Search by category:
Egyéb kategória

Több halálos áldozata is van a Mocha ciklonnak Mianmarban

Több halálos áldozata is van a Mocha ciklonnak Mianmarban

Mészáros Richárd

2023. 05. 15., h – 09:09

Legalább öten vesztették életüket Mianmarban az országra – és a szomszédos Bangladesre – a hét végén lecsapott Mocha ciklon miatt – jelentett hétfőn a BBC hírportálja.

Bár a pusztítás mértékét még nem tudni, a mianmari hatóságok azt közölték, hogy mostanáig körülbelül 6000 embert mentettek ki a tengerből és több száz sérültet jelentettek, a nyugati Arakán államban pedig áramkimaradásokról tudni.

Bangladesi hivatalos források azt közölték, hogy a ciklon elkerülte a világ legnagyobb menekülttáborának otthont adó Cox’s Bazart. A BBC úgy tudja, a hatóságok megtiltották a menekülteknek, hogy elhagyják a tábort, ahol az évek során rengeteg, többnyire bambuszból és vitorlavászonból épített ideiglenes lakhelyet húztak fel az évek során. A bangladesi kormány nem engedélyezi a tartósabb építőanyagok használatát sem – tette hozzá a BBC.

Vasárnap estére a ciklon nagy része maga mögött hagyta Bangladest, az ország katasztrófavédelmének egyik munkatársa, Kamrul Husszein pedig azt közölte, a Mocha „nem okozott jelentős károkat”, azonban a nyomában földcsuszamlások és áradások alakultak ki.

A Meteorológiai Világszervezet szombaton „nagyon veszélyesnek” minősítette a Mochát.

A Bengáli-öböl partvidékén fekvő és több folyótorkolatot is magába foglaló, 160 millió lakosú Bangladesben, valamint a szomszédos, szintén sűrűn lakott Mianmarban sem ritkák az árvizek és ciklonok, klímakutatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg az óceánok vize meleg és kedvezőek a szelek, a ciklonok hosszabb ideig őrzik meg intenzitásukat.

Read More

Post Comment