Search by category:
Egyéb kategória

Képekkel a történelmi Pozsony nyomában

Képekkel a történelmi Pozsony nyomában

Havran Kati

2023. 04. 24., h – 16:23

Pozri, Prešporok! (Nézd, Pozsony!) a címe annak a kiállításnak, melyet a pozsonyi Városi Galéria rendez a Mirbach-palotában, és amely a városkép ábrázolásának különböző formáit mutatja be.

A tárlat olyan alkotásokat vonultat fel, melyeket a közép-európai térségben élő művészek készítettek a történelmi Pozsonyról. Vannak köztük grafikai alkotások, rajzok, akvarellek, olajfestmények és fényképek is. A kiállítás visszatekintés a múltba: a legrégebbi alkotás 1563-ból származik, a legfiatalabb 1918-ból.

A látogatók olyan alkotók munkáin keresztül ismerkedhetnek meg Pozsony régi arculatával, mint a 16. és 17. század fordulóján élő Matthäus Merian, vagy a bécsi székhelyű, 19. század első felében alkotó litográfus, Johann Vincenz Reim. A magyar vonatkozású alkotók között szerepel Lántz József Antal, aki litográfusként és rézkarcolóként volt ismert a 19. század első felében, és aki portrék mellett városképeket és tájképeket készített.

Fontos szerepet kapnak a tárlaton a korabeli fotográfiák. Kozics Ede a város első fényképészei közé tartozott, családjával több évtizeden át működtetett fotográfiai műtermet a városban, és Körper Károllyal együtt a város legjelentősebb 19. századi fényképészei közé tartozott. Körper Károly egyébként még a 19. század 60-as éveinek végén készítette első fotográfiáit Pozsonyról, ezeken az alkotásain olyan épületek és helyek szerepelnek, amelyek a későbbi időszakban már máshogyan néztek ki.

A tárlaton nem csupán városi látképeket nézhetünk meg, hanem a város fontos eseményeit megörökítő alkotásokat is találunk – ilyenek például a koronázási ünnepségek, az országgyűlés, illetve a város lakóinak más fontos eseményei. A kiállítás szeptember 3-ig várja a látogatókat.

Read More

Post Comment