Search by category:
Egyéb kategória

A Híd kilépett a Szövetségből, de ez a pártelnök szerint nem igaz

A Híd kilépett a Szövetségből, de ez a pártelnök szerint nem igaz

Czímer Gábor

2023. 05. 16., k – 19:29

Pozsony |

A Híd úgy döntött, távozik a Szövetségből, mivel az MKP a párt jelöltlistájára vette Gyimesi Györgyöt. Ugyanakkor nem világos, hol folytatják a politizálást. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián és Gyimesi szerint azonban a pártban a Híd-platform nem is szűnik meg.

Kedden röviddel déli 12 óra után egy anonim feladó küldte el szerkesztőségünknek annak a határozatnak a szövegét, amelyről a Híd 45 tagú legfelsőbb döntéshozó szerve a nap folyamán szavazott. „A Híd-platform ma elhagyja a Szövetség egységes pártot” – áll a határozatban, amelyet ellenszavazat nélkül, 37 igen és 5 tartózkodás mellett fogadtak el. Hárman pedig nem voksoltak. Sólymos László, a formáció egyik vezetője pedig azt közölte, csütörtökön tartják a Híd közgyűlését, ahol önálló pártként alakulnak újjá.

„Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott bennünket. Őszintén hittünk abban, hogy ez működni fog. Azonban be kellett látnunk, hogy az MKP számára Berényi József konfliktusokat gerjesztő politikája és Gyimesi György, a magyar Matovič politikai stílusa, a vulgáris politikai bulvár lett a meghatározó. Ez számunkra elfogadhatatlan. Mi nem ezzel az MKP-val léptünk szövetségre 2020 után, ezen az úton nem mehetünk együtt” – olvasható a Híd határozatában, amelyben az MKP-platform elnökét és Gyimesit bírálják.

A Híd már korábban úgy határozott, a Gyimesihez hasonló szereplőkkel nem lesznek közös pártban, vagy annak parlamenti választásra állított jelöltlistáján. Az OĽaNO listáján parlamentbe jutott képviselőt ugyanis szélsőségesen populista politikusnak tartják, számukra a személye elfogadhatatlan, és arra emlékeztetnek, a platformjuk március végén ennek megfelelő határozatot fogadott el, amelyet a múlt héten megerősítettek. A Szövetségen belül működő MKP azonban szombaton úgy döntött, ennek ellenére a közös párt listájára akarja venni Gyimesit, aki a 150. helyről méretteti meg magát.

A Híd szerint kiléptek, Forró szerint nem

Azt, hogy a Híd a Szövetség része, a közös párt alapszabálya rögzíti, amelynek megváltoztatásához az egész Szövetség közgyűlésének összehívására lenne szükség. A Híd határozatában azonban az szerepel, hogy a kilépésükkel egyszerre egy névváltoztatást is eszközölnek a párton belül. A dokumentum értelmében a Híd-platform megnevezést a „3. platform” névre cserélik. Egyben felmondják az összes belső megállapodást, így azt is, hogy milyen arányban kell az egyes pártszervekben helyeket kapnia a Hídnak, tagjai lemondanak a parlamenti és EP-választásra állított lista helyeiről, a pártszervekben betöltött tisztségekről. Így többek között Sólymos lemond a Szövetség Országos Tanácsának vezetéséről.

A pártelnök Forró Krisztián, aki az MKP-platformban politizál, lapunknak azonban úgy nyilatkozott, szerinte a Híd nem lépett ki a Szövetségből. „Hanem a Híd-platform néhány tagja döntött úgy, hogy elhagyja az egyesített pártot” – teszi hozzá. Később az MKP sajtóreferense egy közleményt küldött szét, amelyben Forró egyenesen valótlanságnak nevezi, hogy a Híd távozott volna a pártjából. Azt írja, eddig a tőketerebesi járás Híd-platformjának elnöksége jelezte, elnökségi döntésük értelmében maradnak a Szövetségen belül a Híd-platfromban, de tíz hidas megyei képviselői is a pártban marad. „Név szerint Pataki Károly, Kassa-megye alelnöke, Juhász János, Pandy Péter, Sačkó Géza, Želinský József a Tőketerebesi járásból, Andruskó Imre a Komáromi járásból, Fekete László a Lévai járásból, Chomča Ervin a Galántai járásból, Tölgyesi Róbert a Vágsellyei járásból, Antal Zoltán a Nagyrőcei járásból. Ezen kívül sok polgármester” – sorolja Forró, aki továbbra is a Szövetséget tekinti a szlovákiai magyar egységpártnak.

Maga Gyimesi is úgy véli, nincs szó pártszakadásról. „Néhány hidas képviselőjelölt döntött úgy, hogy elmegy a pártból” – nyilatkozta és hozzátette: „Mivel nem ment el minden egyes hidas, aki a párt tagja volt, az ő világlátásuk a pártban jelen lesz” – véli Gyimesi arra utalva, nem világos, a Híd mekkora részben távozik a Szövetségből.

Ezzel kapcsolatban Rigó Konrád, aki eddig a Híd-platformot vezette, azonban arról beszélt, ők testületileg döntöttek a távozásról, a Szövetségben egy 3. platform nevű szubjektum marad csak. Forróra és Gyimesire reagálva hozzátette, ilyen alapon semelyik platform, az MKP sem hozhatna kollektív döntést.

MKP és Gyimesi: Nem baj, hogy elmentek

Az MKP-t irányító Berényi lapunknak a Híd döntésével kapcsolatban arról beszélt, Sólymosék 2018-ban, a Kuciak-gyilkosság után nem távoztak a smeres kormányból. „Most pedig csak azért, mert mi a lista 150. helyére javasoljuk Gyimesit és ezt az Országos Tanács elé akartuk terjeszteni, képesek kilépni a Szövetségből. Ez elég sok mindenről árulkodik” – nyilatkozta hozzátéve, kíváncsi rá, mely hidasok szavazták meg a pártból való távozást. Szerinte ugyanis a Híd-platform eddigi vezetője, Rigó Konrád a saját érdekei alapján cseréli a döntéshozó testületük tagjait.

Berényi a Híd távozása ellenére optimista azt illetően, hogy a Szövetség így bejut-e a parlamentbe. Úgy látja, Rigóék nélkül sokkal egységesebb lesz a párt kommunikációja, nem lesznek egymással ellentétes vélemények. „Bízom benne, hogy az Összefogással a véleményformálás tekintetében meg tudunk állapodni” – tette hozzá azzal, a választásig négy és fél hónapjuk van rá, hogy meggyőzzék a választókat.

Bár Gyimesi nem ismeri el, hogy az egész Híd távozott volna, ő is az MKP vezetőjéhez hasonló állásponton van. „Innentől kezdve a párt sokkal egységesebben fog kommunikálni. Egyúttal azt gondolom, a párt parlamentbe jutási esélyei megnövekedtek” – nyilatkozta a képviselő. Ez utóbbit azzal indokolta, a Szövetség problémája elejétől fogva a nem egységes kommunikáció volt. „Ez most meg fog szűnni” – tette hozzá.

Összefogás: Hibás döntés született

Orosz Örs, az Összefogás-platform elnöke pedig úgy nyilatkozott, elhibázott döntésnek tartják a Híd távozását. „Amihez mindkét fél hajthatatlansága kellett” – jelenti ki a Hídra és az MKP-ra utalva, és hozzáteszi, a Szövetségen belüli megoldást kellett volna találni. Arra vonatkozóan, hogy az Összefogás-platform a Szövetség kötelékében indul-e a választáson, azt nyilatkozta, erről kollektív döntést fognak hozni.

Hová mehetnek?

A Hídnak a Szövetségből való távozásával felmerül a kérdés, hol folytatják a politizálást. Holnap ugyanis önálló pártként alakulnak újjá. „A Szövetségből távozunk, de a politikából nem” – jelentette ki Sólymos. Önállóan azonban aligha érik el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, ezért annak jártunk utána, hogy mely pártok haljandók együttműködni a Híddal.

A Progresszív Szlovákia lapunk kérdésre azt felelte, egyedül indul a választáson, így kizárja a Híddal, mint párttal való együttműködés minden formáját. Arról, hogy esetleg bizonyos személyekkel nyitottak-e az együttműködésre, nem kaptunk választ.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum nevében azt nyilatkozta, nyitottak a távozó hidasokkal való együttműködésre, azonban a platform részéről eddig nem érkezett feléjük megkeresés. Simon egyelőre nem zárt ki a hidasok közül senkit, mindenkivel szívesen tárgyalnak, aki a Magyar Fórum ideológiájával megegyező nézeteket vall. Azt azonban hozzátette, a Magyar Fórum összes koalíciós partnerének egyet kell érteni, bármilyen döntést is hozzanak. Az együttműködés lehetséges formájáról még nem született elképzelés.

A Peter Pellegrini által vezetett Hlas szóvivője lapunknak megerősítette, szintén önállóan indulnak a választáson. Egyes információkkal szemben a Híddal nem folytatnak tárgyalásokat. Azzal kapcsolatban, hogy a Hídban politizáló egyéneket felvennék-e a listára, nem nyilatkoztak. Eduard Heger pártja, a Demokraták nyitott a Híddal való tárgyalásokra. Mikuláš Dzurinda új formációja, a Kékek – Európai Szlovákia nem nyilatkozott annak a kapcsán, befogadnák-e a hidasokat.

Read More

Post Comment