Search by category:
Egyéb kategória

Vámbéry Napok Dunaszerdahelyen

Vámbéry Napok Dunaszerdahelyen

Jakubec Ágnes

2023. 03. 25., szo – 19:21

Dunaszerdahely |

Március 23-24-én került megrendezésre a XXIII. Vámbéry Napok rendezvénysorozat. Bemutatták a XX. Nemzetközi Vámbéry Konferencia előadásainak antológiáját, amely az „Ázsia világának belsejébe” címet viseli. Másnap sor került a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjére is.   

A könyvbemutatón köszöntőt mondott a kötet szerkesztője Dobrovits Mihály turkológus. Felidézte a húsz évvel ezelőtti első Vámbéry Tudományos Konferenciát, beszélt az azóta bekövetkezett változásokról, valamint kijelölte a jövőre vonatkozó célkitűzéseket. Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás ügyvezető igazgatója a Vámbéry Ármin életmű ápolásával kapcsolatos tervekbe, munkafolyamatokba avatta be a jelenlévőket. A kötetet bemutató Simon Szabolcs, a Vámbéry Polgári Társulás alelnöke részletesen ismertette a könyv több tanulmányát, összevetve azokat néhány korábbival.

Másnap a Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjére került sor. Dunaszerdahely 20. alkalommal adott otthont a földrajzversenynek, amelyet a Csallóközi Múzeum galériatermében rendeztek meg. A vetélkedőbe a felső tagozatos, valamint a nyolcosztályos gimnázium 1–4. osztályát látogató háromfős csapatok nevezhettek. A döntőre a levelező fordulók során legjobbnak bizonyult tíz csapat kapott meghívást. A szervezési feladatokat a Katedra Polgári Társulás és a Vámbéry Polgári Társulás vállalta közösen, a lebonyolítást pedig az oktatásügyi minisztérium és a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.  A vetélkedő a szlovák iskolaügyi minisztérium által akkreditált, minősített verseny, pontszámtöbbletet jelent a középiskolás felvételiben (a döntőn részt vett első tíz helyezett számára). A döntő versenyfeladatai között Vámbéry Ármin életrajza, keleti utazásai, az általa érintett keleti térségek földrajza, valamint a történelmi Magyarország egyik elszakadt területe, Muravidék kaptak helyet. Teszt, vaktérkép, igaz-hamis feladatok, Vámbéry-művek címeinek összeállítása, képfelismerő és keresztrejtvény várta a versenyző csapatokat. Mind a tíz csapat komoly tudásról és tájékozottságról tett tanúbizonyságot. A csapatok az alábbi települések iskoláiból érkeztek: Érsekújvár, Búcs, Léva, Madar, Komárom, Dunaszerdahely, Nádszeg. A megmérettetést követően a résztvevők tárlatvezetésen vettek részt, Nagy Iván múzeumigazgató vezetésével.

Délután sor került Vámbéry Ármin mellszobrának koszorúzására, ahol a résztvevők, többek között Hájos Zoltán polgármester is, az emlékezés koszorúit helyezték el. Beszédet mondott Darkó Jenő történész, a Vámbéry Tudományos Kollégium titkára. A koszorúzás után a csapatok átvonultak a múzeumba az eredményhirdetésre. A zsűri tagjai – Fibi Sándor, Nagy Iván és Csadi László –, a verseny moderátora, Domonkos Tímea, a feladatok összeállítója, Tóth Tibor és a Katedra Polgári Társulás elnöke, Pintes Gábor is köszönetét fejezte ki a felkészítőknek és a versenyző tanulóknak. 

A sorrend így alakult:

1. Édes Gergely Alapiskola, Madar

2. Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely

3. Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer

4. Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár

5. Selye János Gimnázium, Komárom

6. Katona Mihály Alapiskola, Búcs

7. Jókai Mór Alapiskola, Komárom

8. Nádszegi Alapiskola, Nádszeg

9.  Juhász Gyula Alapiskola, Léva

10. Eötvös Utcai Alapiskola, Komárom

Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola csapata fél ponttal maradt le a dobogóról. Ők voltak a legfiatalabb tagokból álló csapat, három ötödik évfolyamban tanuló lány alkotta. Felkészítő tanáruk Szolár Géhry Mónika elmondta, a verseny előtti két hétben minden nap gyakoroltak a gyerekek. Az erőviszonyok eloszlottak a lányok között, egyiküknek a térképek az erőssége, másikuk a szöveget tudja kiválóan megjegyezni, a harmadik a dátumokban verhetetlen. A lányok elmondták, a legnehezebbek a török-arab kifejezések voltak. Jövőre is szeretnének részt venni és céljuk természetesen az első hely megszerzése. Az idei tanévben immár hatodik alkalommal a madari alapiskolások vitték el a pálmát. Felkészítőjük, Zahorcsek Mária elmondta, harmadik éve a mostani összeállítás a nyertes csapat, mindhárman nyolcadikosok. A tavaszi szünet óta minden nap készültek és bár harmadszor lettek elsők a versenyen a diákok, jövőre is szeretnének részt venni.

Read More

Post Comment