Search by category:
Egyéb kategória

Egymásnak esett Heger és Matovič

Egymásnak esett Heger és Matovič

Nagy Roland

2023. 05. 16., k – 15:54

Pozsony |

Eduard Heger (Demokraták) a közösségi oldalán tőle szokatlan módon éles kritikát fogalmazott meg Igor Matovičcsal (OĽaNO) szemben. A nemrég lemondott ügyvezető miniszterelnök úgy gondolja, hogy egykori párttársa csak káoszt hoz a hazai politikába, ezért minél hamarabb vissza kellene vonulnia. Radoslav Štefančík politológus úgy véli, hogy Matovič koalíciós potenciálja ezzel gyakorlatilag nullára csökkent.

Igor, köszönöm, hogy megmutattad, miért kellene mielőbb elhagyniuk a politikát az olyan embereknek, mint te, Sulík és Fico. Szlovákiának csak további káoszt, veszekedést és haragot tudtok kínálni” – üzente Heger a Facebook-oldalán az OĽaNO vezetőjének. Mint írta, az utóbbi években némán tűrte, ahogy egykori párttársa órákat tölt a sajtótájékoztatóin az „atombombái bemutatásával”, ehelyett ő a háttérben a reformok előkészítésén dolgozott. Hozzátette, csodaszámba megy, hogy Matovič és Sulík „garázdálkodásai után ezeket a reformokat egyáltalán sikerült jóváhagyni.

Éles váltás

Heger bírálata szokatlanul élesnek tekinthető ahhoz képest, ahogy Matovičról az utóbbi hetekben kommunikált. A korábbi miniszterelnök március elején jelentette be, hogy elhagyja az OĽaNO-t, és Demokraták néven saját pártot alapít. Akkor azonban látszólag jó viszonyban váltak el egymástól, Heger az élete egyik legmeghatározóbb időszakának nevezte a pártban eltöltött időt. A távozásával összefüggésben sem fogalmazott meg kritikát, mindössze annyit mondott, hogy a küldetése az OĽaNO-ban véget ért. Matovič pedig megköszönte Hegernek a közös munkát, és sok szerencsét kívánt neki.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök hétfőn éjszaka bejelentette, kilépett az OĽaNO-ból, kedden délben pedig már a Demokraták elnevezésű párt vezetőjeként mutatkozott be. A kezdeményezéshez több kormánytag is csatlakozott, a párt egyik alelnöke Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter lett.

Az ügyvezető miniszterelnök hétfőn éjfél előtt a Facebook-oldalán jelentette be, távozik az OĽaNO-ból és saját útra tér. A döntés nem érkezett váratlanul, Naď megbízott védelmi miniszterrel már hónapok óta készülnek az Igor Matovič vezette mozgalomtól való búcsúra. A tájékoztatás módja és időzítése azonban eltért a megszokottól – épp Igor Matovič, Heger korábbi pártfőnöke normalizálta, hogy a fontos intézkedésekről először a közösségi oldalon számolnak be a politikusok. A kormányfő „szabadúszása” mindössze néhány óráig tartott, kedden délben már a Demokraták párt elnökeként lépett a sajtó képviselői elé, s a késő esti bejegyzését az izraeli szolgálati útról való hazatéréssel magyarázta.

Nem a nulláról indult a pártalapítás, Heger átugrotta az aláírásgyűjtést, illetve a bejegyeztetés szakaszát – Miroslav Kollár Kék Koalíció nevet viselő pártját nevezték át Demokratákra. A Kék Koalíció márka mindössze néhány hétig volt forgalomban, a párt eredeti neve Spolu volt, s az év elején a Mikuláš Dzurinda korábbi kormányfővel tervezett együttműködés miatt változott meg.  A Demokraták kedd délelőtti kongresszusán Hegert választották pártelnöknek, valamint eldőlt az is: Kollár, Jaroslav Naď, Andrea Letanovská és Andrea Cocherová lesznek az alelnökök. Heger kezdeményezéséhez Naďon kívül több kormánytag is csatlakozott – Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter, Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter, Andrej Stančík külügyi államtitkár és Michal Kiča, a zöldtárca államtitkára.

„Azt akarjuk, hogy Szlovákia olyan ország legyen, ahol az igazság nem árucikk, hanem magától értetődő…Szeretnénk, ha Szlovákiában minden polgár biztonságban érezné magát – tekintet nélkül a nemére, vallására, nemzetiségére és a szexuális orientációjára” – jelentette ki Heger azzal, a szabad és demokratikus világhoz szeretnének tartozni, illetve fontosnak tartják az Ukrajnának nyújtott segítséget. „A modern és sikeres Szlovákia víziója köt össze” – mondta arra utalva, a projekt a jobbközép pártok összefogását szorgalmazza.

„Az, hogy közösen itt állunk, azt mutatja, egyesítjük erőinket. Félretettük az egókat” – folytatta, majd hozzátette, mérsékelt jobboldali pártot kínálnak a választóknak, „amely nem fogja megosztani az embereket”. „Garanciát kínálunk az emberi jogok védelmére és tiszteletet az egyén szabadságával szemben. Szakszerűséget nyújtunk és elutasítjuk a populizmust” – szögezte le.

Öt párt kizárva

A Demokraták már kizárták az együttműködést Peter Pellegrini pártjával, Robert Ficóval, az SNS-szel, illetve a szélsőséges Republikával, valamint az ĽSNS-szel. „Igen, elutasítjuk Peter Pellegrinit is” – jelentette ki Heger, aki szerint semmilyen körülmények között nem tudja elképzelni, hogy egy kormányban üljenek Richard Rašival vagy Denisa Sakovával. „Az ő értékeiket nem kell jobban megismernünk, a kelleténél többet tudunk az erkölcsi iránytűjükről” – jegyezte meg.

A párt programját a következő hetekben ismertetik, az öt fő pillért azonban már tudni lehet: egészségügy, oktatás, magabiztos Szlovákia, erős régiók és együttműködés a civil társadalommal.

Kollár közölte, a párt kongresszusán megválasztották az elnökségi tagokat is – Kristián Čekovský, Karel Hirman, Rastislav Káčer, Vladimír Bilčík és Peter Markovič, az SDKÚ korábbi parlamenti képviselője, illetve Pavel Nechala, a Spolu egyik alapítótagja töltik be ezt a funkciót.

Túlerő a kormányban

Heger újságírói kérdésre megerősítette, ő és az említett miniszterek egyaránt maradnak a posztjukon – eredetileg korábbi pártja, az OĽaNO jelölte őt a pozícióra, a koalíciós partnerekkel folytatott egyeztetések után azonban nem várható változás az ügyvezetői kormány összetételében. A kormányban ezáltal a Demokraták lesz a legerősebb párt, az említett négy miniszteren kívül ugyanis az egészségügyi, illetve a pénzügyi tárca vezetésével is a kormányfő van megbízva, ami azt jelenti, összesen  7 posztot töltenek be az új párt tagjai.  A parlamentben azonban más a felállás  – mindössze két parlamenti képviselő volt jelen a keddi sajtótájékoztatón.

Tárgyalás a Szövetséggel

Heger az OĽaNO-ból történő távozás okait forszírozó kérdésekre kitérő választ adott, arról beszélt, pártelnökként erősebb mandátummal rendelkezik, amit a demokraták víziójának megvalósításához használhat, a volt pártjával való szakításhoz azonban nem fűzött hozzá többet. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője reakciójában kiemelte, bízik benne, hogy Hegernek sikerül összefogni a kisebb demokratikus pártokat, „főleg a KDH-t és a Szövetséget, melyek szavazatai másként elvesznének és kizárólag a maffiának és a szélsőségeseknek kedveznének” – írta a Facebook-oldalán. A bejegyzést egyébként megosztotta Matovič is, aki még éjszaka megköszönte hozzászólásában az eddigi közreműködést.

Ami a kisebb pártokat illeti, a Demokraták vezetője elmondta, zajlanak az egyeztetések Juraj Šeligával, Jana Žitňanskával (mindkettő Za ľudí) és Pavel Mackóval (ODS), illetve további pártokkal. Azt azonban kizárta, hogy az OĽaNO-val közösen indulnak a választáson. Veronika Remišová csatlakozását egyelőre homály fedi, Kollár ugyanis a Za ľudí színeiben jutott be a parlamentbe, de rendszeresen összetűzésbe került Remišovával, s végül a frakcióból is kilépett.

„A Szövetség elnökével többször kommunikáltam, az egyeztetések folytatódni fognak” – mondta, de hozzátette azt is, érzékeny politikai munkáról van szó, az egyes pártok ugyanis több dologban eltérnek egymástól, a kérdés az, hajlandóak-e összefogni a magasabb politikai cél érdekében.

A Szövetség elnöksége kedd este tárgyal az egyes politikai szubjektumokkal való választási együttműködésről. Sólymos László (Híd-platform) úgy véli, az átigazolás nem mentesíti Hegert a felelősség alól. „Az OĽaNO színeiben politizáló kormányfő és néhány miniszter hiába reménykedik abban, hogy ezzel lerázzák magukról a felelősséget mindazért, ami az elmúlt három évben az országgal elkövettek” – jegyezte meg bejegyzésében.

Sokan nem örülnek

Milan Majerský, a KDH elnöke a bejelentésére reagálva elmondta, nemrégiben felajánlották Hegernek, hogy induljon a kereszténydemokrata párt listáján. „Azt hittük, a mi konzervatív értékrendünkhöz tartozik. Kiderült, hogy nem” – mondta a közösségi oldalon közzétett videóban. Kijelentette, nem látnak rá okot, hogy csatlakozzanak az OĽaNO 2-höz. „Két smeres és egy OĽaNO-kormány után megérdemlik az emberek, hogy jobban járjanak” – zárta. 

Peter Pellegrini a lapunkhoz eljuttatott közleményben azzal vádolta Hegert, átverte a választókat, s felszólította a kormányfőt, nyisson teret a hivatalnokkormánynak és az előre hozott választást minél korábbi kihirdetésének. Az ellenzéki politikus szerint a júliusi időpont még megvalósítható, a koalíció azonban Heger terve miatt – amit az OĽaNO tapssal fogadott – tolta ki őszre a választást.

Richard Sulík, az SaS elnöke megismételte, önállóan mérettetik meg magukat a választáson, Heger pártjára pedig lehetséges partnerként tekint. Úgy véli, a széleskörű összefogás kockázattal járhat – olyanok kerülhetnek egy pártba, akik nem tudnak együttműködni.

Robert Fico ismételten felszólította Zuzana Čaputová államfőt a hivatalnokkormány kinevezésére, melyet a júliusi előre hozott választásért cserébe a Smer is hajlandó lenne támogatni. Az ellenzéki politikus szerint Heger pártja Matovič megrendelésére jött létre, így próbálnak néhány százalék szavazatot elhalászni, hogy aztán közösen koalícióra lépjenek. Fico elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan kormány irányítsa az országot, mely tagjainak pártja nem mérettette meg magát a választáson

A pártszakadás után az OĽaNO vezetője továbbra is pozitív hangnemben nyilatkozott a Demokratákról. Azt mondta, hozzá hasonlóan Heger is azon dolgozik majd, hogy begyűjtse a demokratikus pártokat előnyben részesítő választópolgárok voksait, és nem zárta ki az esetleges választás utáni együttműködést sem. Heger szintén nem zárkózott el egyértelműen az OĽaNO-tól, de ez a hétfői Facebook-bejegyzés után megváltozott.

Vlčan szerepe

Kettejük viszonya a nyilvánosság előtt két héttel ezelőtt kezdett elmérgesedni, amikor nyilvánosságra került Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) korábbi földművelésügyi miniszter botránya. Kiderült, hogy a tárcavezető családjához köthető cég áprilisban közel másfél millió eurós vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. Vlčan ennek kapcsán lemondott, ez pedig végül a teljes ügyvezető kormány bukásához vezetett.

Kapcsolódó cikkünk

Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) megbízott földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lemond a posztjáról.

Távozásának oka, hogy családja cége 1,4 millió euró állami támogatást kapott. Vlčan csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be a döntését.

Nem látom az etikai elvek megsértését sem a magam, sem a vállalat részéről. Nem szeretnék gondot okozni a dél-szlovákiai közösségnek azzal, hogy a posztomon maradok, ezért tájékoztattam az államfőt, a kormányfőt és a házelnököt, hogy lemondok, illetve kérem mandátumom visszavonását

– mondta a tárcavezető.

Vlčan hozzátette, a köztársasági elnök és miniszterelnök döntésére bízza, miként járnak el az ügyben, egyúttal hangsúlyozta, nem akar további káoszt okozni, mivel tisztában van vele, hogy az ország egyébként is nehéz helyzetben van.

A Hlas a miniszter bejelentése kapcsán azt kérte Zuzana Čaputovától, hogy nevezzen ki hivatalnokkormányt. „Itt az ideje, hogy egy olyan kormány kerüljön hivatalba, amely megakadályozza, hogy bizonyos emberek visszaéljenek politikai pozícióikkal Szlovákia erkölcstelen elszegényítése céljából” – közölte a párt elnöke, Peter Pellegrini.

A Smer május 3-án számolt be arról, hogy Vlčan családjának cége, a Reko Recycling 2023. április 19-én 1 416 000 euró vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. „A pályázatra nyolc jelentkező volt, de csak egy járt sikerrel, Vlčan cége” – mondta Robert Fico pártelnök, hozzátéve, a cégnek adott támogatás végső haszonélvezője Vlčan.

Heger beismerte, hogy a botrány kirobbanása előtt két héttel már tudott a vitatható pénzosztásról, és felszólította az illetékes szerveket a kormányhivatalban, valamint a környezetvédelmi minisztériumban, hogy ellenőrizzék a támogatás hátterét. A kormányfő emellett értesítette Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is.

Matovič szerint azonban Heger nem járt el megfelelően. Ódor Lajos hétfői kinevezése kapcsán úgy fogalmazott, jobb, hogy végre hivatalnokkormánya van az országnak, mert Heger „mintaszerűen leszerepelt” azzal, hogy két hétig elhallgatta az ügyet a nyilvánosság elől. Szerinte az egykori kormányfőnek azonnal kérvényeznie kellett volna az államfőnél Vlčan leváltását.

Egymásra mutogatás

Heger a hétfői Facebook-bejegyzésében továbbra is kitartott korábbi álláspontja mellett. Úgy véli, helyesen járt el a Vlčan-ügyben azzal, hogy értesítette az illetékes szerveket és a köztársasági elnököt, emellett pedig már a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) is vizsgálódik a botrány kapcsán.

„Egy normális világban így kell hozzáállni a problémákhoz. Te azonban nem vagy a konstruktív problémamegoldás híve, ami abból is látszik, hogy felrovod nekem, hogy nem tartottam az ügyben sajtótájékoztatót. Ez a te stílusod volt, én nem így kezelem a problémákat”

– írta Heger. Megjegyezte, éppen Matovič az, aki nem vállalja a felelősséget a földművelésügyi miniszter kinevezése miatt, pedig ő a vezetője annak a pártnak, aki a posztra jelölte Vlčant.

Végül leszögezte, azért is hagyta el az OĽaNO-t, mert Matovič továbbra sem képes letérni az „atombombák, a támadások és a konfliktusok ösvényéről”. Hangsúlyozta, a Demokraták párt békés és konstruktív alternatívát szeretne kínálni a választópolgárok számára, nem pedig azt a káoszt, amit Matovič, Sulík, Fico és a szélsőségesek képviselnek.

A kritika okai

Radoslav Štefančík, a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem (EUBA) dékánja, politológus lapunk megkeresésünkre elmondta, nem lepődött meg Heger hétfői bejegyzésén, hiszen a korábbi ügyvezető miniszterelnöknek legalább két oka is van arra, hogy elhatárolódjon Matovičtól. Az egyik, hogy a Heger mindeddig túlságosan is kötődött az OĽaNO elnökének politikájához.

„Gyakorlatilag a jobbkeze volt, mindennel egyetértett, amivel Matovič előállt. Még ha néha értelmetlenségről is volt szó. A szavazó számára világosnak kell lennie, miért ment el tőle és alapított saját pártot”

– magyarázta a politológus.

A másik ok pedig az OĽaNO vezetőjének kritikája, amit Hegerrel szemben fogalmazott meg.

„Matovič még a keresztvizet is leszedi az ellenfeléről, érthető, hogy Hegernek reagálnia kell a támadásokra. Ellenkező esetben gyáva és határozatlan politikusnak tartanák. Bár kérdéses, hogy a jobbközép pártok egykori szavazóinak többsége jelenleg nem ilyen embernek tartja-e őt”

– nyilatkozta.

Az időzítés szerepe

A politológustól azt is megkérdeztük, hogy a kritika időzítésének köze lehet-e a Demokraták választás előtti kampányához. Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legutóbbi felmérése alapján ugyanis az OĽaNO erősödni látszik, a májusi felmérésben 7,4 százalékra mérték a pártot, ami az áprilisi kutatáshoz képest 1,6 százalékpontos növekedést jelent. Ezzel szemben a Demokraták pártot továbbra is a parlamenti küszöb alatt mérik, a legutóbbi felmérés alapján mindössze a szavazatok 3,4 százalékát szereznék meg.

Kapcsolódó cikkünk

Az AKO ügynökség a Joj televízió Na hrane című műsorának készített felmérést arról, hogy milyenek a párt preferenciák az országban.

Az ügynökség május 4-e és 10-e között ezer polgár bevonásával dolgozott, akik közül 11,3 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem fog szavazni, 1,7 százalék nem kívánt válaszolni, 17,1% nem tudta, hogy kire szavazna.

A pártok közül a Smer nyerné a májusi választásokat, jelenleg a párt 18 százalékon áll. A második helyre a Hlas került 16,5 százalékkal, a harmadik pedig a Progresszív Szlovákia 14,3 százalékkal. A parlamentbe még öt párt bekerülne, mivel elérték az odajutáshoz szükséges öt százalékot. A következő pártokról van szó: SaS (8,3%), OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti – OĽANO (7,4%), Republika (6,9%), KDH (6,6%), SME RODINA (5,6%). A parlamentbe nem jutna be az SNS 4,4 százalékkal, a Demokrati (3,4 %), a Magyar Fórum (3,1 %), a ZA ĽUDÍ (1,9 %) és a Szövetség (1,1 százalék) sem.

(ako)

Štefančík szerint elképzelhető, hogy a kritika időzítésének köze van a Demokraták alacsony támogatottságához, bár ez nem szükségszerű.

„Lehet, hogy csak egyszerűen betelt a pohár. Mindannyiunknak más a tűréshatára, Hegernek ez nyilván elég magasan van. A probléma akkor merül fel, amikor a túlzott tolerancia már elriasztja a választókat”

– jelentette ki Štefančík.

Koalíciós potenciál

Matovič korábbi kijelentései alapján úgy tűnik, hogy Hegert tartotta az egyik legszorosabb szövetségesének. A politológustól megkérdeztük, hogy a konfliktus után mekkora koalíciós potenciállal rendelkezhet az OĽaNO, ha sikerül bejutnia a parlamentbe a szeptemberi előre hozott választáson. Štefančík szerint Matovič koalíciós potenciálja jelenleg a nullához áll közel.

„Csodálkoznék, ha bármelyik politikust rá lehetne beszélni a Matovičcsal való közös kormányzásra. Matovičhoz nem illik a kormánypolitikusi pozíció, szinte már rászáradt az ellenzéki vezető szerepe. Abban viszont úgy érzi magát, mint hal a vízben”

– zárta a szakértő.

Read More

Post Comment