Search by category:
Egyéb kategória

Számít a pénzügyekben az iskolai végzettség

Számít a pénzügyekben az iskolai végzettség

Mészáros Richárd

2023. 05. 03., sze – 20:26

A magas infláció egyre több családnak okoz gondot, a lakosság nagy része azonban mindent megtesz azért, hogy ne kelljen hitelt felvennie – derül ki az Ipsos ügynökség legfrissebb felméréséből, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskolai végzettség szempontjából továbbra is látványos különbségek vannak.

A magas infláció az elmúlt egy évben rengeteg szlovákiai háztartás megtakarításait teljesen lenullázta. „Az általunk megkérdezettek nagyjából harmada vallotta be, hogy már csak a fizetésére számíthat, vagyis az egyik hónapról a másikra tengeti az életét, és nem tudja, mire számíthat az elkövetkező időszakban. Az emberek további 18 százalékának volt ugyan egy nagyjából három hónapra elegendő tartaléka, azonban lassan ezt is felélik. Minden tizedik válaszadó szerint pedig sürgős segítségre szorul, vagy el kell adnia valamit, hogy megéljen” – áll az Ipsos mBank számára készített felmérésében.

Érdemes továbbtanulni

Kateřina Veselá, a szlovák és cseh mBank hitelezésért felelős menedzsere szerint azonban látványos különbségek vannak a válaszadók végzettsége szempontjából. Míg a megkérdezetteknek átlagosan a 32 százaléka állítja azt, hogy elegendő pénze van a megélhetéshez, a főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkezők közül csaknem minden második, vagyis majd az 50 százalékuk tartja stabilnak az anyagi helyzetét.

Kerüljük a hitelfelvételt

Szlovákia korábban arról volt híres, hogy az uniós országok közül itt volt az egyik legkisebb érdeklődés a hitelfelvétel iránt. Az elmúlt évek alacsony kamatszintje miatt ez ugyan változott, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a hitelfelvételtől még mindig ódzkodunk. Az Ipsos felmérése szerint tízből négy embernek (40%) eleve nincs szüksége hitelfelvételre, több mint az ötödük (22%) pedig akkor sem venne fel kölcsönt, ha erre rá lenne szorulva. A megkérdezetteknek jelenleg egyébként a 25 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt venne fel, de csak a 10 százalékuk állítja azt, hogy erre már idén sort keríthetne.

Megéri számolni

A felmérés szerint a hitelre szorulók között már a kölcsön kiválasztásánál is meglátszik a végzettségbeli különbség. A konkrét fogyasztási hitel kiválasztásakor az emberek negyede (24%) a fő bankjára hagyatkozik, vagyis arra, amelybe a havi jövedelmét küldik, 42 százalékuk pedig több pénzintézet ajánlatát hasonlítja össze. Minél magasabb végzettséggel rendelkezik azonban a hitel iránt érdeklődő, annál gyakrabban hasonlítja össze több bank ajánlatát. A szakmunkásképzőt végzettek esetében ez az arány 31%, a középfokú végzettséggel rendelkezőknél 43%, a felsőfokú végzettségűek esetében pedig 52%. Ezzel szemben minél alacsonyabb végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb eséllyel ragad le a fő bankjánál. A pénzügyi tanácsadók szerint azonban megéri alaposan szétnézni az ajánlatok között, mielőtt választanánk, ezzel ugyanis tetemes összeget spórolhatunk meg.

Az Ipsos tavalyi felméréséhez képest változás tapasztalható a hitel felhasználása szempontjából is. Míg az előző felmérésben sokan a rezsiköltségek, energiaszámlák kifizetésére vettek fel fogyasztási kölcsönt, most főként a lakás- és házfelújítás dominál, az emberek tizede pedig autóvásárlásra venne fel hitelt.

Read More

Post Comment