Search by category:
Egyéb kategória

Megvédték a Törökszalasztó utca végi „szép zöld gyepet” az érsekújváriak

Megvédték a Törökszalasztó utca végi „szép zöld gyepet” az érsekújváriak

Száz Ildikó

2023. 04. 26., sze – 17:13

Érsekújvár |

Végleg visszakapták az érsekújváriak az eredetileg is városi tulajdonban lévő zöldterületet, amelynek eladása és beépítése ellen több alkalommal petícióban, illetve összejöveteleken és az önkormányzati üléseken felszólalásokkal tiltakoztak. Szerdai ülésén úgy döntött a testület a trencséni vállalkozó beleegyezésével, hogy visszavásárolja a területet, és ezzel véget vet egy évek óta húzódó vitának.

Eredetileg csak a Törökszalasztó utcához közeli betonfelületet értékesítette volna város, amely az érvényes területrendezési terv szerint is beépíthető lett volna.

Lakóházat épített volna

Később kiderült, hogy a Gogol utcához közeli zöldterületet is érintené némileg a trencséni vállalkozó és a város önkormányzata közti adásvételi szerződés az építendő ingatlan közművesítése, illetve a munkagépek bevetése során. A közelben élők lakóközössége tiltakozott a zöldterület tönkretétele ellen, a parcella beépítését a területrendezési tervbe foglaltak sem tették volna lehetővé, mivel zöldterületként tartják nyilván. 2018-tól húzódik a vita a Gogol utcai betonterület, de elsősorban a közelében lévő füves parcella miatt. Az Angers társaság, amely lakóház építését tervezte a betonfelületen, nem értett egyet a képviselő-testület legutóbbi döntésével, melyre hivatkozva a város visszavásárolná tőle a területet. A trencséni társaság 2023 márciusában pert indított a város ellen. Az épületet, amelyet a betonfelületen emelt volna a vállalkozó, az adásvételi szerződés érvénybe lépését követően még 2021 júniusában kolaudálni kellett volna. Emiatt a város késedelmi kamatot számított fel a trencséni társaságnak, ami a vételár 0,05 százalékát képezte minden egyes nap késedelemért.

Szerdai döntés eredménye

A testület szerdai döntésének eredményeként az Angers társaság visszaadja mindkét telket a városnak az eredeti vételáron, ami hozzávetőlegesen 165 ezer euró. Az Angers társaság képviselője felszólalt az ülésen még a szavazást megelőzően, és kérte Érsekújvár önkormányzatát, hogy legalább az eddigi, a tervdokumentáció kidolgozásával járó 45 354 euró felét térítse meg neki. A tiltakozó lakóközösség képviseletében Peter Podbehlý és Reméň Éva, a Jobb Érsekújvárért társulás vezetői is szót kaptak. Korábban a lakosok petícióban tiltakoztak a zöldterület esetleges beépítése, tönkretétele ellen. Reméň Éva dióhéjban összefoglalta az eddigi történéseket, mondván, csaknem rendszeres látogatója volt a lakosokkal együtt az utóbbi időben az önkormányzati üléseknek és a testület egy korábbi tanácskozásán már jóváhagyta a szerződés felbontását. „Megkérném a testület tagjait, a képviselőket, hogy már ne kelljen a Gogoľ utcai lakosoknak ide járniuk. Tegyenek eleget a kérésünknek, védjék az érsekújvári lakosok érdekeit. Megértem az Angers céget is, értékelem, hogy hajlandók egyezséget kötni a várossal. Az itt élők azonban vágynak a zöldterületre” – fejtette ki Reméň Éva.

Felesleges torzsalkodás

Gabriel Závodský, a városi hivatal jogi osztályának a vezetője is amellett érvelt, hogy be kell fejezni a város és a vállalkozó közti hosszas huzavonát. Ha tovább pereskednek, ezzel csak tovább nő a késedelmi kamat összege. Lukáš Štefánik, Érsekújvár alpolgármestere elmondta, a város számára elfogadható ajánlatot kaptak az Angers társaságtól, ezzel végleg véget vethetnek az évek óta húzódó problémának, mára már jogi útra terelt vitának. A képviselői döntés értelmében a testület felbontja az adásvételi szerződést, visszaadja a vételárat a vállalkozónak, és a többletkiadások felét megteríti a vállalkozónak. A telek ismét városi tulajdonba kerül, amennyiben a trencséni társaság felmutatja a végzést arról, hogy megszüntette a város ellen idén tavasszal indított pert a járásbíróságon.

Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere a döntéshozatalt követően kifejezte abbéli reményét, hogy a városi Novovital céggel együttműködve a zöldterületet megszépíthetik, és Katarína Slobodníková képviselő, tájépítész segítségével olyan környezetszépítő terveket készíthetnek, amelyek megvalósítását követően még szebbé válhat a visszavásárolt zöldterület.

Read More

Post Comment