Search by category:
Egyéb kategória

Összefoglaló: Így zajlott Čaputová és Pavel ukrajnai látogatása

Összefoglaló: Így zajlott Čaputová és Pavel ukrajnai látogatása

Nagy Roland

2023. 04. 28., p – 16:07

Kijev |

Zuzana Čaputová szlovák és Petr Pavel cseh köztársasági elnök pénteken Kijevbe utaztak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel találkoztak. Mindezt akkor, amikor Ukrajnát a hajnali órákban egy újabb súlyos rakétatámadás érte.

Čaputová és Pavel nagyon szigorú biztonsági feltételek mellett utaztak Ukrajnába. A látogatás időpontját is titokban tartották, nem értesítették előre a sajtót. A két államfő ugyanazt az útvonalat választotta, mint a legtöbb európai politikus: az állami különgéppel a lengyel Rzeszów városába repültek, ahol egy rendőri konvoj kíséretében Przemyśl városába folytatták útjukat. Itt ültek vonatra, amely egyenesen Kijevbe szállította a két köztársasági elnököt. A biztonsági intézkedések komolyságát jól mutatja, hogy a közjogi méltóságokat két felfegyverzett csapat őrizte, és a vonaton például ki kellett kapcsolniuk a telefonjukat, nehogy bemérjék a tartózkodási helyüket.

A mészárlás helyszínei

Čaputová és Pavel a délelőtti órákban Borogyankában és Bucsában is megemlékeztek a háború áldozatairól. Előbbi települést az invázió kezdetén szinte porig rombolta az orosz hadsereg, utóbbi pedig a civilek ellen elkövetett kegyetlenségek egyik legfontosabb szimbólumává vált.

„A háború sújtotta területeken az emberek olyan traumákat élnek át, amelyek csak nagyon nehezen gyógyulnak, és olyan borzalmakon mennek keresztül, amelyeket nem lehet elfelejteni. Elveszítik a szeretteiket, akiket már sosem kaphatnak vissza. Megértem, hogy sokunk számára ezt nehéz lehet elképzelni és átérezni, hiszen legtöbbünk még sosem tapasztalt hasonlót. Pavel elnökkel éppen azért vagyunk itt, hogy soha ne is kelljen átélnünk ilyesmit

üzente Čaputová a Facebook-oldalán.

Továbbá kiemelte: az, hogy Kijev még mindig működőképes város, annak is köszönhető, hogy a demokratikus világ nem fordult el Ukrajnától.

„A romok között lassan modulházak nőnek ki, a szerencsésebb családok visszakaphatták a gyerekeiket is, akiket a megszállók raboltak el. Ezek a változások is jelzik, van értelme a segítségünknek, amely a békét közelebb hozza, az agresszort pedig távolabb viszi”

– üzente a szlovák államfő.

Pavel virágokat helyezett el az egyik bucsai tömegsírnál. A cseh elnök a Twitteren azt írta, a szlovák államfővel látják, „mekkora érték a szabadság és az igazság, és az ukránok a legnagyobb árat fizetik ezekért az értékekért”.

Támogatják Zelenszkijt

A két államfő ezt követően Kijevben is megkoszorúzott egy emlékművet a háborúban elesett ukrán katonák tiszteletére, majd a délutáni órákban Volodimir Zelenszkijjel találkoztak. Mindketten támogatásukról biztosították az ukrán államfőt. Čaputová szerint a háború sújtotta év, valamint az ezzel kapcsolatos nehéz döntések Zelenszkij arcára vannak írva.

De az elhatározása a hazája megvédésére és az igazságos béke elérésére mit sem változott

szögezte le a szlovák elnök.

Pavel megjegyezte, szorgalmazni fogja, hogy az Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos tárgyalások már idén elkezdődjenek. Mint mondta, nem az a kérdés, hogy Ukrajna tagja-e lesz a NATO-nak és az Európai Uniónak, hanem az, hogy mikor.

Kapcsolódó cikkünk

Zuzana Čaputová államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben.

A találkozón az elnök asszony megerősítette, hogy Szlovákia a továbbiakban is támogatni fogja az orosz hadsereg által megtámadott országot.

Egy év telt el Ukrajna megszállása óta, nehéz pillanatok és döntések lenyomata látszik az arcán. Az elszántsága, hogy megvédje és igazságos békéhez juttassa országát, mit sem változott. Megtiszteltetés számunkra, hogy kifejezhetjük támogatásunkat Önnek, Zelenszkij elnök úr

– írta közösségi oldalán Čaputová.

Az államfő ma reggel érkezett kollégájával, Petr Pavel cseh köztársasági elnökkel Kijevbe.

Pavel közölte Zelenszkijjel, szorgalmazni fogja, hogy még az idén kezdődjenek meg a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról. A cseh államfő szerint Ukrajna EU- és NATO-tagsága kapcsán nem az a kérdés, hogy megvalósul-e, hanem az, hogy mikor.

Rakétatámadás

A hajnali órákban Ukrajna szinte teljes területét rakétatámadás érte, amely sajtóértesülések szerint legalább 21 emberéletet követelt. A bombák a civileket sem kímélték, az áldozatok között állítólag három gyermek is van. Az oroszok ezúttal Kijev ellen is küldtek rakétákat, de ezeket sikerült hatástalanítani, a fővárosban senki sem sérült meg, és nem is keletkeztek komoly károk. Kijevet csaknem két hónapnyi szünet után érte újabb támadás.

Čaputová a közösségi oldalán elítélte az orosz bombázást.

„A ma éjjeli szégyenteljes támadások egyes ukrán városok ellen – köztük Dnyipro vagy Uman –, amelyekben ártatlan civileket öltek meg, arra emlékeztetnek bennünket, hogy továbbra sem nézhetünk félre

üzente az államfő.

Az első közös út

Čaputovának ez volt a második hivatalos ukrajnai látogatása a háború kitörése óta. Saját bevallása szerint az előző útja úgy megérintette őt, hogy azt soha nem fogja elfelejteni.

„Az első utazás óta a háborúhoz való hozzáállásom már nem politikai, hanem mélyen emberivé vált

– közölte a szlovák elnök, hozzátéve, hogy egy ilyen látogatás feltehetően mindenkit megérintene, függetlenül attól, milyen hírforrásokból tájékozódik.

Pavel viszont államfőként most először járt Ukrajnában, sőt, ez az első közös útja Čaputovával. A szlovák elnök hangsúlyozta, a közös látogatásuk is igazolja, hogy államfői szinten új korszak kezdődött Csehország és Szlovákia között, és örül, hogy első közös útjuk Kijevbe vezetett.

„Talán nincs a Földön még két olyan nemzet, amely annyira közel állna egymáshoz, mint a cseh és a szlovák. Kapcsolataink szilárdak, megerősítették történelmi tapasztalataink a fasizmussal, a megszállással, a kommunizmussal, majd a demokrácia kiépítésének kezdetei és végül a békés szétválás is. A kölcsönös tisztelet, barátság és partnerség üzenetét hoztuk magunkkal, ezt szimbolizálja közös kijevi utunk”

– írta Čaputová a közösségi oldalán.

(nar, Denník N, TASR)

Read More

Post Comment