Search by category:
Egyéb kategória

Női karmesterek a főszerepben

Női karmesterek a főszerepben

Havran Kati

2023. 04. 24., h – 16:21

Az egyenlő képviselet felé szeretne haladni a Proms, a világ leghíresebb komolyzenei fesztiválja, ahol idén a nyitó- és a zárókoncertet is női karmesterek vezénylik.

A BBC neve alatt futó The Proms, azaz a Henry Wood Promenade Concerts történetében először biztosít ekkora teret női karmestereknek: összesen tíz hölgy vezényel majd a fesztiválon. A nyitó- és a záróestet a finn Dalia Stasevska és az amerikai származású, Ausztriában élő Marin Alsop vezényli. „Jó irányba haladunk az egyenlő képviselet felé” – mondta David Pickard, a fesztivál igazgatója, „de ez egy lassú folyamat” – ismerte el.

A tíz női karmester közül hárman idén debütálnak a fesztiválon. A fesztivál összesen 84 koncertre vár látogatókat. A koncertek egyharmada tartalmaz majd női műveket, huszonegy premier lesz, ebből tizenegy női zeneszerzők alkotása. Közöttük szerepek az ukrán Bohdana Frolyak és a brit Judith Weir is. Weir egyébként a Királyi Zene mesterének pozícióját tölti be Angliában – ő a poszt 400 éves történetének első női zeneszerzője.

A tíz évvel ezelőtti számokhoz képest David Pickard szerint ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy hatalmas előrelépés történt a fesztivál történetének elmúlt egy évtizede során. A főszervező szerint továbbra is óriási a motiváció, hogy a fesztivál az egyenlő képviselet felé haladjon.

A fesztivált július 14. és szeptember 19. között rendezik. Az idei Proms felhozatala rendkívül gazdag: az előadók között az elismert énekes-dalszerző Self Esteemtől az amerikai kontratenor Reginald Mobley-ig sokféle előadó fellép majd. 

Read More

Post Comment