Search by category:
Egyéb kategória

Jaroslav Spišiak belép a Progresszív Szlovákiába

Jaroslav Spišiak belép a Progresszív Szlovákiába

Czímer Gábor

2023. 03. 29., sze – 15:50

Pozsony |

Szerdán hivatalosan, sajtótájékoztatón is bejelentette Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, hogy Jaroslav Spišiak volt országos rendőrfőkapitány belép a pártba. Spišiak elmondta, sose készült politikusnak, viszont rájött, csak ilyen úton tudja megreformálni a rendőrséget.

Šimečka szerint a Progresszív Szlovákia szakértőkre akar építkezni, ezért is kezdtek az elmúlt egy évben együttműködni például Štefan Kišš gazdasági szakértővel, megalapozva a párt erős, gazdasági kérdésekkel foglalkozó csapatát. A biztonságpolitikai kérdések viszont eddig lefedetlenek voltak, ezért is szólították meg Spišiakot, aki harminc évnyi rendőrségi tapasztalattal rendelkezik.

A volt országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta, a célja mindig is az volt, hogy megreformálja a rendőrséget, és bár sok mindent sikerült is elérnie, számos dolgot a politikai döntések miatt nem tudott véghez vinni. Spišiak 2001-től volt országos rendőrfőkapitány, majd amikor a Smer jutott hatalomhoz, Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter menesztette. A Világi Oszkár vezette Slovnaft biztonsági igazgatójaként kezdett dolgozni. 2010-től 2012-ig ismét visszatért az Országos Rendőr-főkapitányság élére, majd Iveta Radičová kormányának bukásáig ismét a Slovnaftnál folytatta tevékenységét. Tegnap elmondta, azért választotta a Progresszív Szlovákiát, mert olyan fiatal politikusokból és szakértőkből áll, akiket „még nem mocskolt be a politika” „Azt akarom, hogy a dolgok normálisan, szakavatottan és törvényszerűen működjenek” – mondta Spišiak.

A Denník N-nek adott interjújában arról is beszámolt, már hosszabb ideje gondolkozik rajta, hogy belépjen egy pártba azonban a szóbeszédekkel szemben eddig senki nem szólította meg. Sem a Szövetség, sem az OĽaNO, sem a Demokraták és Zuzana Čaputová államfő sem kereste meg őt a szakértői kormánnyal kapcsolatban. Bevallása szerint liberális nézeteket vall és egyedül a Progresszív Szlovákiában látta meg azt a potenciális erőt és befogadókészséget, ami olyannyira felkeltette az érdeklődését, hogy végül a politizálás döntött. Elismerte, hogy eddigi munkaadója, Világi nem örült ennek a döntésnek. Kettőjü kapcsolatát korrektnek nevezte, s kizártnak tartja, hogy Világi a jövőben bármikor felkeresné, hogy mint politikustól szívességet kérjen tőle vagy lobbizon nála bizonyos törvények elfogadása érdekében. „Nem tudom, miért hívna fel, ha nem leszek már az alkalmazottja, ha nem fogok a Slovnaftnak dolgozni” – mondta Spišiak a lapnak adott interjúban.

Read More

Post Comment