Search by category:
Egyéb kategória

Nehéz napok előtt áll az Ódor-kormány

Nehéz napok előtt áll az Ódor-kormány

Mészáros Richárd

2023. 05. 09., k – 19:55

Múlt vasárnap óta Ódor Lajos nevétől hangos a szlovák média, az ismert közgazdász fogja ugyanis vezetni Szlovákia történelmének első hivatalnokkabinetjét. Zuzana Čaputová államfő megelégelte a megbízott Heger-kormány belső bomlását, és ehelyett egy szakértőkből álló kabinetet nevez ki, hogy ez az országot további botrányok nélkül vezesse el a szeptemberi előre hozott választásig.

Ha a széles közvéleményben nem is, közgazdászkörökben Ódor Lajos neve nagyon jól ismert. Az elmúlt húsz évben a gazdaságpolitikai terén szinte mindig a dolgok sűrűjében volt, tevékenyen részt vett a pénzügyminisztérium elemzői intézetének megalapításában – csakúgy, mint a Költségvetési Tanács létrehozásában. Ott volt Ivan Mikloš adóreformjánál, de Peter Kažimírt is meg tudta győzni a Martin Filkóval és Štefan Kišsel közösen kidolgozott ötleteik alkalmazásáról. Mindamellett még arra is volt ideje, hogy több sikerkönyvet írjon, melyekben emberközelbe hozta a közgazdaságtant. Nem véletlen ezért, hogy a közgazdászok egybehangzóan állítják, hogy jelenleg Ódor Lajosnál jobb kormányfőt nehezen lehetne találni egy szakértői kormány élére.

Ebben a pillanatban még nem ismerjük az új kormány minisztereinek listáját, de Ódor Lajos személye garancia arra, hogy az egyes minisztériumokat igazán szakértők fogják vezetni. Ezzel együtt is az új kormány feladata nagyon hálátlan lesz, a parlamenti politikai pártok többsége már ugyanis előre bejelentette, hogy nem szavaz bizalmat egy hivatalnokkormánynak. Ez azt jelenti, hogy a szlovák parlamentben Ódor Lajosnak kevés szövetségese lesz, és ez ahhoz vezethet majd, hogy a parlament utolsó ülésnapjain olyan képviselői javaslatok kerülnek elfogadásra, melyek jelentősen nehezítik majd a kormány költségvetési helyzetét. Igaz azonban az is, hogy mivel az új kormányfő nem tervez politikai karriert, elkerülheti a kényelmetlen politikai kompromisszumokat is.

Az Ódor-kormány működését el lehet intézni azzal, hogy igazán nagy nyomot nem hagy a szlovák gazdaságpolitikában, de ez így nem teljesen igaz. Az új kabinet már azzal is sokat segíthet, ha megmutatja a szlovák lakosságnak, hogy az országot lehet állandó marakodások nélkül, profeszszionálisan vezetni. Ez segíthet abban, hogy legalább részlegesen helyreálljon az emberek bizalma az állami intézményekben, ami nagyon fontos az ország jövőjére nézve. Az Ódor-kormány azonban ennél többet is tehet, ráteheti például bélyegét a jövő évi állami költségvetésre, melyet a választás után felálló új kormánynak már nem lesz ideje jelentősebben megváltoztatni. A szakértői kormány által lefektetett prioritások ezért kulcsfontosságúak lesznek.

Ezzel együtt is azonban elmondható, hogy Ódor Lajos egy olyan pozíciót vállal el, mely potenciálisan több kockázattal jár majd, mint előnnyel. Az új kormány több nehéz kihívásnak néz elébe, legyen az az uniós pénzügyi források lehívása vagy a magas élelmiszer-infl áció hatásainak tompítása. A választási kampányba egyre jobban belelendülő politikai pártok sem fogják megkönnyíteni a szakértői kormány dolgát, minden esetleges botlást keményen felrónak majd minisztereinek. Ódor Lajos a múltban többször is bemutatta, hogy képes konszenzust teremteni, ezért lehet, hogy a barátságtalan politikai környezetben is képes lesz majd koalíciókat kovácsolni. Túl sokat azonban nem érdemes várni az új kormány gazdaságpolitikájától, mert pár hónap alatt nem lehet nagyot alkotni. Ennek ellenére is érdemes szurkolni az Ódor-kormánynak, mert az országnak most még a kis politikai győzelmek is jól jönnek.

Read More

Post Comment