Search by category:
Egyéb kategória

Elhatárolódtak a cionista férgeket emlegető tanártól

Elhatárolódtak a cionista férgeket emlegető tanártól

Czímer Gábor

2023. 04. 24., h – 18:02

Pozsony |

Többen elhatárolódtak attól, hogy a pedagógusok szövetsége szélsőséges, antiszemita nézeteket hangoztató iskolaigazgatónak adott életműdíjat. Már a pedagógus szervezet is a kitüntetés átértékeléséről beszél. A Szövetség MKP-platformjának sajtótitkára viszont mentegeti őt.

Folytatódik az ügy, amely az után robbant ki, hogy április 15-én a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) annak ellenére tüntette ki a bátorkeszi alapiskola igazgatóját, Fehér Istvánt, hogy az korábban antiszemita és gyűlölködő kijelentéseket tett. A pedagógusszövetség számos más tanárszemélyiséget is elismerésben részesített, így a legrangosabb kitüntetést a Felvidéki Magyar Pedagógus díjat Strédl Terézia, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának docense vehette át. Néhány nappal azután, hogy a sajtó felhívta a figyelmet a Fehérnek adott díjra, Strédl a közösségi oldalán reagált az ügyre. „Szeretném megköszönni fél évszázados munkám értékelését, elismerését és a visszajelzéseket, jólesett! Keserédesre sikeredett mindez, mivel közöttünk volt olyan kolléga is, akitől elhatárolódom és nézeteit károsnak tartom” – fogalmaz a docens, minden bizonnyal Fehérre utalva.

Szélsőséges életpálya

A bátorkeszi iskolaigazgató kitüntetését a Bázis irodalmi és művészeti egyesület is elítélte. „A több mint 150 taggal rendelkező szlovákiai magyar Bázis irodalmi és művészeti egyesület tagjai – tanárok, írók, tudósok, művészek – elkeserítőnek tartják, hogy a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pedagógus Életpálya díját egy közismerten antiszemita, holokauszttagadó tanár kapta. Ez a döntés pofon az egész szlovákiai magyar pedagógustársadalomnak” – fogalmaz a szervezet a közleményében. Hozzáteszik, nagyon sok szlovákiai magyar pedagógus, egyetemi tanár van, aki megérdemli a kitüntetést. „Elképesztő, hogy az SZMPSZ elnöksége egy antiszemita szlovákiai magyar tanárt talál alkalmasnak »Életpálya díjra«, azt sugallva, hogy Fehér István nézetei követendő példát jelenthetnek” – fogalmaznak. Majd arról írnak, hogy az ilyen hibás döntés a többi díjazottal szemben is tiszteletlen. A közleményben kijelentik, semmilyen szinten nem szabad teret adni a gyűlöletbeszédnek.

L. Juhász Ilona etnológus a Napunknak nyilatkozva pedig arról beszélt, a kitüntetett személy nem „csupán” antiszemita, hanem többek közt homofób is. Ferenc pápát sem kímélte toleranciája és a mássággal kapcsolatos kijelentései miatt. „A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az említett pedagógus kitüntetésével tulajdonképpen lega-lizálta a szélsőséges gondolkodást, ami még inkább felbátorítja majd ezt a tábort, amelyben megtalálhatóak F. I. egykori diákjai is, akiknek lelkét sikerült megmérgeznie” – mondta a lapnak L. Juhász, aki aggasztónak tartja, hogy mások nem tiltakoztak a bártorkeszi igazgatónak adott elismerés miatt.

Abban a cikkünkben, amelyben Fehér díjazásáról részletesen beszámoltunk, a tanár több korábbi diákjának visszaemlékezését is idéztük. Többen számoltak be arról, hogy amikor a komáromi Selye János Gimnázium tanára volt, az osztályteremben is hangoztatta szélsőséges nézeteit. A közösségi médiában most egy további volt diákja azt írja, Fehér egy szurkolói sál miatt is megalázta a diákjait.

Az SZMPSZ és a sajtótitkár

Az SZMPSZ Fehér díjazása kapcsán lapunknak küldött írásos nyilatkozatában arra hivatkozik, a tanár szakmai tevékenységéért adták az életműdíjat, és egészen eddig nem kérdőjelezték meg a döntésüket. Fekete Irén, a pedagógusszervezet vezetője akkor nekünk közvetlenül nem nyilatkozott, a Paraméternek azonban most már a díj odaítélésének felülvizsgálatáról beszélt. „Az SZMPSZ Országos Elnöksége összeül és egyéb témák mellett elemzi a kialakult helyzetet is” – mondta a portálnak Fekete.

A bátorkeszi iskola igazgatójának díjazása kapcsán kirobbant üggyel foglalkozott Králik Róbert is, aki a Szövetség MKP-platformjának sajtótitkára. Králik egy, a magyar kormány kommunikációs narratíváit szélsőséges formában népszerűsítő portálon publikált egy podcast-beszélgetést Fehérrel. Ebben a sajtótitkár igyekszik pozitív fényben feltüntetni a tanárt. A sajtótitkár igyekszik bagatellizálni a tanár antiszemita és holokauszttagadó kijelentéseit. Fehér a beszélgetés során igyekszik hangsúlyozni, hogy vannak zsidó barátai, de nem határolódik el korábbi gyűlöletkeltő megnyilvánulásaitól.

Holokauszttagadó tanár

Ahogy arról beszámoltunk, Fehér István, a bátorkeszi Kováts József Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója életműdíjat kapott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségétől (SZMPSZ). Mindezt annak ellenére, hogy Fehér 2015-ben azzal került be az országos sajtóba, hogy „kötelet és golyót” emlegetve kívánta egyes személyek halálát, illetve nyíltan antiszemita kijelentéseket tett. Az izraelita közösség tagjait nyilvánosan „zsidráknak”, a menekülteket támogató személyeket „cionista férgeknek”, a holokausztot „holokamunak” nevezte. Ez utóbbi a náci népirtás tagadására utal. A Facebook-bejegyzésében „izrühelként” utalt Izraelre, a balkáni útvonalon érkező menekültekről dezinformációt terjesztett, szélsőjobboldali honlapokról osztott meg tartalmakat és a „fehér faj tisztaságának” gondolatát népszerűsítette. De szimpatizált a Betyársereg nevű szélsőséges szervezettel, amelyet a magyarországi rendőrség is biztonsági fenyegetésként tart számon. Fehér a kérdéses Facebook-bejegyzéseket a Pátria rádió műsorában is felvállalta. A műsorban megkérdezett jogászok szerint ezek a kijelentések akár súlyos bűncselekménynek is minősülhetnek.

Read More

Post Comment