Search by category:
Egyéb kategória

Ráncfelvarrás a gútai vásáron

Ráncfelvarrás a gútai vásáron

Vataščin Péter

2023. 04. 25., k – 17:07

Gúta |

Idén a koncertek bekerülnek a városközpontba, s az önkormányzat szeretne alkalmazkodni az árvágtához is. Egyúttal remélik, senki sem fog panaszkodni a hangerőre.

Hosszabban tárgyaltak a képviselő-testületi ülésen a 38. Gútai Vásár és Búcsúról. Idén előreláthatólag – és többek között – lesz R-Go és Kowalsky meg a Vega koncert, ill. nem fog hiányozni a Queen Show sem, vasárnap pedig családi napra lehet számítani.

Életet a központba

Kárpáty Ernő (Közösen Gútáért) alpolgármester arról számolt be, hogy az előkészületeken már egy hónapja dolgozik a Városi Hivatal. A legnagyobb változás mind között az lesz, hogy a koncertek bekerülnek a városközpontba, ahol az egyébként is lezárt főútnál állítanák fel a színpadot. Előreláthatólag nem lesznek gondok az engedélyek beszerzésével, valamint a helyszín műszakilag is alkalmas a rendezvény lebonyolítására.

Visszahoznánk a vásár idejére az életet a városközpontba, tehát nem alakítanánk ki külön helyszíneket, ahol elzárnánk a központtól a teret. A vállalkozók is azt mondták, hogy régen sokkal jobb volt, amikor itt bent voltak a fellépések, mert akkor a többi szórakozóhely programokat tudott rendelni a vásárhoz. Az pedig az én elképzelésem volt, hogy mindenképpen alakuljon ki egy sétány a városházától egészen az Iskola utcán át a körhintákig“

fejtette ki az alpolgármester. Mindez azt jelentené, hogy a Borok tere is átkerül a városháza előtti térre. Az önkormányzat azt reméli, a napközbeni programok az új helyszín miatt nagyobb tömeget vonzanak majd a centrumba.

Megugró költségek

A vásár szervezésének egyik másik nagy kérdőjele a költségvetésre vonatkozik. Kárpáty arról is beszélt, hogy jelentősen megugrottak a kiadások, így például már 2022-höz képest is 30-40%-os általános áremelkedéssel számolnak, ami a műszaki kiadásokra és az előadók tiszteletdíjára is kihatnak. A rendezvény ráadásul ingyenes, a városközpontban pedig nem tudnak bevételt képezni, ami azt jelenti, hogy a tavalyi költségvetéshez képest 5-6 ezer euró eleve hiányzik a büdzséből. Csak a zenei program 44 ezer eurót tesz ki, míg az összköltség 79500 euró. „Nagyjából 10 ezer euró értékben támogatókat fogunk szerezni az eseményhez, már tárgyalunk is erről“ – fűzte hozzá. Elmondta még azt is, hogy ugyan hallani olyan hangokat, amelyek sokallták a vásár helypénzeinek mértékét, de ha a tágabb környék településeihez hasonlítjuk azokat, akkor Gúta általában mindegyiket alulmúlja.

Samu István (Közösen Gútáért) képviselő, a kulturális bizottság elnöke a pénzügyi kérdésekkel kapcsolatban kifejtette, legalább 30%-kal kell emelni a szolgáltatások árát, így mérsékelve a kiadási oldalt.

Panaszkodó lakók?

A vita során többek között felmerült, hogy a centrumban zajló programok esetleg túl hangosak lehetnek a környékbeli lakóknak. Halász Béla (független) polgármester elmondta, vállalk, hogy „kompromisszumot kötnek“ a környező lakóházakban élőkkel, akiket külön-külön felkeresnek majd. Viola Miklós (Szövetség) képviselő ezzel kapcsolatban arról beszélt, ő maga kifogásolja az új helyszínt, mivel korábban is gond volt a hanghatással, s szerinte megfelelőbb voltak a vásár korábbi elrendezése. Illetve megjegyezte, a vásárnak leginkább a gútai családokat kell szolgálnia, ám egyes koncertek akár 70 kilométeres körzetből is a városba vonzanak majd érdeklődőket. Halász Béla erre reagálva megkérdezte, hogy Viola személyes vagy szakmai véleményt fogalmazott-e meg, ill. a Városi Tanács ülésén „még nem ezt mondta”. Viola szerint azonban azon a megbeszélésen is kifogásolta a színpad elhelyezését, s ugyan ő nem hangtechnikus, de már most is visszahallja a lakosoktól azt, hogy félnek az új helyszín hangzásától. Ehhez kapcsolódva Samu István hozzátette, egész évben azt hallják a gútai fiataloktól, hogy el kell menniük a városból, ha szórakozni szeretnének – ha azonban az önkormányzat azt szeretné, hogy jó emlékeik legyenek, akkor minőségi programot kell nekik nyújtani. Valamint úgy látja, a hanghatás miatt csak elenyésző számú ember tiltakozhat majd.

Read More

Post Comment