Search by category:
Egyéb kategória

Új lakás vásárlása helyett egyre többen választják a felújítást

Új lakás vásárlása helyett egyre többen választják a felújítást

Molnár Iván

2023. 05. 16., k – 15:51

Pozsony |

Az új építésű ingatlanok a magas árak miatt gyakorlatilag megfizethetetlenek, a jelzáloghitelek kamatlába közel 4 százalékra ugrott, az infláció pedig az embereket takarékosságra ösztönzi. Épp ezért sokan inkább a jelenlegi lakásukat újítják fel, emiatt pedig egyre nagyobb az érdeklődés a lakásfelújítási hitelek iránt.

Hogy a lakásfelújítási hitelek iránt megugrott az érdeklődés, azt az ingatlanpiaci elemzők is alátámasztják. „Nő a lakások és családi házak felújítása iránti érdeklődés, és ez a tendencia valószínűleg tovább erősödik majd” – állítja Michal Ďuriš, az Umbrella Group pénzügyi csoport egyik partnere. Elmondása szerint a romló gazdasági helyzet miatt különösen a fiatalabb családok módosítottak az új lakás vagy családi ház vásárlásával kapcsolatos elképzeléseiken, inkább az öregebb lakásukat újítva fel.

Tartósan magas kamat

A bankok nem vezetnek hivatalos statisztikát a felújítási hitelekről, a pénzügyi közvetítők szerint azonban a lakásfelújítás témája most jóval aktuálisabb, mint a korábbi években. Az új ingatlanok a magas árak miatt ugyanis sokak számára gyakorlatilag megfizethetetlenek. Míg tavaly februárban a Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint a pénzintézetek 3 milliárd euró értékben nyújtottak lakáshiteleket, addig idén ez az összeg mindössze 660 millió euró volt. Látványos javulásra ráadásul az elkövetkező időszakban sem számíthatunk. A jegybank becslése szerint a jelzáloghitelek kamatai még 2025-ben is 4,5-5 százalékos szinten állnak majd.

Egyszerűbb ügyintézés

Az Umbrella Group szerint több lehetőség is van a lakásfelújításhoz szükséges pénz előteremtésére. A bankok például közvetlenül erre a célra felhasználható jelzáloghiteleket kínálnak. „A hitelfedezet és a kamatok hasonlóak, mint az új lakás vásárlására felvett jelzáloghitel esetében, de ez a hitel megfizethetőbb, és a papírmunka is kevésbé szigorú. Például egy lakás vagy ház felújítására nyújtott célirányos jelzáloghitel esetében sok banknak csak az ingatlan felújítás előtti és utáni fotóira van szüksége, valamint egy szakértői jelentésre” – magyarázza Ďuriš. Szerinte a bankok még egyszerűbb dokumentációt igényelnek a nem célzott jelzáloghitel nyújtásakor. A felújítás ily módon történő finanszírozása esetén azonban már magasabb kamatszinttel kell számolnunk.

Fogyasztási hitel

A felújítások finanszírozhatók fogyasztási hitelből is. „Ennek az előnye, hogy a bank nem alapít zálogjogot a felújított lakásra, azonban két nagy hátránya is van: a kölcsönt legkésőbb nyolc éven belül vissza kell fizetni, és lényegesen magasabb kamatot kell fizetni, mint egy jelzáloghitel esetében” – figyelmeztet Ďuriš. Szerinte a jelzáloghitelek drágulása miatt ismét vonzóvá vált a lakás-takarékpénztárak korábban igen népszerű pénzügyi terméke, az áthidaló hitel is. (mi, TASR)

Read More

Post Comment