 személyes szaunavilágra is, ahol a beltérben megidézik Japán és Párizs hangulatát. A kültéri, telente fűtött járdával ellátott szaunakertben pedig adott lesz a panorámás kilátás a Rába és a Mosoni-Duna torkolatára, illetve a Püspökvárra. Külön privát szférát is biztosítanak majd, igény szerinti exkluzív kiszolgálással. A saját, gyógyvizes medence természetesen része lesz a szaunaparknak, de ami talán a legfontosabb: valóban ragaszkodni fognak a szaunakultúra alapszabályaihoz.

„A szaunázás is olyan lett, mint a labdarúgás meg a politika. Mindenki úgy gondolja, hogy ért hozzá, miközben kevesen tudják, hogy milyen is az igazi szaunakultúra. Gondoljunk csak bele, mi történt az elmúlt 20-30 évben. A konyhakertjeinkből például díszkerteket csináltunk alaposabb tervezés, a földtípushoz illő növénytársulások szakszerű kiválasztása, a fényviszonyok átgondolása nélkül. Most pedig nézzük az ablakunkból a barnuló tujákat, és azon sopánkodunk, milyen jó lenne, ha újra friss paprika, paradicsom, uborka teremne a portánkon” – von párhuzamot Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. tulajdonosa és egyben az RQ ügyvezetője.

„A szaunázással is így vagyunk. Szokássá vált ugyan a térségünkben is, csak éppen a kultúrát felejtettük el hozzáilleszteni. Holott többféle, nagyon jól működő szaunakultúra létezik a világban. A skandináv térségben például, ahol nemcsak rendszeres szertartássá, hanem igazi gyógymóddá is vált, vagy a Távol-Keleten, ahol a szauna az elmélyülésről, átszellemülésről is szól. Mi itt ímmel-ámmal, divatból szaunázunk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy „eltujásítottuk” a szaunáinkat is, ahogy a kertjeinket. Kinyitjuk a szaunaajtót, elvacillálunk a nyitott ajtó mellett, csuromvizes, halásznadrágnak is beillő, hosszú szárú fürdőnadrágban, papucsban, szaunalepedő használata nélkül ülünk be, és a többiek kérdezése nélkül borogatjuk a kályhára a vizet, csöpögtetjük a többféle mesterséges illóolajat. Utána zuhanyozás nélkül beleugrunk a hideg vizes dézsába, és végül jó zsíros ételekkel tömjük tele a gyomrunkat” – teszi hozzá a fürdő vezetője.

Érdekes

Élénkül a vérkeringés, a bőrön keresztül kiürülnek a méreganyagok, beindulnak az anyagcsere-folyamatok, és a hő hatására erősödik szervezetünk öngyógyító képessége is. A termelődő endorfin csökkenti a stressz hatásait, javítja a közérzetet, segíti a jó alvást. A forró levegő és jeges fürdő kombinációja pedig kondicionálja a vérkeringést, regenerálja az ereket, az egész szervezetet, rugalmassá teszi a kötőszövetet, feszesíti, fiatalítja a bőrt.

A szauna jótékony hatásai

Új trendet teremtenek

Amikor tervezni kezdték Győrben az új szaunaparkot, két gondolat vezérelte az üzemeltetőket. Amennyi szaunát csak lehet, a szabadtérben helyezzenek el úgy, hogy a kabinoknak minél nagyobb homlokfelülete legyen, lehetőleg panorámás kilátással. Hiszen ingerszegény környezetben nem olyan élvezetes ülni, beszélgetni, közösségi életet élni. Fontosnak tartották azt is, hogy szakítsanak a hagyományos, skandináv típusú, lambériás, monoton formavilággal. Ehelyett izgalmas színkombinációjú, tematikus belső tér megvalósítása volt a cél, ahol a vendégek könnyen ki tudnak kapcsolódni. Az eredményt látva kimondhatjuk, Győrben valóban új trendet teremtenek a szaunakertek világában, amit remélhetőleg mások is követnek majd.

„Ki fogjuk írni a házirendet és udvariasan be is tartatjuk mindenkivel annak érdekében, hogy az ide belépők valóban magukra csukhassák az ajtót a világ elől. Ráadásul nem csak a szeánszok alatt biztosítjuk az illóolajos felöntést. Ha azt jelezzük egy kabinnál, hogy ott egy hétig levendulaillat lesz, akkor a szaunamesterünk meghatározott időpontokban be fog menni, és nem mesterséges, hanem hangsúlyozottan természetes levendulaolajat fog önteni a kályhára. Ha azt mondjuk, hogy a következő héten átváltunk narancsillatra, akkor abban a kabinban egy hétig biztosan jó minőségű narancsolajat önt fel a szaunamesterünk rövid időközönként, és nem engedünk otthonról hozott, ellenőrizetlen minőségű, mesterséges illóolajat használni. Így tudjuk garantálni azt, hogy a szaunáinkban ne keveredjenek az illatok, és az egészségünkre ártalmas gőzök se keletkezzenek” – hangsúlyozza Kovacsics Imre, fontosnak tartva azt, hogy minden mozzanatnak legyen rendszere. Szülessen egyezség például arról, hogy a textilmentes övezetben szaunalepedőben megyünk be a kabinba, és ne csurgassuk a vizet a hosszú szárú fürdőnadrágból. Vagyis a szaunakertnek is saját, hét tengeri csillagos minősítési rendszere lesz, ami garantálja, hogy a vendégek elmélyülni, pihenni tudjanak.

Érdekes

Az élménypark nyitásáig minden hónapban népszerű, ismert emberek személyesítenek meg egy-egy tengeri csillagot. Decemberben Dobrádi Ákos zenész volt az első csillag keresztszülője, a második csillagé januárban Jakabos Zsuzsa válogatott úszó, a harmadik csillagé márciusban Nagy Feró, a Beatrice frontembere és Dézsi Csaba András professzor, a negyedik csillagé pedig három élsportoló: Fodor Csenge válogatott kézilabdázó, Török Ágnes válogatott kosárlabdázó és Süle Dóra válogatott labdarúgó. Akik az élménypark közösségi oldalaira látogatnak, nyereményjátékban is részt vehetnek, és a fürdő első VIP-vendégei lehetnek.

Tengeri csillagok, keresztszülőkkel

Elmélkedni, elmélyülni

„Minden akkor működik jól, ha ideológiát, kultúrát tudunk teremteni hozzá. A mi tematikus fürdőnkben főleg a nagy magyar elődökre alapozunk. C-vitamin-bárral tisztelgünk Szent-Györgyi Albert előtt, az óriás szódás szifonnal Jedlik Ányosra emlékezünk, a golyóstoll alakú vízi ágyúval Bíró László találmányát idézzük, a hangszer alakú vízi elemekkel Kodály Zoltán előtt hajtunk fejet. És, ha már Kodály, híres zeneszerzőnk, zenepedagógusunk módszerét Japánban is széles körben alkalmazzák. Japán hangulatát pedig a szaunakertünkben idézzük meg, ami a kultúrák találkozási helye is lesz, bonszaijal, fekete szárú bambusszal, a feketekőris-színkombinációval. Szerettünk volna eltérni a skandináv, minimáldizájnos, lambériás hangulattól. A falakon szimbolizáljuk a lehulló cseresznyevirágot és a gésák világát. Elmélkedésre, elmélyülésre is lehetőséget ad ez a miliő. A szaunabárunk például a Hoshino nevet kapja, ami szabad tűzön égetett kerámia teáskészletéről híres völgy elnevezése. A klasszikus európai sörök mellett japán csapolt sört is kínálunk itt” – sorolja az élménypark vezetője.

Szauna, eper, pezsgő

Még mindig a belső térben vagyunk, amikor eljutunk a Moulin Rouge privát szaunába. Egy-egy 10-12 fős baráti társság előre kibérelheti a vörös és fekete színvilágú, exkluzív teret, rendelhetnek maguknak nagyon jó minőségű pezsgőt eperrel, vagy éppen ananásztálat készíttethetnek be, igény szerint. Természetesen külön felszolgálóval és szaunamesterrel. Olyan szintű szolgáltatást kínálva, ami talán csak a világ legjobb szállodáiban érhető el, de egy élményfürdőben biztosan nem megszokott. A beltérben lesz tehát egy 25 fős finn szauna, privát szauna, egy háromfős, tágas infrakabin panorámaüveggel, 12 fős gőzkabin minden héten más-más, gyógynövényes befúvással, gyógymedence, dézsa zuhany és jég. A belső térből telente fűtött járdán juthatunk ki a külső szaunakertbe, a négy egyedi szaunához, merülő medencéhez és zuhanyzókhoz. A szeánszoknak a 30 fős Katlan-szauna ad helyet, ahol profi szaunamester-csapat, fény- és hangtechnika teszi különlegessé a programokat. A két másik, 26-26 fős szaunában a központi kabinon túl is lesz rendszeresen, természetes illóolajos felöntés. A hozzáadott értéket, igazi különlegességet pedig a térből kiemelkedő, 24 fős Panoráma-szauna adja, páratlan kilátással a Mosoni-Duna torkolatára és a Püspökvárra.

Érdekes

www.rqvizielmenypark.hu

Facebook:
facebook.com/rqvizielmenypark

 

Instagram:
@rqvizielmenypark

Tiktok:
tiktok.com/@rqvizielmenypark

ELÉRHETŐSÉGEK:

Read More

Post Comment