Search by category:
Egyéb kategória

Az SaS bepanaszolta Ján Budajt

Az SaS bepanaszolta Ján Budajt

Molnár Iván

2023. 04. 25., k – 17:15

Pozsony |

A parlament arra kötelezte Ján Budaj ügyvezető környezetvédelmi minisztert, hogy szavazzon a belső égésű motorok 2035-től történő uniós betiltása ellen. A tárcavezető az SaS szerint azonban figyelmen kívül hagyta a parlamenti határozatot, a párt ezért levélben szólította fel a köztársasági elnököt, hogy lépjen közbe az ügyben.

„Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek foglalkoznia kellene a Ján Budaj által vezetett környezetvédelmi minisztérium durva alkotmánysértésével és önkényes intézkedéseivel. A szaktárca ugyanis figyelmen kívül hagyta a szlovák parlament európai ügyekért felelős bizottságának a véleményét, és hozzájárult a belső égésű motorok betiltásához” – mondta el Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője.

Parlamenti határozat

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei március 28-án hagyták jóvá az új személyautókra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet. Ennek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és benzinmotoros új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.

A szlovák parlament azonban korábban arra kötelezte Budaj minisztériumát, hogy a tiltás ellen szavazzon. „Az európai ügyekért felelős bizottságban már március 15-én elfogadták azt a módosító indítványunkat, amely arra kötelezi a környezetvédelmi minisztert, hogy azonnal csatlakozzon Németországhoz, Lengyelországhoz, Olaszországhoz és Csehországhoz, amelyek ellenállásukat fejezték ki, és a belső égésű motorok betiltása ellen szavazzon az EU miniszteri tanácsában” – figyelmeztet Ján Oravec (SaS) parlamenti képviselő, a törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának a tagja.

Megkésett kérelem

Ha a szaktárca nem értett egyet a határozattal, az SaS szerint az említett parlamenti szakbizottságot kellett volna felkérnie arra, hogy változtassa meg az álláspontját. A kérés ugyan március 27-én e-mailben meg is érkezett, a bizottság tagjai azonban Oravec szerint nem vitatták meg a javaslatot, így nem módosulhatott az álláspont. Az SaS képviselője arra is emlékeztetett, hogy az alkotmánytörvény szerint a kormány javaslata csak akkor lépett volna életbe automatikusan, ha a parlamenti szakbizottság 14 napon belül nem nyilatkozik róla, ami ebben az esetben nem történt meg, hiszen az uniós miniszterek szavazására már március 28-án sor került. Az SaS szerint a minisztérium szándékosan hagyta figyelmen kívül a parlamenti bizottság véleményét.

„Ezért az eljárását az alkotmánytörvény elfogadhatatlan megsértéseként értékeljük. Arra kérjük a köztársasági elnököt, hogy haladéktalanul foglalkozzon ezzel a helyzettel és foglaljon állást az ügyben”

– mondta Richard Sulík, az SaS elnöke. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök egy hétvégi televíziós vitaműsorban már jelezte, hogy a parlament foglalkozhat a Budajról szóló határozattal és a környezetvédelmi minisztérium eljárásával. Kollár emlékeztetett arra is, hogy a kormány alárendelt helyzetben van a parlamenttel szemben.

A szaktárca tagad

A környezetvédelmi tárca továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat. A szaktárca az általa kiadott nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy Budaj ott sem volt a brüsszeli találkozón, és kitartanak amellett is, hogy a minisztérium küldöttsége nem sértette meg a bizottság határozatát azzal, hogy nem szavazott a belső égésű motorok gyártását tiltó rendelet ellen.

Read More

Post Comment