Search by category:
Egyéb kategória

For You-koncert extrákkal

For You-koncert extrákkal

Juhász Katalin

2023. 05. 13., szo – 09:35

Pozsony |

Első hallásra hihetetlennek tűnt, hogy a nyolc éve működő For You acapella együttes eddig még sosem szervezett saját turnét, mindig őket hívták fellépni, azaz nem kellett izgulniuk a jegyeladások miatt.

Pedig így igaz, a szerdai pozsonyi koncerten elárulták. Az öttagú csapat, amelynek Lantos Borbély Katalin személyében magyar tagja is van, szépen megtöltötte a ruzsinovi kultúrház nézőterét, úgyhogy sikerült a kísérlet. Sőt, sokan a gyerekeiket is magukkal vitték, hiszen az acapella (hangszerek nélküli éneklés) izgalmas műfaj, főleg, ha beatbox is van benne. A mögöttem ülő kislány például szinte végig együtt énekelt az előadókkal.

Ehhez persze az is kell, hogy ügyesen állítsák össze a repertoárt, legyenek benne szlovák slágerek, mint a Sima Martausová-féle Nenahraditelná, örökzöldek, mint a Rivers of Babylon és kurrens világslágerek, mint a Shallow. A For You titka talán az, hogy közérthető módon prezentál magas színvonalat, a legkézenfekvőbb hangszer, az emberi hang által. Az öt ember öt szólamot visz a szoprántól a basszusig, vagyis akár nagyzenekari hangzást is tudnak produkálni, és érdekes megfigyelni, hogyan épülnek fel a számok, hogyan hangszerelik át a zenei kíséretet énekhangokra. Ehhez nagy fokú kreativitás szükséges, egyikük például csak a ritmust adja – ez az úgynevezett beatbox, ami külön misét is megérdemelne, mert a DJ-kultúra hatására az utóbbi egy-két évtizedben valóságos tudományággá feljődött. 

A For You tagjai ezúttal Hello című új albumukat keresztelték, amelyet a hagyományos formátum mellett pendrive-on is kiadtak – hiszen a fiatalabbaknak már nincs is CD-lejátszójuk, és szüleiknek sincs olyan régi autójuk, amelyben még beépítettek ilyesmit. Szerintem egyébként ez a műfaj élőben az igazi, vagy videón, ahol látni lehet, ki mit énekel. (Tele vannak a közösségi oldalak For You-videókkal, ajánlom, keressenek rájuk.)

Remek ötlet volt meghívni a korábbi tagokat, Nikát és Emilt, akik helyett nemrég két új énekes, Pavlina és Lucius lépett a csapatba, mert így összehasonlíthattuk az eredeti és a mostani felállást. Emil egy frenetikus beatbox-magánszámot is bemutatott – ilyen kényeztetésre nem is számítottam, mint ahogy arra sem, hogy (végre) felfedezem Martin Harich dalszerző-énekest, aki két éve közös dalt adott ki a For You-val, és akit a szlovák Ed Sheeranként tudnék jellemezni.

Tetszettek a számok közti sztorizások is, már az első negyedórában laza bulihangulat alakult ki, ami később fokozódott, szóval jól megy nekik a konferálás is. És ezek szerint a koncertszervezés is. Csak remélni tudom, hogy a jövőben is lesz igény rájuk, akár a kisebb városokban is…

Read More

Post Comment