Search by category:
Egyéb kategória

Bizalmatlanul méregeti egymást a Magyar Fórum és a Szövetség

Bizalmatlanul méregeti egymást a Magyar Fórum és a Szövetség

Czímer Gábor

2023. 03. 29., sze – 16:05

Pozsony |

A Szövetség elnöksége úgy döntött, elfogadható számukra, hogy a párt megnevezését kiegészítsék a Magyar Fórum nevével. Mindezt annak érdekében, hogy a két szereplő együtt indulhasson az előre hozott parlamenti választáson. A Magyar Fórum vezetője, Simon Zsolt ugyanakkor bizalmatlan a Szövetséggel szemben.

A Szövetség elnöksége a keddi ülése után egy rövid közleményt adott ki, amelyben azt írják, mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy a közelgő választáson a szavazóknak ne két magyar lista közül kelljen választaniuk. „Ennek érdekében a Szövetség vezetői készen állnak az egyezséghez szükséges kompromisszumok megkötésére. Az elnökség elfogadhatónak tartja a párt nevében a Magyar Fórum kiegészítést” – fogalmaznak azzal, folytatni akarják az utóbbi szereplővel a tárgyalásokat. A Szövetség Híd-platformja még a hét végén vetette fel, hogy nevezzék át a pártot, és a Szövetség–Magyar Fórum–Aliancia–Maďarské fórum nevet javasolták. Mindezt azért, hogy a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum együtt induljon a Szövetséggel a szeptember 30-án esedékes előre hozott parlamenti választáson.

Simon: A név nem elég

Simon azonban lapunknak azt mondta, a közös politikai szubjektum nevének megváltoztatása csak a pártok közötti megállapodás egy része lehet. „Ennek a megállapodásnak több dologból kell összetevődnie. Értékrendi kérdésekről, de programpontokról, a választási lista helyeinek elosztásáról, a finanszírozásról, a választás utáni együttműködést érintő kérdésekről van szó” – sorolta Simon. Az értékrendre vonatkozóan már korábban arról beszélt, a pártszövetségnek el kell köteleződnie az euroatlanti irányultság mellett, de a megállapodás része kell legyen, hogy a magyar kisebbség számára nem fognak területi autonómiát követelni. Ezeket a pontokat a Magyar Fórum vezetése a Szövetséggel való tárgyalása során már az év elején bemutatta, ahogy azt is, hogy szerintük hogyan kellene elosztani a parlamenti választásra állított lista helyeit. Simon a közvélemény-kutatások átlagára hivatkozva azt szeretné, ha a 150 listás hely negyede a Magyar Fórumot illetné. A pártelnök azonban most arról beszélt, szerda délelőttig semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a Szövetségtől.

Kockázat, bizalmatlanság

Simon szerint a két párt együttműködését nehezíti, hogy a Magyar Fórum bizalmatlan a Szövetséggel szemben. Arra emlékeztetett, a tavalyi megyeelnök-állítás során a Szövetség vezetője, Forró Krisztián egymaga döntött arról, hogy Nagyszombat megyében a pártja Berényi Józsefet, az MKP-platform elnökét indítja. Simon rámutat, a Szövetség három platformja jelenleg is azon vitázik, ki kompetens parlamenti választásra állított jelöltlistáról dönteni. Szerinte megeshet, hogy a pártelnök, aki szintén az MKP-platformban politizál, ebben az esetben is az utolsó pillanatban önhatalmúan megváltoztatja a jelöltlistát. „Eszerint előfordulhat az, hogy megállapodunk valamiben, de július harmadikán, a jelöltállítási határidő után pedig azt vesszük észre, hogy a mi embereink nincsenek is a listán?” – tette fel a kérdést Simon. Majd arról beszélt, ez komoly bizalmatlanságot okoz a Magyar Fórum és a Szövetség között. Mindeközben a megállapodás megkötésére szerinte már csak néhány nap áll rendelkezésre, hiszen a szükséges jogi folyamatok is időt vesznek igénybe. „Lehet, csak a jövő hétig van idő erre pontot tenni” – mondta azzal, hogy szlovák pártokkal is egyeztetnek.

Szövetség, feszültség

Azzal kapcsolatban, hogy végülis hogyan történik a Szövetségben a parlamenti választásra való jelöltlista-állítás, megkerestük a párt vezetését, de nem kaptunk egységes választ. A pártelnök, az MKP-s Forró egyáltalán nem is adott erre a kérdésünkre választ. Csak annyit közölt, a listára a párt országos grémiuma tesz javaslatot, miközben mi arra lettünk volna kíváncsiak, ki dönthet erről a javaslatról.

A Híd-platform vezetője, Rigó Konrád azonban úgy nyilatkozott, ha megegyezés születik a Magyar Fórummal, akkor azon a partnerek beleegyezése nélkül csak úgy változtathat a pártelnök, hogy felrúgja a Szövetség szabályait. „Ez ugyanaz, mint Gyimesit erőltetni egyezség nélkül a listára” – jelentette ki Rigó az OĽaNO parlamenti képviselőjéről szólva. A Híd vezetője szerint a párt alapszabályának ilyen mértékű megsértése azt eredményezné, hogy a szlovákiai magyar politika is tönkremegy, ami a politikai öngyilkossággal egyenlő. „A harakiri pedig nem jó politikai stratégia” – tette hozzá.

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke, aki az Összefogás-platformban politizál pedig a listaállítással kapcsolatban rámutatott, a Szövetség alapszabálya nyilvános dokumentum. „Ebből pedig világosan kiolvasható, hogy a listaállításra egyedül a párt grémiuma tehet javaslatot, elfogadására pedig csak az Országos Tanács 70 tagja jogosult, a párt elnöke önkényesen nem cselekedhet” – magyarázta. Simonék aggályaival kapcsolatban pedig arról beszélt, a szereplők a közös indulás előtt egy szerződésben rögzítik az együttműködés részleteit, és arra emlékeztetett, ez a 2020-as választás előtt is így történt.

Tárt karok politikája

A Szövetség vezetői ezzel együtt is nyitottak a Magyar Fórummal való tárgyalásokra. A pártelnök egy közös magyar lista létrehozásának fontosságát hangsúlyozza, de hozzáteszi: „Amennyiben a megegyezési szándék őszinte, a tárgyalási kultúra szerintünk nem arról szól, hogy a médián keresztül üzengessenek egymásnak a tárgyalófelek.” Rigó pedig arról beszélt, az értékrendi kérdésekben már megtalálták a közös hangot a Magyar Fórummal. „Amin elakadtak a felek, az a név és a listás helyek kérdése volt” – tette hozzá azzal, a Híd ezen nehézségeket is igyekszik feloldani. Mózes szerint a programbéli és értékrendi kérdésekről már az első tárgyaláson megegyeztek, az utolsó feltétel pedig a név megváltoztatása volt. Ugyanakkor ő is nehezményezte, hogy szerinte Simon a sajtón keresztül üzenget. „A listás helyekről még meg kell egyeznünk, de miután Simon Zsolt nyilvánosan is többször kijelentette, nincsenek már komoly politikai ambíciói, fiatal kollégáit szeretné helyzetbe hozni, így ez nem lesz megugorhatatlan akadály” – tette hozzá Mózes.

Read More

Post Comment