Search by category:
Egyéb kategória

Az északkeleti frontvonalra utazott az ukrán elnök

Az északkeleti frontvonalra utazott az ukrán elnök

Mészáros Richárd

2024. 02. 19., h – 19:54

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a frontvonal északkeleti szektorába látogatott, ahol találkozott a megszálló orosz erők ellen harcoló katonákkal – közölte hétfőn az államfő hivatala.

A közlemény szerint az elnök az orosz erők által ősz közepe óta ostromolt Kupjanszkot védelmező dandár parancsnoki állásánál tett látogatást.

A várost az ukrán erők még 2022-ben visszafoglalták a támadó orosz hadseregtől.

Kijev szerint Moszkva nem hagyott fel azzal a tervével, hogy ismét elfoglalja a második legnagyobb ukrán város, Harkiv közelében fekvő Kupjanszkot.

A látogatás során Zelenszkij a dandár parancsnokával a szektor felszereléssel és lőszerekkel történő ellátását vitatta meg.

A 2023. évi sikertelen ukrán ellentámadás után az orosz erők fokozták az ostromot az északkeleti frontvonalon. Ukrajna a hét végén jelentette be, hogy kivonta csapatait a romba döntött Avgyijivkából, elkerülvén, hogy az orosz erők körbezárják őket. Avgyijivka bevétele Oroszország legnagyobb győzelme a harctéren Bahmut tavaly májusi elfoglalása óta.

Az orosz hadsereg tartós tűz alá vette a Zaporizzsja megyei Robotine települést, amelyet az ukrán erők tavaly augusztusban foglaltak vissza az oroszoktól négy hónapos ostrom után – közölte hétfőn az ukrán hadsereg.

Dmitro Lihovij, az ukrán erők térségi szóvivője szerint az orosz hadsereg tíz sikertelen támadást hajtott végre az ukrán védelmi erők állásai ellen Robotine térségében. Mint elmondta, az orosz támadásokat az ukrán erők nagyszámú páncélos segítségével visszaverték, de az oroszok a páncélosokon kívül kisebb támadó alegységekkel és légierővel is támadnak.

Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a szektor parancsnoka szerint „megállították a támadási kísérleteket, és megtisztították Robotine térségét az ellenséges erőktől”.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint az ukrán légierő lelőtt két, Szu-34, illetve Szu-35 típusú orosz vadászbombázó repülőgépet, amelyek irányított bombákkal támadtak ukrán állásokra.

Read More

Post Comment