Search by category:
Egyéb kategória

Zelenszkij: Ukrajnának semmi köze a Moszkva elleni dróntámadáshoz

Zelenszkij: Ukrajnának semmi köze a Moszkva elleni dróntámadáshoz

Mészáros Richárd

2023. 05. 03., sze – 20:21

Ukrajna nem intézett támadást sem Moszkva, sem Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Helsinkiben.

„Nem támadtunk Putyinra vagy Moszkvára, mi a saját területünkön harcolunk” – hangoztatta az ukrán elnök sajtótájékoztatóján a finn fővárosban. „Nem támadunk Putyinra, ezt meghagyjuk egy törvényszéknek” – tette hozzá.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó nem sokkal később közölte, hogy Kijevnek nincs köze a történtekhez és olyan feltételezéssel állt elő, miszerint mindez egy orosz taktika része. Mint mondta, egy ilyen művelet semmit sem használna a harctéren és csak Oroszországot provokálná „radikálisabb intézkedésekre”. Hozzátette: az orosz állásfoglalás arra utalhat, hogy Moszkva egy nagyobb „terrortámadást” tervez Ukrajna ellen a közeli napokban.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a Kreml elleni éjszakai dróntámadása után nem maradt más lehetőség, mint hogy megsemmisítsék Zelenszkijt és kijevi „bandáját”.

Szergej Mironov orosz parlamenti képviselő Telegram-oldalán azt írta: már önmagában az a tény, hogy két drón elérhette a Kreml területét kérdéseket vet fel az orosz légvédelemmel kapcsolatban. Egyben „az ukrán terrorista elit” megsemmisítésére szólított fel.

Vjacseszlav Vologyin az orosz parlament alsóháza, az állami duma elnöke kijelentette: „követelni fogják olyan fegyverek bevetését, amelyek megfékezik és megsemmisítik a terrorista rezsimet Kijevben”.

Az orosz elnöki hivatal szerdán délután közölte, hogy Ukrajna előző éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen az orosz elnök meggyilkolása céljából, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette. A Kreml kitervelt terrortámadásnak, az elnök elleni merényletkísérletnek minősítette a történteket, és jelezte: fenntartja a jogot a megtorló intézkedésekre, „ott és akkor, ahol és amikor jónak látja”.

Read More

Post Comment