Search by category:
Egyéb kategória

Kritikus állapotban van a királyrévi híd

Kritikus állapotban van a királyrévi híd

Tornyai Bianka

2023. 04. 18., k – 12:03

Királyrév |

Sürgősen javításra szorul a Feketevíz fölött átívelő híd Királyrévben. A sűrű forgalom miatt problémás lenne lezárni az útszakaszt, ezért a helyiek az elterelést támogatják.

Elkezdődött a kárfelmérés a királyrévi híddal kapcsolatban, amely kritikus állapotban van.

„Amikor 2022-ben a megye összes hídját megvizsgálták a szakemberek, kiderült, hogy a településünkön lévő 999-es sorszámú híd, amely az 561-es úton helyezkedik el, a hármas besorolásból a hetesbe került, vagyis tarthatatlan állapotban van. A szélei több helyen leszakadoztak, mállik a beton, a betonvas sok helyen teljesen korrodálódott és a tartópillérekkel is gond van. A közlekedésrendészet azt javasolta, egysávosra szűkítsük a forgalmat, ez viszont sem a megyei, sem a helyi képviselők szerint nem kedvező megoldás. Főként a reggeli és délutáni csúcsidőben hatalmas torlódások alakulnának ki. Úgy véljük, ehelyett a kamionforgalmat kellene kizárni a faluból, hogy tehermentesítsük az utat és a hidat, hiszen leginkább a nehéz gépjárművek miatt romlik az állapota. A javaslatot a környező települések polgármesterei is támogatják. Elkezdődött a statikai felmérés, amelynek eredményétől függ, milyen további lépésekre lesz szükség. A legrosszabb forgatókönyv alapján le kellene bontani a hidat és újat építeni a helyére, amely egy sor megoldandó feladatot állítana elénk. Kedvezőbb esetben előfordulhat, hogy csak a híd széleit kell kijavítani, ugyanis az a rész a problémásabb. Ha a statikai tanulmány ezt támasztaná alá, akkor akár le lehetne bontani a járdákat, csak a gépkocsiforgalmat engedélyezni és egy különálló gyalogos hidat építeni, de egyelőre ezek csak feltételezések”

– mondta el lapunknak Agócs Gergely, Királyrév polgármestere. A Nagyszombat megyei Útkezelő és Útkarbantartó Vállalat idén 4,5 millió eurót fordít utak és hidak felújítására, köztük a királyrévi hídra is. A polgármester hozzátette, becslések szerint egy új híd építésének költségei meghaladnák az egymillió eurót, így az egész Galántai járásra fordítható költségvetési keretet felemésztené a királyrévi hídfelújítás. Ezért célszerű lenne szerinte uniós támogatásból megvalósítani ezt a projektet.

„Olyan szakaszról van szó, amely megkerülhetetlen. Ha a régóta tervezett útfelújítás végett jövő héten lezárják a Medve és Nagymegyer közötti utat, és a teherautók Komárom felé lesznek kénytelenek közlekedni Magyarország felé, valószínűleg csökken a forgalom Királyréven keresztül is”

– egészítette ki Agócs Gergely.

Read More

Post Comment