Search by category:
Egyéb kategória

Nagy Zsófia húsvéti desszertjei

Nagy Zsófia húsvéti desszertjei

szaszifanni

2023. 04. 07., p – 19:32

A Vasárnap háziasszonyának rovata 

70 perc
Puncskrémes torta

Hozzávalók: 9 tojás, 9 ek. cukor, 9 ek. liszt, 1 cs. sütőpor, 2 ek. piros ételfesték. A krémhez: 6 dl tej, 100 g cukor, 2 cs. puncsos pudingpor, 300 g vaj, fél dl rum, 50 g mazsola. A díszítéshez: 200 g fehér csokoládé, 3 ek. étolaj, 2 ek. piros ételfesték.
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákeverjük a sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát 3 felé osztjuk, az egyik részhez keverjük az ételfestéket. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
2. 4 dl tejet a cukorral felforralunk, majd besűrítjük a maradék 2 dl tejben elkevert pudingporral. Kihűtjük, habosra keverjük a puha vajjal, és beleforgatjuk a rumba áztatott mazsolát. A krémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson.
3. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, kb. 3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, és megszínezzük az ételfestékkel. A színezett részt visszacsorgatjuk a többihez, de nem keverjük össze, hanem azonnal ráöntjük a torta tetejére. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

45 perc
Gyümölcszselé

Hozzávalók: 500 g fagyasztott ribizli, 60 g zselatinpor, 1 dl citromlé, 250 g cukor.
1. A leszemezett ribizlit botmixerrel pürésítjük, átszűrjük (kb. 2 csésze levet kapunk). A gyümölcslé felét egy fazékba öntjük, a másik felébe beleszórjuk a zselatint. Néhány percig állni hagyjuk.
2. A fazék tartalmát közepes lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntjük a zselatinnal elkevert gyümölcslevet. Addig keverjük, míg homogén állagot nem kapunk, végül hozzáadjuk a citromlevet. Ízlés szerint tovább édesítjük.
3. Jól összekeverjük, de nem forraljuk! A gyümölcszselét formákba töltjük, és a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

60 perc
Kávés-mascarponés szelet

Hozzávalók: 6 tojás, 120 g cukor, 120 g liszt, 1 cs. sütőpor, 20 g cukrozatlan kakaó. A krémhez: 4 dl tej, 100 g cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 250 g mascarpone, 6 dl hideg habtejszín, 1 dl hideg presszókávé, 20 g zselatin. A díszítéshez: 50 g étcsoki (forgács).
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. 2 sütőpapírral bélelt kb. 30 × 20 centis tepsibe kenjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
2. 3 dl tejet felforralunk a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert pudingporral. Kihűtjük és habosra keverjük a mascarponéval. Hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül a hideg kávéban megduzzasztott (mikróban) megmelegített zselatint.
3. Az egyik piskótalapot magas peremű tepsibe tesszük, rákenjük a krém felét, befedjük a másik piskótalappal, és egyenletesen elkenjük rajta a maradék krémet. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt csokoládéforgáccsal díszítjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

45 perc
Kovászos kalácskoszorú

Hozzávalók: 600 g liszt, csipet só, 1 cs. instant élesztő, 1 cs. szárított rozskovász, 100 g cukor, 1,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 100 g vaj, 60 g mazsola, 2 ek. rum. A díszítéshez: 50 g szeletelt mandula.
1. A lisztet elkeverjük a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a rumba áztatott mazsolával, hozzáöntjük a langyos cukros tejben felolvasztott vajat, a tojást, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kb. 40 centi hosszú rudat sodrunk, majd két rudat összecsavarva kis koszorút készítünk és a tésztavégeket összeillesztjük.
3. Az így kapott 6 darab koszorút sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a mandulával, majd 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

50 perc
Tojáslikőrös madeleine

Hozzávalók: 200 g vaj, 5 tojás, 200 g cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 cs. sütőpor, 200 g liszt, 1 cs. vaníliás cukor. A díszítéshez: 400 g porcukor, 2 dl tojáslikőr.

1. A tojást habosra keverjük a por- és vaníliás cukorral, hozzákeverjük a felolvasztott, langyosra hűlt vajat, a citrom reszelt héját és a sütőporral elkevert lisztet. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

2. Nyomózsákba kanalazzuk, majd szilikonos madeleine-formákba adagoljuk. 165 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

3. A porcukrot a tojáslikőrrel elkeverjük, majd vízgőz fölött kézi habverővel kevergetve kissé sűrűre főzzük, végül belemártogatjuk a kész kekszeket.

20 perc
Banános-étcsokoládés golyók

Hozzávalók: 300 g darált háztartási keksz, 4 banán, 1 tk. őrölt fahéj, 150 g étcsokoládé.
1. A villával összenyomkodott banánt a darált keksszel és fahéjjal együtt összegyúrjuk, majd 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle.
2. Kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd bevonjuk a vízgőz fölött felolvasztott csokoládéval.
3. Tálalás előtt papírkosárkákba rakjuk.

Read More

Post Comment