Search by category:
Egyéb kategória

Naď elárulta, mikor hagyja jóvá a kormány a Viper helikopterek beszerzését

Naď elárulta, mikor hagyja jóvá a kormány a Viper helikopterek beszerzését

Csóka Zsófi

2023. 04. 16., v – 11:33

Szlovákia jelentős kedvezményt kapott.

Jaroslav Naď védelmi miniszter úgy véli, a kormány legkésőbb nyáron dönt a Viper harci helikopterek beszerzésére vonatkozó ajánlatról. Az Ukrajnának adományozott felszerelésért az USA kedvezményét és az Európai Uniótól kapott kompenzációt figyelembe véve Szlovákia nagyjából 100 millió eurót fizetne a helikopterekért. A miniszter szerint az ezzel járó infrastrukturális beruházások nem igényelnek további költségvetés-emelést.

A Viperek beszerzésének jóváhagyásának határideje az Egyesült Államokból származó hivatalos dokumentáció kézbesítésétől függ. A tárcavezető szerint ez még hetek kérdése.

Naď szerint a helikopterekért az ország akár 100 millió eurót is fizethet. Ezt a költséget fokozatosan, több év alatt fizetnék vissza. A tárcavezető szerint az összeg visszafizetése probléma nélkül megoldható. „Ha a választások után felálló kormány ugyanolyan felelősségteljes védelmi beruházások terén, mint a jelenlegi, akkor problémamentes lesz“ – mondta.

Hozzátette: a fegyveres erők korszerűsítésével kapcsolatos eredeti terv szerint nem tervezték a harci helikopterek beszerzését, ugyanis nem volt elég a költségvetésük 12 jármű beszerzésére. „De mivel közel 700 milliós kedvezményt kaptunk, és további 250 milliót az Európai Békekerettől, így a költségek alapvetően csupán 100 millió euróra rúgnak” – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető szerint minden olyan infrastrukturális beruházás, amely a következő két-három évben megvalósulna, minden bizonnyal probléma nélküli lesz a mostani beruházások mellett is.

(pluska.sk, cszs)

Read More

Post Comment