Search by category:
Egyéb kategória

A gútai malom nem tartja korrektnek az ellenőrzési eljárást

A gútai malom nem tartja korrektnek az ellenőrzési eljárást

Vataščin Péter

2023. 05. 07., v – 16:15

Gúta |

Napokat csúszik a Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (ŠVPS) végzése, ám mielőtt azt kiadnák, megvárják, hogy a gútai malom írásban megküldje nekik a kifogásait. Ettől függ, mi lesz a kérdéses 1500 tonna ukrajnai eredetű búza sorsa, ill. hogy egyáltalán mit fog lépni a gútai vállalat.

Amint arról május 4-én hírt adtunk, a Gútán tárolt búzára vonatkozó döntő jelentőségű harmadik mintavétel eredménye pozitív lett. Az illetékes koppenhágai laboratóriumban elvégzett tesztek igazolták a klórpirifosz nevű növényvédő szer megengedettnél nagyobb mértékű jelenlétét.

Késő eredmények, végzések

Lapunknak Varga Levente a gútai Vitaflóra malomipari cég társtulajdonosa arról beszélt, számos szempontból inkorrektnek tartják az egész eljárást. Így például a koppenhágai labor eredményét is csak késve kapták meg, valamint napok óta csúszik az ŠVPS hivatalos döntésének kézbesítése

„Amíg ezt nem kapjuk meg, addig nem tudunk fellebbezni vagy akár a döntést végrehajtani sem. Nem tartjuk tehát helyesnek azt, hogy a mezőgazdasági minisztérium és az ŠVPS ilyen módon jár el“

– mondja Varga, aki szerint egyelőre még mérlegelik, mi lesz részükről a következő lépés. Ezek között a fellebbezés mellett más jogi lehetőségek is szerepelnek. A gútai cég egyébként jelezte az ŠVPS-nek, hogy kifogásolják az eddigi eljárást. Az állami hatóság azt üzente nekik, hogy nem adják ki a határozatot addig, amíg a malom nem küldi el nekik írásban a kifogásaikat. Erre kedden, legkésőbb pedig szerdán kerülhet sor.

A lisztek rendben vannak

A malomipari szakember és vállalkozó mindezek ellenére jó hírnek tartja azt, hogy a Szlovákiában gyártott lisztek közül – beleértve a gútait is – eddig még egy minta eredményével sem volt gond, ami „jót jelent a fogyasztóknak“. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egyedül az ő vállalatuk kezelte megfelelően és nyilvánosan az egész ügyet.

Hol van a többi búza?

Szlovákiába körülbelül 80 ezer tonna búza jött be Ukrajnából. Ezen több ellenőrzést, vizsgálatot is végrehajtottak. Mi voltunk az egyetlen malom, amely transzparensen bevallotta, hogy mekkora mennyiséget vásárolt meg, s hol tárolja, ill. dolgozta fel azt. Mi a mondott mennyiségből 16 ezer tonnát vettünk meg, a többi viszont eltűnt, ill. senki sem nyilatkozik arról, hogy hol van, vagyis melyik raktárakban, kereskedőknél vagy malmoknál. Úgy gondolom, a többi malom részéről sem teljesen korrekt, hogy mindenki csendben van. Csak mi vallottuk be, és csak minket vizsgálnak“

– hangsúlyozza Varga. Hozzátette bármilyen iparágban előfordulnak olyan termékek, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek – ilyen problémák napi szinten jelentkeznek egész Európában, amelyekre standard, jól meghatározott eljárások vonatkoznak. A gútai malommal ezzel szemben az történt, hogy már az első teszteredményből hír lett, amely alapján jól beazonosíthatóvá vált a cégük. Ráadásul a hivatalos szervek 2022-ben is találtak olyan – egyébként szlovákiai eredetű – búzából vett mintákat, amelyek nem voltak megfelelőek. Ezeknél ráadásul a toxintartalom volt magasabb a megengedettnél, amelyek a peszticidektől eltérően a sütés-főzés hatására kevésbé bomlanak le, ám akkor senki sem állt ki a kamerák elé közölni az eredményt – fűzte hozzá Varga Levente.

Read More

Post Comment