Search by category:
Egyéb kategória

Sólymos: Az MKP átvert minket

Sólymos: Az MKP átvert minket

Czímer Gábor

2023. 05. 04., cs – 17:02

Pozsony |

Gyimesi György bejelentette, az MKP-platformmal való megállapodása szerint a Szövetség jelöltlistájának 150. helyéről indul az előre hozott parlamenti választáson. A Híd-platformban politizáló Sólymos László azonban arról beszél, az MKP átverte őket, hiszen ők elutasítják a képviselő listára vételét. Sólymosék emiatt akár a Szövetségből is távozhatnak.

Gyimesi, aki Igor Matovič mozgalmának listáján jutott a parlamentbe, de formálisan már távozott az OĽaNO frakciójából, a közrádió szerda esti műsorában tényként közölte, egyezségre jutott a Szövetség Magyar Konzervatív Platformjával. „Igen, megerősíthetem, a megállapodásunk arról szól, hogy a jelöltlista 150. helyén leszek” – jelentette ki. A képviselő egyúttal tagadta, hogy ezzel szétverné az MKP-ból, a Hídból és az Összefogásból létrejött Szövetséget, ami által a párt konzervatívabb szárnyát az OĽaNO listájára terelné. „Ez talán Rigó Konrád kitalációja” – mondta a műsorban a Híd-platform vezetőjéről. Gyimesinek a listára vételétől ugyanis a Szövetség Híd-platformja élesen elzárkózott: kijelentették, ha az MKP-platform valamilyen módon mégis a pártjuk színeiben indítaná a képviselőt, ők kiléphetnek a pártból.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának (OT) elnöke, aki a Híd-platformban politizál, szinte azonnal közleményben reagált Gyimesire. Rámutat, az MKP-platform regionális struktúrái még nem hagyták jóvá a jelöltlistát. Arról beszél, az MKP jelöltállító Országos Tanácsának ülésére is csak május 13-án kerül sor. És hozzátette, a Szövetség elnöke, Forró Krisztián és az MKP-platform vezetője, Berényi József sem tájékoztatta őket arról, hogy megszületett volna a megállapodás Gyimesivel. „A Híd nem ért egyet azzal, hogy Gyimesi György a Szövetség listáján induljon” – jelenti ki Sólymos. A Szövetség OT-elnöke aztán csütörtökön a közösségi oldalán azt írta, a képviselő bejelentése számára azt bizonyítja, hogy az MKP átverte őket. „Először azt tagadták, hogy tárgyalnak Gyimesi Györggyel, most meg azt, hogy megegyeztek vele” – fogalmaz. Sólymos szerint a képviselő listára vételéről nincs és nem is lesz megállapodás a Szövetség platformjai között. Ezért számára az a kérdés, hogy a pártelnök Forró megkerüli-e a platformokat és a párt alapszabályával ellentétesen a listára veszi-e Gyimesit.

A Szövetség jelöltállítási folyamatában ugyanis kulcsszerepet játszik a párt ún. országos grémiuma. Ebben a testületben mindhárom platform egyenlő arányban képviselteti magát és ennek a grémiumnak kell javaslatot tennie a pontos jelöltlistára. Erről a névsorról aztán a párt Országos Tanácsának kell szavaznia, de módosítását ez utóbbi testület már nem javasolhatja. Erre csak a grémiumnak van joga. Felmerült azonban, hogy abban az esetben, ha a grémium nem tudna megállapodásra jutni Gyimesi indításával kapcsolatban, és úgy tűnik, ez a helyzet, akkor a pártelnök magához vonná a testület jogkörét és egy személyben döntene arról, hogy a képviselőt a listára veszi. „Ha ez megtörténik, Gyimesi György a második hellyel is számolhat, mert én biztos nem leszek a listán” – fogalmazott Sólymos. A Híd szerint ugyanis az elnök ilyen lépése a párt alapszabályának megsértését jelentené, és egy ilyen helyzetben a pártból való távozásukat is kilátásba helyezték.

Forrótól, aki pedig az MKP-platformban politizál, ezért mi azt kérdeztük, megállapodott-e már az MKP Gyimesivel arról, hogy a képviselő a párt jelöltlistáján a 150. helyről indul. Amire a pártelnök azt válaszolta, hogy a tárgyalások még folynak. Forró azt is kijelentette, el fogja fogadni az említett grémium döntését. Illetve megerősítette, hogy a Szövetség biztosan önállóan indul a választáson.

Read More

Post Comment