Search by category:
Egyéb kategória

Ügyészség: Az újságírók közül Ján Kuciak jelentette a fő fenyegetést Kočnerre

Ügyészség: Az újságírók közül Ján Kuciak jelentette a fő fenyegetést Kočnerre

Mészáros Richárd

2023. 05. 09., k – 19:44

Az újságírók közül a meggyilkolt Ján Kuciak jelentette a legnagyobb fenyegetést Marian Kočnerre – jelentette ki keddi záróbeszédében a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) Daniel Mikuláš, a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze. Hozzátette, hogy Kuciak 2017-ben számos cikkben foglalkozott a vállalkozó ügyeivel.

Az ügyész emellett Kočner rendkívüli bosszúszomjáról és különös gondolkodásmódjáról is beszélt. Értelmetlen elképzelésnek nevezte, hogy Andruskó Zoltán rendelte volna meg az újságíró megölését, vagy hogy saját elhatározása alapján Andruskó fogott volna hozzá három ügyész likvidálásának eltervezéséhez.

„Nyilvánvaló, hogy Marian K. ellenségesen viszonyult Kuciakhoz” – jelentette ki Matúš Harkabus, az ÚŠP ügyésze, és hozzátette, Kočner ellenséges viszonyban volt Maroš Žilinka jelenlegi főügyésszel is.

Mikuláš hangsúlyozta, nem szó szerint kell értelmezni Marian Kočner és Alena Zsuzsová Threema alkalmazáson keresztül folytatott üzenetváltásait. „Aki tárgyilagosan tekint az üzenetváltásokra, annak látnia kell, hogy egy részük a gyilkosság előkészítésével kapcsolatos rejtjeles üzenet” – tette hozzá.

 A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak, amely ezt követően összevonta az ügyet az ügyészek meggyilkolásának előkészítésével. A tárgyalás 2022 áprilisában kezdődött.

Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt négy személy, Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič ellen emeltek vádat. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén rendelte meg Kočner, Šufliarský likvidálását egy évvel később.

Read More

Post Comment