Search by category:
Egyéb kategória

HIVATALOS: Jön a hivatalnokkormány, Ódor Lajos lesz a miniszterelnök

HIVATALOS: Jön a hivatalnokkormány, Ódor Lajos lesz a miniszterelnök

Mészáros Richárd

2023. 05. 07., v – 15:54

Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő a Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel és az Eduard Heger (Demokraták) leköszönő miniszterelnökkel történő találkozót követően vasárnap délután hivatalosan is bejelentette, az előre hozott választásokig hivatalnokkormányra bízza az ország irányítását. A szakértői kormányt Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni.

A hírt frissítjük!

„Azt már most megerősíthetem, hogy a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Ódor Lajos lesz a miniszterelnök” – jelentette be Čaputová. Azt, hogy a hivatalnokkormányban kik vezetik majd az egyes minisztériumokat, az államfő a következő napokban először a politikai pártok vezetőivel közli, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja. Az elnök elmondta, a szakértői kormány csapata már készen áll, hiszen a hivatalnokkabinet felállításának lehetőségére már fel volt készülve. 

Az államfő a szakértői kormányt a május 15-ével kezdődő héten nevezi majd ki, hiszen az új minisztereknek még le kell zárnia a jelenlegi munkahelyükön végzett feladataikat, de a bő egy hét szerinte azért is szükséges, hogy az ország irányításának átadása zökkenőmentes legyen.

Čaputová rámutatott, míg a szeptemberi előre hozott  parlamenti választás után feláll az új kormány, akár hat hónap is eltelhet. A voksolás után ugyanis általában több hetet vesz még igénybe, amíg megalakul a kabinet. „Hat hónap tehát elegendő idő arra, hogy a szakértői kormány stabilizálja a helyzetet, és elvezesse Szlovákiát az előre hozott választásig” – magyarázta.

Az államfő arról is beszélt, miután Samuel Vlčan mezőgazdasági és Rastislav Káčer külügyminiszter is bejelentette, hogy lemond, eldöntötte, hivatalnokkormányt nevez ki. „Ezen Eduard Heger miniszterelnök úr javaslatai semmit sem változtattak” – tette hozzá.

Read More

Post Comment