Search by category:
Egyéb kategória

Borbély Balázzsal lestünk be a DAC öltözőjének kulisszái mögé

Borbély Balázzsal lestünk be a DAC öltözőjének kulisszái mögé

Elek Zoltán

2023. 04. 19., sze – 18:19

Kedden az Új Szó Félidő című beszélgetőestjén Borbély Balázstól rengeteg érdekességet megtudhattunk a DAC körül zajló folyamatokról. A sárga-kékek segédedzője elmondta, hogyan lett Andzouanából balhátvéd, Blackmanből jobbszélső, de arról is beszélt, melyek azok a taktikai elemek, amelyek leginkább jellemzik a csapatot.

Az eredetileg meghirdetett programmal ellentétben Kalmár Zsolt betegség miatt nem tudott részt venni a beszélgetésen. Borbélytól viszont megtudtuk, reményeik szerint a csapatkapitány egy kis pihenő után vasárnap már bevethető lesz és arra is van esély, hogy ha nem is az egész mérkőzésen, de újra pályára lépjen Nikola Krstovic.

Feladatkörök

Napjaink labdarúgása már közel sem csak arról szól, hogy a stáb minden nap megtartja az edzést, a mérkőzések előtt pedig ad egy-két taktikai utasítást a játékosoknak. A munka nagy részét már az ellenfél elemzése és a saját játékelképzelés kialakítása teszi ki. „A pályán eltöltött idő csak a 20 százalékát teszi ki az elvégzett munkának. A fennmaradó időt a saját és az ellenfél elemzése és a taktika kidolgozása teszi ki. Rengeteg az adat. Most például a Nagyszombatra készülve nagyon sok dolgot átnézünk róluk. Kezdve azzal, hogy ki kinek passzol a legtöbbet, honnan érkeznek az utolsó és az utolsó előtti passzok, hogy mely játékosok a legdominánsabbak a védekező és melyek a támadó fázisban, melyik oldalon vezetik hatékonyabban a támadásokat, vagy hogy középen mennyire aktívak, hogyan működik a támadásuk felépítése az első lépésektől a végéig. Ezeket az adatokat egy-egy hét első napján kézhez kapjuk és ezek fényében építjük fel a felkészülésünket a következő mérkőzésre” – avatta be a hallgatóságot a hétköznapok titkaiba a másodedző, aki kiemelte, az ő feladatuk elsősorban az, hogy a gyakran 20-30 oldalas elemzések legfontosabb pontjait átültessék az edzésekbe. A szakmai stáb éppen ezért különböző gyakorlatok segítségével igyekszik a futballistákat felkészíteni arra, mit várjanak az aktuális ellenféltől és melyek azok a játékelemek, amelyekkel ki tudják használni a velük szemben állók gyengeségeit. A gyakorlások célja tehát elsősorban az, hogy bizonyos automatizmusok beépüljenek a játékosok fejébe és ezeket minden szituációban effektívan tudják használni.

Játékstílus

A komolyabb terveket szövögető kluboknál, így a DAC-nál is fontos, hogy a csapatnak legyen egy alapjátéka, amely nem változik, amelyet a futballisták megszoknak és már csak apróságokon kell változtatni az ellenfelek függvényében. Egy ilyen rendszer kialakítása időigényes és ezt befolyásolják a játékosok képességei is. „Már az első naptól kezdve, ahogy a csapathoz kerültünk, megvolt a vezetőedző elképzelése, hogy mit szeretne látni a pályán. Ahhoz, hogy a játékosok ezt megszokják, nem elég öt vagy hat edzés, időbe telik, hogy ez megfelelően működjön. Meg kellett tanulni például, hogy hogyan akarunk letámadni a középső zónában, hogy hogyan akarunk védekezni a saját védekező zónánkban. Meg kell tudni valósítani az átmeneteket úgy védekezésből támadásba, mint fordítva. Összetett feladat ezt kialakítani, és rengeteget kell gyakorolni. Közben változott a keret is, és nagyon fontos volt, hogy megismerjük a játékosok minden oldalát. Azt, milyen a személyiségük, hogy hogyan teljesítenek edzésen, hogyan teljesítenek edzőmérkőzésen, tétmérkőzésen, amikor kisebb a tét, amikor nagyobb a tét, milyen a hozzáállásuk. Más amikor ezer, és más amikor tízezer néző előtt játszanak, más amikor az európai csoportkörbe jutás a tét. Ezeket ki kellett tapasztalni. Csináltuk folyamatosan a dolgunk és lassan összeállt minden. Ez talán az ősz közepén jött el” – válaszolta kérdésünkre Borbély Balázs. Hozzátette, Andzouana balhátvédként játszatását például a kényszer szülte, hiszen úgy alakult, hogy az ezen a poszton bevethető játékosok nem álltak rendelkezésre.

A kongói játékos pedig olyan teljesítménnyel rukkolt elő, hogy nem volt és továbbra sincs okuk változtatni a jól működő rendszeren. Blackman esetében hasonló volt a helyzet. Vele külön is foglalkoztak, hogy a kapu előtt is veszélyes legyen. Ahogy jöttek az eredmények, a csapat és a panamai önbizalma is nőtt, ez pedig a futballban szinte mindig azt jelenti, hogy beérik az elvégzett munka.

Feszültség

„Nem mondanám, hogy átszövi a mindennapjainkat a nyomás. Nyilván minket is érdekel, hogyan játszik a legnagyobb rivális, sőt figyelni is kell, hogy milyen változások vannak náluk, de nem szabad erre koncentrálnunk. Minden energiánkat arra kell összpontosítanunk, hogy a következő meccsre minél jobban felkészüljünk és nyerjünk. A héten például mi nem tudjuk befolyásolni, mi fog történni szombaton a Slovan meccsén Zsolnán. Csak a saját teljesítményünkre szabad figyelnünk” – mondta az egyre növekvő feszültség kapcsán a szakember, akitől azt is megtudtuk, hogy bár a játékosok nem használhatják a telefonjukat az öltözőben, a mai világban elkerülhetetlen, hogy ne derüljön ki, mit is játszott a Slovan, ha az ő meccsük megelőzi a DAC aktuális találkozóját.

Napjainkban sorra kerülnek ki a videók a futballcsapatok öltözőiből, amikor a rangadók előtt a vezetőedző vagy a csapatkapitány beszéde szemmel láthatóan erővel tölti el a játékosokat. Ugyan Dunaszerdahelyen is elhangzik egy-egy motiváló mondat, mielőtt kilépnek az öltözőből a futballisták, de a nagy dolgok nem ekkor történnek. „Az utolsó videózás a meccs előtti napon zajlik, amikor felfrissítjük azt, mit kéne tenni a pályán. Ilyenkor szokott az edző és a stáb egy interaktív, motivációs beszélgetést folytatni a csapattal. Ez eddig bevált, így a találkozók kezdése előtt már csak néhány dolog hangzik el. Persze ha a csapatkapitány, vagy a játékosok közül valaki, aki úgy érzi, akkor mond pár ösztönző mondatot, és egy kiáltás után futnak ki a pályára” – árult el egy öltözői rejtélyt Borbély.

Bajnokavató és tejfakasztó

A DAC másodedzőjének nem csak a focira kell figyelnie, hiszen feleségével kislányuk születését várják. „Elindult a visszaszámlálás, az utolsó hónapban vagyunk. Minden kész, minden bútor és plüssmaci a helyén, minden rózsaszín, nagyon várjuk” – mondta Borbély, akinek felvetettük, akár a bajnokavatóval is össze lehet majd kötni a tejfakasztót. A rendkívül jó hangulatú beszélgetés és egyben cikkünk végszavát pedig ő adta meg válaszával: „Bár úgy lenne!”

A beszélgetést hamarosan az Új Szó platformjain is visszanézhetik az érdeklődök.

Read More

Post Comment