Search by category:
Egyéb kategória

A Híd távozhat a Szövetségből, amiért az MKP a listára vette Gyimesit

A Híd távozhat a Szövetségből, amiért az MKP a listára vette Gyimesit

Bárczi Laura

2023. 05. 13., szo – 17:55

Pozsony. |

A Szövetség MKP-platformja, most szombaton tartotta a jelöltállító Országos Tanácsát. Úgy döntöttek, az OĽaNO listáján parlamentbe jutott képviselőt, Gyimesi Györgyöt a párt jelöltlistájára veszik. Ez ellen azonban a párt Híd-platformja már korábban tiltakozott, és a Szövetségből való kilépésüket helyezték kilátásba.

A platformnak a Szövetség parlamenti választásra állított listáján 75 helye van. A listavezető is őket illeti, erre a pozícióra Forró Krisztiánt, az MKP-platformban politizáló pártelnököt jelölték.

A lista legutolsó, 150. helyére pedig Gyimesit tették, jelentette be Berényi József az MKP-platform elnöke. Berényi szerint az, hogy a képviselő a lista utolsó helyéről méretteti meg magát, egyben azt is jelenti, nem veszélyezteti a párt többi jelöltjét.

A Szövetség jelöltlistáját azonban a párt ún. országos grémiumának is jóvá kell hagynia, ami csak úgy valósulhat meg, ha azt az MKP mellett az Összefogás és a Híd is megszavazza. Az utóbbi platform azonban már jóelőre jelezte, nem fogja jóváhagyni azt a jelöltlistát, amelyen Gyimesi neve is szerepel. A pártelnök, Forró ezzel kapcsolatban arról beszélt, ha a grémium nem szavazza meg a jelöltlistát, más megoldást fognak keresni, de nem pontosította, mire gondol. Azt azonban nem zárta ki, hogy a grémiumban hozott döntés helyett ő egy személyben határozzon a Szövetség által a parlamenti választásra állított jelöltlistáról. A párt alapszabálya szerint ugyanakkor a jelöltlistáról a grémium javaslatára a Szövetség Országos Tanácsa dönt. Forró a Híd Gyimesit elutasító álláspontjára utalva arról beszélt, bízik benne, a pártján belül mindenki toleráns lesz. Hozzátette, a platform döntéseit politikai felelősségük teljes tudatában hozták meg, nem pedig egyéni érdekek mentén. Forró az őt érő bírálatra, miszerint pártelnökként feladata lenne a az egység megtartása azt reagálta, nem az veri szét az egységet, aki bővíti, hanem az, aki elhagyja azt.

 

  1. Forró Krisztián
  4. Cziprusz Zoltán
  7. Menyhárt József 
  9. Viola Miklós
  10. Furik Csaba
  14. Nagy Dávid
  16. Csenger Tibor
  17. Őry Péter
  20. Berényi József
  21. Bárdos Gyula
  23. Gergely Papp Adrianna
  24. Agócs Kőrösi Ildikó

  150. Gyimesi György

Gyimesi: Hazaérkeztem

Maga Gyimesi a sajtótájékoztatón elmondta, úgy érzi, hazaérkezett. „A sajátjaim között vagyok” – jelentette ki, és hozzátette, szövetkezni akar a Híd és az Összefogás platformmal is. Arról is beszélt, a szeptemberi választásokig nem lép be a pártba. Kampányolni ezentúl a Szövetség színeiben fog, az MKP-platformmal való megegyezés alapján pedig a kampánya egy részét saját költségén finanszírozza.

Gyimesi a sajtótájékoztatón azt is elmondta, az OĽaNO vezetője, Igor Matovič felajánlotta neki, hogy a mozgalmán belül hozzon létre egy magyar platformot. Ez 20 képviselőjelölti helyett jelentett volna az OĽaNO listáján és a magyar formáció nevében szabadon kommunikálhatott volna, illetve Matovičék a kampányukat is finanszírozták volna. Szerinte azonban ebben az esetben a Szövetség biztosan nem jutott volna be a parlamentbe. „Egy ilyen esetben lennék én az, aki szétveri a magyarságot” – jelentette ki azzal, Matovič ajánlatát elutasította. Ezzel szerinte az OĽaNO keretei között megvalósuló biztos parlamentbe jutást a Szövetséggel való együttműködésre cserélte. „A bizonytalanba megyek” – tette hozzá azzal, a magyar parlamenti képviseletért dolgozik.

Nem lett Híd-MKP megállapodás

Berényi az Új Szó-stúdió adásában még áprilisban azt mondta Bugár Bélának, az MKP kész teljesíteni a Híd-platform kérését, amennyiben az valamiféle kompenzációt” kérne Gyimesi listára kerüléséért. Az MKP-platform elnöke szerint azonban semmiféle kérés nem érkezett feléjük, pusztán ultimátumot kaptak. Hozzátette, az, hogy a Híd belátta, a párt nevét Magyar Szövetségre kell változtatni, nem lehet a politikai üzlet része.

Gyimesinek a Szövetség listára való felkerüléséről egyébként a MKP-platform szombati Országos Tanácsának ülésén titkos szavazással döntöttek, melynek eredménye szerint a 35 tagból 30 egyetértett, 1 ellenezte és további 4 tag tartózkodott. Berényi szerint ez az eredmény nem vita nélkül és nem kierőszakolva született. Hozzátette, az egyik platformnak nem lenne szabad beleszólnia a másik jelöltállításába.

A Híd nem hisz a csodákban

Az MKP Országos Tanácsának döntésére, miszerint Gyimesi felkerül a listára, a Híd-platform közleményben reagált. Ebben azt írják, ha a Szövetség grémiuma nem tud a jelöltlistáról döntést hozni, a párt Gyimesit csak az alapszabályt megsértve tudja indítani. Ahhoz ugyanis, hogy a grémium határozni tudjon, mindhárom platformnak azonos állásponton kell lennie. A Híd vezetői, Sólymos László és Rigó Konrád még részt vesz a hétfő estére kitűzött grémiumülésen, de hozzáteszik: „A Híd-platformot képviselő politikusok nem hisznek a csodákban.”

Rigó szerint az MKP szembe megy a magyar közösség érdekével azzal, hogy Gyimesi mellett döntöttek, akit a Híd szélsőségesen populista politikusnak tart. „Ennek a Híd nem lehet részese. Hétfőn grémium. Sólymos Lászlóval teszünk még egy utolsó próbát, hogy jobb belátásra bírjuk Forrót és Berényit, de úgy gondolom, hogy mint mindig, most is azzal fognak érvelni, hogy meg van kötve a kezük. Ez a mai nap talán nem is szólt másról, minthogy 30 hűséges párttársukkal megköttessék a kezüket” – jelenti ki Rigó az MKP Országos Tanácsáról szólva.

Sólymos pedig azt közölte, megpróbálták meggyőzni Berényit és Forrót. „Nem emlékszem arra, hogy valaha is előfordult volna, hogy egy párt elnöke a saját szövetségesei és párttársai helyett egy idegenlégióst választott volna. Ebben az esetben egy olyan embert, aki a pártunkat és a párt választóit, a szlovákiai magyarokat is megosztja” – jelentette ki Sólymos.

A Híd már korábban elhatárolódott Gyimesitől

A Híd-platform vezetői korábban kijelentették, hogy nem fognak Gyimesivel egy jelöltlistán szerepelni. A platform csütörtökön kora este tartotta az országos találkozóját, ahol egy politikai nyilatkozatot fogadtak el. Ebben élesen bírálják Matovičot és Gyimesit, akik szerintük egyes társadalmi csoportok becsmérlésére épüllő, vulgáris politikát művelnek. „A Híd platform nem lehet és nem is lesz részese egy olyan Szövetségnek, amely Gyimesi Györgyöt indítja a parlamenti választásokon” – jelentik ki, és hozzáteszik, jelöltjeik nem lesznek a párt parlamenti listáján, ha azon Gyimesihez hasonló személyek neve is szerepel.

Berényi: A magyar miniszterelnök csak átmeneti jelenség

Az MKP-platform OT-ülésének a jelöltlista-állítás mellett a platform  hivatalnokkormányhoz való viszonyának meghatározása is célja volt. Berényi szerint az, hogy Ódor Lajos lesz a miniszterelnök, falakat bont le, mivel alátámasztja, néhány az élvonalban lévő szlovák politikus számára már nem gond, ha valaki magyar nemzetiségűként kerül vezető pozícióba. Az MKP-platform szerint annak ellenére, hogy ez egy szép gesztus Zuzana Čaputová államfő részéről, ennek lehet egyfajta csalfa üzenete is, mivel  utalhat arra, nincs szükség a parlamentben magyar pártra, elég, ha a szlovák pártokban lévő magyar nemzetiségű képviselők kapnak különböző pozíciókat. Berényi úgy gondolja, a választóknak nem szabad hagyniuk, hogy megtévesszék őket, mivel a magyar miniszterelnök csak egy átmeneti jelenség, amely pár hónapra szól és ezek után is szükség lesz egy egységes magyar pártra a parlamentben. 

Az MKP-platform továbbá elvárásokat fogalmazott meg az alakuló szakértői kormánnyal szemben. Egyebek mellett követelik az önkormányzatok energiaszámláinak kompenzálását és a királyhelmeci szülészet megtartását. A platformelnök szerint tekintettel arra, hogy a hivatalnokkormányban lesznek magyar nemzetiségű miniszterek, feladatuk lenne a közigazgatási reform keretein belül felmerülő járáshatár-átrajzolás leállítása. Ez ugyanis a kisebbségek hátrányba kerülését jelentené.

Read More

Post Comment