Search by category:
Egyéb kategória

Idén több időt töltünk hivatali ügyintézéssel

Idén több időt töltünk hivatali ügyintézéssel
Molnár Iván
2021. 09. 29., sze – 18:06

2021. szeptember 30., csütörtök – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az INESS gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint egy átlagos, már befutott, négy alkalmazottat foglalkoztató vállalkozó idén nagyjából 224 órát, vagyis 28 munkanapot tölt azzal, hogy eleget tegyen az összes hivatali kötelességének. „Az erre fordított idő idén hét órával nőtt a tavalyihoz képest” – nyilatkozta Martin Vlachynský, az INESS elemzője, aki szerint azonban az idei romlás elsősorban a kormány által bevezetett járványügyi intézkedésekkel magyarázható, amelyek miatt a vállalkozókra több teher hárult. Csak ezek 18 órával növelték a hivatalok által megszabott kötelességek teljesítésére fordított időt, miközben a többi hivatali kötelesség esetében 11 órás csökkenést mértek. Ez utóbbi elsősorban a gépkocsi-nyilvántartással, az étkezési utalványokkal és a statisztikai kimutatásokkal kapcsolatos könnyítésekkel magyarázható. Vlachynský szerint az elkövetkező időszakban – a járványügyi intézkedések által felborított államháztartás miatt – elsősorban az adózással kapcsolatos terhek nőhetnek a vállalkozók számára, nem kis terhet jelentenek majd azonban a zöld átállással kapcsolatos teendők is.

Az INESS öt évvel ezelőtt egyezett meg külföldi partnerintézeteivel abban, hogy szeptember 29. a bürokrácia nemzetközi napja lesz. Pontosan 140 évvel ezelőtt, 1881-ben, ugyanis ezen a napon született Ludwig von Mises osztrák közgazdász, filozófus, író, a klasszikus liberális közgazdaságtani iskola központi alakja, aki egy egész könyvet szánt a bürokráciával kapcsolatos problémák elemzésének. A gazdaságkutató intézet a bürokrácia nemzetközi napja alkalmából évente közzéteszi a bürokráciamutatóját, amely a szlovákiai hivatalok vállalkozókkal szembeni packázását hivatott felmérni.

Az INESS már korábban jelezte: szeretnék elérni, hogy a többi uniós ország partnerintézetei is kidolgozzanak egy hasonló indexet, aminek alapján össze lehetne hasonlítani az egyes országok hivatali ügyintézését. Idén Csehországban és Észak-Macedóniában is elvégeztek egy hasonló elemzést. Míg Csehországban a vállalkozók 273, vagyis a szlovákiainál több időt töltenek hivatali ügyintézéssel, Észak-Macedóniában csupán 146 órát. Az INESS az elemzését a http://byrokratickyindex.sk honlapon tette közzé.

Bevezető
Pozsony |

A tavaly megalakult kormány egyik fontos célkitűzése a bürokrácia csökkentése, aminek az érdekében a gazdasági tárca a bürokrácia csökkentését célzó intézkedések tömkelegével rukkolt elő. A helyzet azonban egyelőre nem javult, a járvány miatt az ügyintézés még több időt vesz el az életünkből.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment