Search by category:
Egyéb kategória

Tiltakoznak a királyhelmeci szülészet megszüntetése ellen az önkormányzatok

Tiltakoznak a királyhelmeci szülészet megszüntetése ellen az önkormányzatok

Kulcsár Péter

2023. 04. 19., sze – 18:24

A királyhelmeci kórház szülészetének megszüntetése ellen tiltakoztak szerdán Királyhelmec, valamint bodrogközi és Ung-vidéki települések önkormányzatának képviselői. Több polgármester gyűlt össze a kórház előtt a délelőtti tiltakozó megmozduláson.

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere, Kassa megye alelnöke elfogadhatatlannak nevezte a szülészet bezárásáról szóló döntést, amit az egészségügyi minisztérium jelentett be. „Ez a döntés egyrészt azért elfogadhatatlan, mert előtte nem konzultáltak megfelelően a döntéshozók az önkormányzatokkal vagy a megyei hatóságokkal, másrész mert a szülészet bezárása az egész régióra negatív hatással lenne, márpedig a királyhelmeci kórház a régió közel 60 ezer lakosának egészségügyi ellátásáért felel” – mondta Pataky a TASR hírügynökségnek.

A minisztérium április elején tájékoztatott a szülészet bezárásának tervéről. Az új évtől a kórházak optimalizálásának részeként bezárják azokat a szülészetet, ahol évente kevesebb mint 400 csecsemő születik. Királyhelmecről és környékéről a tőketerebesi és a nagymihályi kórházba irányítanák a pácienseket.

Pataky szerint komoly kockázata van annak, ha korlátozzák a helyben elérhető egészségügyi alapellátást. „Sok magyar nemzetiségű, valamint a marginalizálódott roma közösséghez tartozó lakos él a régióban, és a többi probléma mellett, amit a szülészet megszüntetése okozna, nem elhanyagolható az sem, hogy a szülő nő az anyanyelvén beszélhet-e az orvosával” – fogalmazott Királyhelmec polgármestere, és hozzátette, így is nehéz motiválni a fiatalokat, hogy a régióban maradjanak, és még ennél is nehezebb lesz, ha szűkül a helyben elérhető szolgáltatások köre. Pataky közölte, további tiltakozó akciókat terveznek az önkormányzatok.

Az egészségügyi intézmény vezetősége is ellenzi a szülészeti, nőgyógyászati és újszülöttosztály bezárásátt. „A kórház vezetése fellebbezett az egészségügyi minisztérium döntése ellen, a megyei önkormányzattal és a ZMOS-szal együtt továbbra is tárgyal és érvel az ellátás megőrzése mellett. Elvárjuk, hogy megmaradjanak a kórházi osztályok” – mondta a TASR hírügynökségnek Hencel Klára, a királyhelmeci kórház igazgatója. Az igazgatónő rámutatott, a létesítmény a járás központi részén van, innen a tőketerebesi vagy a nagymihályi kórházba 50-60 perc az út, a legtávolabbi falvakból és városokból pedig akár 80 perc is lehet, ráadásul másod- és harmadrendű utakon. Aki szülő nőt szállít, annak számolnia kell a lezárásokkal is a vasúti átjáróknál.

„Az itteni szülészeten átlagosan 360 csecsemő születik évente, ami mindössze 40-nel marad el a döntésben meghatározott szám alsó határától. Magasan képzett, több szakvizsgával rendelkező szakorvosaink vannak, akik több mint 20 éve dolgoznak ezen a területen. Magas szintű ellátást nyújtanak, a munkájukra nincs panasz” – jelentette ki az igazgatónő. Elmondása szerint a császármetszések aránya is magas a királyhelmeci kórházban, mivel sok, a marginalizálódott csoportokhoz tartozó szülő nő nem tartja be az orvosi utasításokat, nem járnak terhesgondozásra, és magas az anya és az újszülött halálozási kockázata.

A tiltakozásokra és az ellenvetésekre reagálva Michal Palkovič, az egészségügyi minisztérium államtitkára a szerdai kormányülést követően elmondta, a királyhelmeci kórházban nemcsak a meghatározott évi 400 szülés nincs meg. „A kórház nem felel meg további két nagyon fontos, az újszülöttek biztonságával kapcsolatos kritériumnak sem. Nincs például intenzív osztály az újszülöttek számára, és nincs ügyeletben aneszteziológus a hét minden napján, a nap 24 órájában, és itt természetesen nem a császármetszésekről beszélünk” – mondta a sajtónak.

Hozzátette, hogy a betegbiztonság a legfontosabb, ezért ezt tűzték ki célul a kórházhálózat optimalizálása során is. „Másrészt viszont megértem, hogy kérdések merültek fel, mert a helyiek valószínűleg nem kaptak megfelelő válaszokat, vagy éppen most merülnek fel kérdések. Az SK8 megyeelnökeivel is egyeztetni  fogok, majd személyesen ellátogatok minden egyes településre, ahol el kell magyarázni az egyes folyamatokat, például azt, honnan hová kell eljutniuk a pácienseknek, valamint a mi tevékenységünket, elképzeléseinket is” – mondta Palković.

A királyhelmeci mellett megszüntetnék a nagyrőcei (Revúca), a Miavai (Myjáva), a simonyi (Partizánské) és a szinnai (Snina) kórház szülészetét is. Az államtitkár visszautasította, hogy ez egy „íróasztal mellett meghozott” döntés lenne. „Szakértői csoportok, azaz nőgyógyászati és szülészeti területen dolgozó szakemberek dolgozták ki” – tette hozzá az államtitkár.

Read More

Post Comment