Search by category:
Egyéb kategória

Németország az év végéig kivonja Patriot-rendszereit Szlovákiából

Németország az év végéig kivonja Patriot-rendszereit Szlovákiából

Balaskó Réka

2023. 04. 21., p – 08:27

Németország Lengyelországból és Szlovákiából is kivonja a Patriot-rendszereit – mondta a német védelmi minisztérium szóvivője a Funke lapnak.

A német hadsereg (Bundeswehr) Patriot-rendszereinek kivonása Lengyelországból júniusra van tervezve. Szlovákiábanaz év végéig maradnának. A szóvivő hozzátette, hogy mindkét országot tájékoztatták a tervekről. „Természetesen folyamatos kapcsolatban állunk partnereinkkel és a NATO-val, hogy megfelelően tudjunk reagálni a helyzet releváns változásaira” – mondta.

Németország az év elején telepített Patriot-rendszereket Lengyelországba, miután tavaly novemberben egy rakéta az ukrán határ közelében lengyel területen landolt, és két mezőgazdasági dolgozó meghalt. Berlin akkor azt mondta, hogy segít Varsónak légterének biztosításában. 

A DPA emlékeztet, hogy a Bundeswehr 2022 márciusában telepítette két Patriot-rendszerét Szlovákiába. Berlin azután reagált, hogy Szlovákia nem sokkal a Kreml offenzívájának kitörése után saját S-300-as légvédelmi rendszerekkel látta el Ukrajnát. Már tavaly év végén tudni lehetett, hogy a Szlovákiában állomásozó német haditechnikai eszközöknek 2023 végén vissza kell térniük Németországba műszaki karbantartásra. Berlin most azt tervezi, hogy októberig két Mantis légvédelmi rendszert szállít Szlovákiának.

Read More

Post Comment