Search by category:
Egyéb kategória

A futballpályákról is a „szarvasok” gondoskodnak

A futballpályákról is a „szarvasok” gondoskodnak

Czigler Mónika

2023. 05. 03., sze – 16:24

A John Deere márka a kertészeti- és kommunális technika terén az élvonalba tartozik. A múlt század hatvanas éveitől, amikor a fűnyírás egyre népszerűbb szabadidős tevékenységgé vált, a gyártó megjelent az első traktoros kaszával a piacon, amely azonnal a kertészek kedvelt eszközévé vált. Ez késztette a John Deere-t arra, hogy belépjen a kertészeti és a kommunális piacra, és ügyfeleinek egyre népszerűbb funkciókat kínáljon, amelyet a nagyobb hagyományos traktorok ihlettek.

A John Deere a települések karbantartási munkálatainál is kiváló elismerést szerzett magának, hiszen egyre több cég használ közterületek karbantartására a szarvas szimbólumával ellátott gépeket. Közülük kiemelhetjük a mocsonoki székhelyű Inex Hausgarden céget. Az Inex Hausgarden több mint tíz éve működik, átfogó külső- és belső építészeti szolgáltatásokkal foglalkozik. A kertépítészet terén a cég több éves tapasztalattal és számos sikeresen megvalósított projekttel rendelkezik. Gondoskodik a közterületek karbantartásáról olyan városokban, mint Vágsellye és Nyitra. Ellátogattunk a céghez, hogy megtekintsük a gépparkot és beszélgethessünk Henrich Bleh mérnökkel, a cég ügyvezetőjével munkájáról.

Hogyan kezdte vállalkozását ebben a szférában?

Még 2008-ban kezdtem plusz pénzt keresni a kertépítéssel, amikor évente körülbelül 50-60 kertet építettem meg. Leginkább családi házak melletti kertekről volt szó, néha sikerült egy-egy cégtől is megrendelést kapnom. Kezdetben a tereprendezésre és az olyan klasszikus munkákra koncentráltam, mint az öntözés, a pázsit, az ültetés, a tavak és hasonlók. Akkoriban munka mellett végeztem ezt a tevékenységet, de idővel kiépítettünk magunknak egy jó nevet, nőtt az igény a munkánk iránt, és el kellett döntenem, hogy maradok-e az addigi munkáltatómnál, vagy alapítok saját céget. Az utóbbi mellett döntöttem, így az ügyfelek ma az Inex Hausgarden név alatt találkozhatnak velünk.

Vállalkozása ma már jól ismert Nyitra környékén. Hogyan alakult a helyzet a továbbiakban a cégnél, és mivel foglalkozik ma?

Vállalkozásunk fokozatosan növekedett és a Duslo Šaľa területeinek karbantartásába is bekapcsolódtunk. Ezt követően Vágselye a közterületek fenntartására írt ki pályázatot, amelyet megnyertünk és nagyobb léptékű vállalkozásba kezdtünk. Aztán jött Nyitra város köztér-karbantartására kiírt pályázata, amiben szintén sikeresek voltunk. Jelenleg Nyitrán a városi parkot kezeljük. Ezen kívül Nagyszombat két városrészét is gondozzuk. Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk a sportpályák karbantartására, legyen szó golfpályáról vagy futballpályáról. Az Inex portfóliójába tartozik például az MB Winery családi pincészet. Saját minőségi bort készítünk, melyhez ellenálló piwi fajtákat dolgozunk fel. Ez az ökológiai termesztés magas szintje, köszönhetően a minimális vegyszeres beavatkozásoknak. A biológiailag lebomló hulladékot, ami a különféle növényi anyagok aprítása során keletkezik, bedolgozzuk a talajba, tehát környezetbarátok vagyunk. Minden tetőnkről visszatartjuk a vizet, ami 50 m3 vízpótlást biztosít, mellyel öntözzük a szőlőt, de az egész cég telephelyét is. A telephelyen van egy teniszpálya is, melyben igyekszünk egy kültéri bemutatótermet kialakítani, ahol az általunk használt gépeket, és a munkánk minőségét és eredményét tudjuk bemutatni.

Az ilyen széles körű szolgáltatásokhoz kellő technikai felszereltség is szükséges. Mit használnak a munkájuk során?

Amikor cégünk nőni kezdett, természetesen meg kellett vásárolnunk az első traktoros kaszát. Megbízható gépre és jó szervizháttérre volt szükségünk. Két márka közül választhattunk, de csak az egyik kínált olyan jó szolgáltatási hátteret, amilyet a munkánk megkívánt. Így megvettük az első John Deere traktoros fűnyírónkat. Ezt követően más, általam már említett versenyeken is részt vettünk, így további felszerelést is vásároltunk. Amikor a téli útkarbantartással is elkezdtünk foglalkozni, beszereztük a John Deere traktorokat, és fokozatosan olyan tartozékokat vásároltunk hozzájuk, amelyek egyedinek számítanak Szlovákiában. Ezek viszonylag nagy beruházások voltak, aminek köszönhetően speciális eszközök állnak rendelkezésünkre a futballpályák levegőztetésére, műtrágyázására, vegyszeres védekezésre, fűnyírásra.

Miért a John Deere márkát választotta?

A téli karbantartási munkákhoz a kezdeti nagy befektetés két traktor beszerzése volt. A speciális traktor előnye, hogy különféle szerszámokkal tudjuk aggregálni, így nem kell sok egycélú gépet birtokolnunk. Az első traktor megvásárlása előtt két márka közül választhattam, a narancssárga és zöld színű között, ez nem titok. Természetesen az elején voltak referenciáim a barátaimtól. A téli útkarbantartásnál azonban olyan dolgok is kellenek a traktorban, amivel általában nem nagyon foglalkozunk, például kellően erős fűtés, és nyáron a gyepkarbantartásnál a légkondicionáló. A mérleg nyelvét a szolgáltatás billentette a John Deere felé. A gépeket a vásárlás előtt bemutatták, majd a kiszállítást követően szakmai képzésben részesültünk, amit természetesen nagyra értékelünk.

Ami a fűnyírókat illeti, a John Deere termékportfóliójában egy magas billenős változat volt előnyös számunkra, hiszen nyíráskor szinte minden helyen el kell vinni a levágott füvet. Így hát az akkori legerősebb traktoros fűnyírót vettük, és ma is vele dolgozunk.

Említette a különböző eszközökkel történő aggregálást. Mire használja ezeket a traktorokat?

Az említetteken kívül elsősorban szőlőültetvényekben. Emiatt a szőlőt is olyan szélesre telepítettük, hogy a gépekkel gazdálkodni tudjunk benne.

Szeretnénk ismét részt venni egy projektben, és amennyiben sikerül megnyernünk a pályázatot, speciális traktort, kapát, locsolót és metszőgépeket vásárolnánk szőlőbe. A John Deere traktorokat ugyanis nemcsak a mezőgazdaságban használják, hanem a borászatban, a gyepápolásban, valamint a nyári és téli karbantartásban is.

Mit foglalnak magukban a téli karbantartási munkák?

Ami a téli karbantartást illeti, természetesen januárban és februárban van a legtöbb munkánk, amikor a legalacsonyabb a hőmérséklet és ezzel együtt nő a bevetések száma. Minden város, ahol téli karbantartást végzünk, saját diszpécser részleggel rendelkezik, amely télen minden reggel felméri a helyzetet, szükséges-e sózás, útkarbantartás. Ha szükséges, jeleznek, és szinte azonnal indulhatunk. Télen a traktorok ekével és szóróval vannak felszerelve a járdák szórására. Munkatársaink télen éjszaka is ügyeletet tartanak, így ha karbantartásra van szükség, mielőtt az emberek munkába és iskolába indulnának, készen állunk.

Úgy tűnik, nagyon elégedett a technikájával. De mi a helyzet az értékesítés utáni szolgáltatással?

Néhány gépet referencia alapján szereztünk be Csehországból, ahol sokkal többet foglalkoznak sportpályákkal, mint nálunk. Van például egy Verti-Drain levegőztető gépünk, amellyel Szlovákiában úgymond kísérleti nyulaknak számítottunk, de nálunk rendkívül jól bevált. Pozsonytól Nyitráig sőt, egészen Verebélyig gondozzuk vele a futballpályákat. Főként azonban Nyitrán használjuk, hiszen partnere vagyunk a Nyitra regionális labdarúgó szövetségnek.

A traktorok felét az Agroservis cégtől vásároltuk saját forrásból, de a gépek mintegy felét, különösen a vállalkozásunk kezdetén, az Unicredit Bank finanszírozta, amely az Agroservis partnere. Ez egy kedvező finanszírozási lehetőség, ami segített a szükséges eszközök beszerzésében. Az egyik traktorunk, amely ma a mocsonoki központunkban van, hat éves, a másik négy éves. Ez idő alatt soha nem volt velük komoly gondunk, és csak az általánosan elhasználódott alkatrészeket cseréltük.

Ahogy az elején említettem, cégünk önkormányzatokkal és városokkal áll szerződésben, amelyek számára előre egyeztetett időpontban végezzük a munkát. A téli szezonban is ügyeletet tartunk, ezért gépeinknek mindig üzemképesnek kell lenniük. Ha ez véletlenül nem sikerül, akkor sürgősen meg kell oldanunk a helyzetet, például egy tartalék traktor kölcsönzésével, amit az Agroservis gond nélkül biztosított számunkra. A John Deere gépek szervizelése ugyan nem a legolcsóbb, de rendkívül megbízhatók. Ha meghibásodás történik, tudom, hogy az Agroservis szolgáltatásában bízhatunk.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

Read More

Post Comment