Search by category:
Egyéb kategória

Párkány: kiállítást nyitottak és orvosokat tüntettek ki az egészség világnapja alkalmából

Párkány: kiállítást nyitottak és orvosokat tüntettek ki az egészség világnapja alkalmából

Kulcsár Péter

2023. 04. 05., sze – 17:26

Párkány |

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1949-ben nyilvánította április hetedikét az egészség világnapjává. A Nyitra megyei fenntartású Párkányi Rendelőintézetben ebből az alkalomból köszöntötték és tüntették ki azokat az orvosokat, akik a koronavírus-járvány tetőzése idején is helyt álltak és súlyosabb esetekben is segítették a város és környéke lakosságát. Az ünnepségen a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola tanulóinak alkalmi tárlatát is megnyitották.

Az ünnepség bevezetőjében Czékus András a Párkányi Rendelőintézet igazgatója úgy fogalmazott, ez az első ilyen rendezvény az egészség világnapja alkalmából a poliklinikán, de egyáltalán nem az utolsó. Mert ezentúl minden évben kiállítást rendeznek majd a világnapra és kitüntetik mindazokat az orvosokat és egészségügyi dolgozókat, akik bármilyen nehézség ellenére is elhivatottan, példásan dolgoznak. Most, első körben öt orvos mukáját ismerték el, azokét, akik a koronavírus-járvány tetőzésekor, a tesztelésekkor és a rendelőintézeti nagy kapacitású oltóponton is helytálltak, minden hétvégén, és szakorvosként a súlyosabb eseteket is ellátták. Pásztor János, a művészeti alapiskola igazgatója örömmel nyugtázta az együttműködést a rendelőintézettel és reméli, hogy a gyerekek kiálított rajzai színes, vidám, energiadús hangulatot varázsolnak az épületben, az érkező pácienseknek is lelki felüdülést jelentenek majd. Branislav Becík, Nyitra megye elnöke szintén örömmel fogadta a kezdeményezést, annál is inkább, mert szerinte a Párkányi Rendelőintézet a maga kategóriájában az egyik legjobban vezetett egészségügyi intézmény a megye fennhatósága alatt. Ráadásul a napoban tárgyalt az egészségügyi tárca képviselőivel és szorgalmazta, hogy Nyitra megyében három új mentőállomás létesüljön, Párkányban, Nagytapolcásnyban és Vágsellyén. Eugen Szabó, Párkány polgármestere a város nevében mondott köszönetet mindazokért a fejlesztésekért, melyeknek köszönhetően színvonalasabb és sokrétűbb lett a rendelőintézeti ellátás, a gyermekrajz-kiállítás pedig emberibbé, kulturáltabbá, kellemesebbé teszi a mindennapi működést. Farkas Iván, a Szövetség Nyitra megyei képviselője szintén köszönetet mondott minden egészségügyi dolgozónak, hogy a legnehezebb, kihívásokkal teli időkben is becsületesen dolgoztak és dolgoznak, a képviselők pedig továbbra is segíteni fogják a rendelőintézet korszerűsítését, fejlesztését. A megyei képviselő-testületben elsőként szorgalmazták, hogy Párkányban is legyen nagy kapacitású oltópont, de a járvány csillapultával sem áll meg a munka, mert kialakult egy bizalmi tőke az érintettek közt, amely garantálja a további fejlesztések beindítását.

A megyeelnök a minisztériummal Párkányról is tárgyalt

A minisztériumnak az a terve hogy új országos hálózatot alakítana ki, erről tárgyaltam ma, kedden, a tárca képviselőivel. Nyitra megye ennek keretében három helyen szorgalmaz új mentőállolmásokat, mégpedig Párkányban, Nagytapolcsányban és Vágsellyén. De úgy, hogy a mentősöknek saját épületük legyen, ahol a személyzet és az autók is elférnek, egy fedél alatt – mondta el lapunknak Branislav Becík, Nyitra megye elnöke. „A minisztériummal ma a kapacitásokról, a helyiségekről és a lehetőségekről tárgyaltunk. Az új rendszer már a jövő év elejétől működne, tehát nagyon szorosak a határidők. De mi a megye részéről mindent megteszünk, hogy az említett három városban működjenek ezek a mentőállomások. A tárca ezt a felújítási alapból oldaná meg, az biztos, hogy mi nem fogjuk késleltetni a projektet. A minisztérium építi ki az új hálózatot, de mi a magunk részéről mindenben segíteni szeretnénk, akár épületek hosszú távú bérbeadásával, vagy jelképes összegű bérbeadásával is. Ezt én már a májusi megyei önkormányzati ülésre is beterjesztem“ – taglalta az Új Szónak a megyeelnök. Felvetésünkre, hogy a projekt egy új kormány megalakulása miatt is megbukhat, Becík úgy fogalmazott, ezek ésszerű projektek, a mindenkori kormánytól függetlenül is fontosak. „Én nem vagyok a miniszter alárendeltje, ha tárgyalunk, az két egyenrangú fél közt történik. Megdicsérem a kormányt, ha fejleszti az egészségügyet, de meg is szidom és kritizálom is, ha megérdemli. Mindenesetre én szorgalmazom, hogy az említett három városban legyen mentőállomás, legyen saját épületük. Erről tárgyalunk majd a májusi ülésen is“ – jelentette ki Branislav Becík.

Read More

Post Comment