Search by category:
Egyéb kategória

Az év eleji bizonytalanság után lassan elstartolhat a gazdaság

Az év eleji bizonytalanság után lassan elstartolhat a gazdaság

Molnár Iván

2023. 05. 16., k – 15:48

Pozsony |

A szlovák gazdaság 2023 első negyedévében is fenntartotta a növekedését, ám az mérsékeltebb volt az egy évvel korábbinál, és lelassult a foglalkoztatottság növekedési üteme is. Az előrejelzések szerint az év hátralévő részében és jövőre azonban már szinte az összes gazdasági mutató esetében javulásra számíthatunk.

„Míg 2022 első negyedévében 3,1 százalékkal nőtt a szlovák gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme 0,9 százalékra zsugorodott” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője a kedden kiadott gyorsjelentésükre hivatkozva. A magas infláció miatt a GDP folyó és reál áron számított értéke között ezúttal ráadásul a szokásosnál jóval nagyobb a különbség. Folyó árakon a GDP 2023 első negyedévében 27,7 milliárd eurót tett ki, ami 3,2 milliárd eurós növekedést jelent 2022 első negyedévéhez képest. Az infláció hatását is figyelembe vevő reálárakra átszámítva a GDP ugyanakkor csupán 21,4 milliárd euró volt. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a szlovák gazdaság növekedéséhez az idei év első három hónapjában a külkereskedelmi többlet és a növekvő beruházások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Mire számíthatunk?

E héten tette közzé legfrissebb gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság (EB) is. Eszerint a szlovák GDP idén 1,7%-kal nőhet, ugyanannyival, mint tavaly, ami elsősorban a beruházásoknak köszönhető. Brüsszel szerint Szlovákia gazdasági aktivitása 2023 második felében felgyorsul, mivel az ellátási láncok problémái enyhülnek, ami várhatóan fellendíti az exportot, az EB jövőre így már 2,1 százalékos növekedést jósol Szlovákiának.

Enyhülő infláció

A szlovák kormány intézkedései a Bizottság szerint enyhítették a túlzott energiaárak hatását a szlovákiai háztartásokra és vállalkozásokra, az éves infláció ennek ellenére az uniós számítások szerint tavaly elérte a 12,1 százalékot. Az EB most közzétett tavaszi előrejelzése szerint Szlovákia átlagos inflációs rátája idén 10,9% lesz, jövőre pedig 5,7%-ra csökken. A reálbérek csökkenése miatt a magánfogyasztás azonban idén még stagnálni fog, a beruházások esetében – a strukturális alapoknak és a kormányzati beruházásoknak köszönhetően – azonban már erőteljes növekedés várható.

Csökkenő munkanélküliség

Az év első három hónapjában lelassult a foglalkoztatás növekedési üteme. „A Statisztikai Hivatal adatai szerint az első negyedévben 2,4 millió embernek volt munkája, 0,5 százalékkal többnek az egy évvel korábbinál. Egy évvel korábban azonban még 2,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma” – tette hozzá Morháčová. Az Európai Bizottság ennek ellenére a szlovákiai munkanélküliségi mutatók további javulásában bízik. „A szlovákiai munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,2%-ról idén 5,7%-ra, jövőre pedig 5,5%-ra csökken” – áll az EB előrejelzésében. Eszerint a nominális bérek tavaly az inflációnál kisebb mértékben emelkedtek, ami a lakosság vásárlóerejének a csökkenéséhez vezetett, idén azonban már e tekintetben is javulásra számíthatunk.

Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője szerint a következő hónapokra vonatkozó kilátások jónak nevezhetők, a gazdaságot a 2014–2020-as időszakból fennmaradt uniós források lehívása segítheti, az év végére így felgyorsulhat a növekedés. „A vállalatok és a fogyasztók is derűlátóbbak, az energiaválság pedig a reményeink szerint lassan lecseng, mivel az európai gáztározók már most 63%-ban vannak feltöltve, miközben az erre az időszakra érvényes hosszú távú átlag 45% körül mozog” – tette hozzá Lehuta.

Read More

Post Comment