Search by category:
Egyéb kategória

A portugál kormány történelmi jelentőségűnek tartja Finnország NATO-csatlakozását

A portugál kormány történelmi jelentőségűnek tartja Finnország NATO-csatlakozását

Mészáros Richárd

2023. 04. 04., k – 20:49

Portugália kormánya kedden gratulált Finnország „történelmi jelentőségű” NATO-csatlakozásához egy olyan időszakban, amikor a „geopolitikai helyzet folyamatosan változáson megy keresztül”.

Helena Carreiras nemzetvédelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a finn NATO-csatlakozás a szövetség megerősödése mellett Finnország védelmének megerősítését is szolgálja. Hangsúlyozta, hogy a Helsinkivel együtt jelentkező Svédországot is mielőbb a katonai szövetség tagjaként szeretnék üdvözölni.

Finnország az észak-atlanti szövetség 31. tagállama lett.

Joao Gomes Cravinho portugál külügyminiszter Brüsszelben nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy Finnország a tavaly februárban váratlanul megindított ukrajnai orosz háború és ezzel párhuzamosan zajló geopolitikai átalakulási folyamat miatt döntött a katonai szövetségbe való belépés mellett. Cravinho reagált a Moszkva által ígért válaszlépésekre is: szerinte „nem kell aggódnunk az orosz politikusoktól érkező fenyegetések miatt. A NATO-n belüli feladatunk az, hogy garanciát nyújtsunk egymásnak” – tette hozzá a miniszter, azt is nyomatékosítva, hogy a NATO védelmi célú katonai közösség, amely nem áll konfliktusban Moszkvával.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök Sauli Niinistö finn államfőnek gratulált a csatlakozáshoz. Közleménye szerint reményét fejezte ki, hogy a „szövetség legújabb tagjának felvétele hozzá fog járulni az európai védelmi pillér megerősítéséhez”.

Read More

Post Comment