Search by category:
Egyéb kategória

Több orosz városban is elmaradnak a második világháború győzelmét ünneplő rendezvények

Több orosz városban is elmaradnak a második világháború győzelmét ünneplő rendezvények

Mészáros Richárd

2023. 05. 09., k – 10:29

Először fordul elő az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború óta, hogy több orosz város lemondott a második világháború győzelmét ünneplő május 9-i rendezvényekről.

Tavaly is voltak módosítások – Moszkvában és Szentpéterváron akkor a légi parádé maradt el –, de a programok törlése tucatnyi városban új jelenség. 

A Kelet-Ukrajnával határos Rosztov megyében is így döntött a kormányzó, de nem lesz felvonulás az Oroszország által még 2014-ben elfoglalt és egyoldalúan elcsatolt Krímben sem – ahol kiemelt jelentősége lenne annak, hogy Oroszország, fennhatóságát ezzel is hangsúlyozva győzelmi ünnepet tartson. Beszédes azonban, hogy nemcsak a háború közelében vagy a Nyugattal való feszültség miatt, különösen a NATO finn és várhatóan svéd bővítésével érzékeny területté vált Kalinyingrádban marad el az ünnep, hanem Oroszország belsejében is, Tyumenyben, Szurgutban és több más – országszerte legalább 21 nagyobb városban –, amelyek akár 2600 kilométerre vannak Ukrajnától.

A távolabbi régiók a háború – pontosabban orosz terminológiában továbbra is kizárólag „rendkívüli katonai művelet” – közelében lévő városok iránti szolidaritásukkal magyarázták döntésüket.

(Tx, shz)

Read More

Post Comment