Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: Még a Csallóköz is kiszáradhat

Téma a VASÁRNAPBAN: Még a Csallóköz is kiszáradhat

szaszifanni

2023. 05. 01., h – 16:07

Az utóbbi években annyit hallani a klímaváltozásról és a Föld nagy részét fenye-gető szárazságról, hogy már szinte senki nem veszi komolyan. Pedig a veszély nem múlt el, egyre aktuálisabb és egyre közelebb ér hozzánk.

A környezetvédelmi minisztérium alá tartozó Környezetpolitikai Intézet (IEP) elemzői az OECD szakértőivel együtt dolgozták ki azt a szakmai elemzést, mely-nek alapján előrejelezhető, milyen mértékben fenyegeti Szlovákia egyes területeit az éghajlatváltozás. Az eredményeket április 14-én hozták nyilvánosságra, és egy-értelműen azzal számolnak, hogy a globális felmelegedés hatásai Szlovákiában tovább súlyosbodnak. A veszélyeztetettségi besorolások nemcsak a trópusi napok és éjszakák számának növekedését, az alacsony csapadékmennyiséget és az adott terület mezőgazdasági termelékenységét veszik figyelembe, hanem olyan demográfiai tényezőket is, mint a népesség nagysága, vagy az idős, a hőség által sokkal inkább veszélyezte-tett lakosok aránya.

Szlovákiában a lakosság hány százaléka él extrém hőség sújtotta területen? Melyik a legveszélyeztetettebb régió? Mely járások tartoznak ide? Miért különösen veszélyesek ezek a magas értékek a régió lakosságára nézve? Mire figyelmeztetnek az elemzést kidolgozó szakemberek? Mit tudunk tenni mi a szárazság ellen? Vége a tuják, a pázsitok és medencék divatjának?

Vrabec Mária hasznos cikke elolvasható a már megvásárolható Vasárnap-ban.

Read More

Post Comment