Search by category:
Egyéb kategória

Párkány: megnyílt az út a Kaufland előtt

Párkány: megnyílt az út a Kaufland előtt

Kulcsár Péter

2023. 05. 10., sze – 14:50

A május kilencedikei, rendkívüli önkormányzati ülésen a képviselő-tesület hosszas tárgyalás után megnyitotta Párkány területrendezési tervének módosítását, és ezzel lényegében megnyílt az út a Kaufland üzletlánc befektetési szándéka előtt.

A város területrendezési tervét ugyanakkor azért is módosítani kell, mert a régi lejárt, de ez hosszadalmas, legalább egy – másfél éves folyamat. Most a képviselők csak arról döntöttek, hogy a városháza, a szakbizottságok és a beérkezett lakossági javaslatok alapján Párkány egyes részeit milyen területté kell átminősíteni vagy mennyire változtatnak a beépítettségi arányokon. A legnagyobb vitát a Nánai út melletti terület váltotta ki. Ez Párkány utolsó egybefüggő, saját területe. Mint arról korábban beszámoltunk, a Kaufland üzletlánc pont itt szeretne áruházat nyitni és erről lakossági fórumon is tájékoztatták a helybelieket. A vonatkozó rész viszont eddig afféle tartalék üdülési területként szerepelt a területrendezési tervben, a Vadasnak viszont nem kell, a fürdő más irányban terjeszkedne. Ahhoz tehát, hogy ott kereskedelmi-szolgáltatási övezet és lakóövezet létesüljön, az új területrendezési tervben is át kell minősíteni az adott, mintegy három hektáros telket és meg kell szabni a beépítettségi arányt is. Arról, hogy ott egyáltalán legyen-e áruház, most is parázs vita zajlott, szinte ugyanazokkal az érvekkel, mint a lakossági fórumon.

Nem kell oda áruház

A Szövetség frakciójának zöme szerint oda ne telepedjen semmilyen üzletlánc, ha a Kaufland Párkányba jönne, a város más részén is vehet telket.Hangsúlyozták, ők nem a Kaufland ellen vannak, de úgy vélik, a városban már így is túltengenek a kereskedelmi multik, a lakosság elöregedett, a vásárlóerő gyenge és gyengül, foglalkoztatásban mindez nem jelent előbbrelépést, ha pedig a fürdő mellé engednének még egy áruházat, az romboló hatással lenne a Fő utca és korzó látogatottságára és forgalmára. Szerintük a Nánai út menti, városi területet inkább lakóövezet létesítére kell fenntartani, hogy megfékeződjön a fiatalok elvándorlása és legyenek szabad lakások, illetve építkezési telkek. Ezek eladásából szintén lenne bevétele a városnak. Az ellenérvek közt viszont elhangzott, hogy, még ha a Kaufland vagy bárki más, kereskedelmi multi meg is venné a szóban forgó terület egy részét, még mindig marad ott telekrész lakások építésére, egyébként a városháza szintén számolt azzal, hogy ott lakások is épüljenek. Ha pedig a Kaufland vagy bárki más megvenné a telek egy részét, a befolyt pénzt szintén az infrastruktúra fejlesztésére és lakásépítésre lehetne fordítani, utak, járdák felújítására és minden hasznos dolgora, amire eddig nem jutott elegendő pénz. A fiatalok főleg a munkalehetőségek hiánya miatt költöznek inkább máshová, szabad lakások pedig most is vannak Párkányban, de magánkézben, és azokat befektetésként, albérletek kiadására használja nagyon sok tulajdonos, tehát kommersz célokra. Ha pedig az új övezetben lakások is épülnének, azok a polgármester szerint városi tulajdonban kéne, hogy legyenek, bérlakásokként, azért, hogy megfizethető lakbérrel kínálhassák fel az érdeklődőknek. A képviselő-testület végül is a városháza módosító javaslatát fogadta el a Nánai út menti telek felosztására és beépítettségi, zöldövezeti arányaira vonatkozóan, azaz lényegében utat nyitott a Kaufland vagy bárki más érdeklődő nagybefektető terveinek. Ahhoz ugyanis, hogy a területet megvegyék, versenytárgyalást kell majd kiírni és a legtöbbet kínáló érdeklődő veheti meg. Hogy ez a Kaufland lesz-e, vagy valaki más, az még kérdéses, mindenesetre most az üzletlánc a legkomolyabb érdeklődő. S mindezt majd csak akkor, ha elkészül az új területrendezési terv.

Új könyvvizsgáló kerestetik

Az ülés végén elhangzott, hogy a kultúrház igazgatói posztjára pályázatot írt ki a városháza, mert Baranyovics Borisz eddigi igazgató felmondott. Az Enerbyt cég külső átvilágítása érdekében pedig tovább dolgozik az erre a célra létrehozott képviselői munkacsoport, mert a kiszemelt könyvvizsgáló nem vállalta el a munkát és nem kötött szerződést a városházával. Arról viszont még nem született döntés, keresnek-e másik könyvvizsgálót. Az is biztos, hogy a kerületi bíróság év eleji, elmarasztaló döntését elfogadja a testület és ennek értelmében megszavazták a területrendezési terv módosítását. Ugyanakkor várható, hogy az ipari parkba tervezett hulladékerőmű miatt új általános érvényű rendeletet dolgoznak ki, erről várhatóan a júniusi ülésen tárgyalnak.

Read More

Post Comment