Search by category:
Egyéb kategória

A háború lenyomata Ipolyságon

A háború lenyomata Ipolyságon

Károly Zsolt

2023. 05. 17., sze – 18:43

Ipolyság |

Átformált táj címmel fémjelezték a Menora Saag Centrum Artis legújabb kiállítását, amelyet május végéig tekinthetünk meg az ipolysági zsinagóga galériában.

A művészeti kiállítás egy reinstaláció, amelynek központi témája az Ukrajnában dúló háború. Ezt tavaly decemberben a Veresegyházi Udvarház Galériában láthatta először a közönség. Ipolyságon Kozák Csaba művészeti író segédkezett a tárlat megnyitóján, melynek kurátora Klement Zoltán.

Teljes mértékben érezhető annak a nyomasztó légkörnek a súlya a helyiségben, amit azok az emberek élnek át manapság, akik áldozatul estek az orosz-ukrán konfliktusnak. A tárlat központi eleme Szegedi Noémi „Véres ruha” című műve, amely egy padlóra vetett fehér kislány-ruha véresen és koszosan. „A törmelékek alól sikerült kiszedni…Aznap, amikor az iskoládba csapódtak a lövedékek, szerencsére, nem volt bent senki, csak a ruhák a főpróbához. A csipkék és tüllök úgy repültek fel a levegőbe, mint fehér hattyúmadarak” – olvashatjuk a kiállított tárgy mellett a készítő tollából.

Lapunk megkeresésére Kutak Adrienn keramikus elmondta, hogy az ő alkotása a szétbombázott földeket kívánja bemutatni.

„Miért? – Ezt a címet választottam a művemnek. Korábban már volt egy hasonló alkotásom, ahol a bányászatból fakadó károkra hívtam fel a figyelmet, csak akkor az árkok szegélyét színes kristályok díszítették. A mostaninál már csak az üres feketeséget láthatjuk” – fejtette ki részletesen. „Úgy gondolom, hogy Fülöp Richárd Vízió című alkotása, a posztapokaliptikus, felrobbantott Eiffel-torony egy nagyon megrázó jövőkép. Nem szeretnénk, hogy a háború egész Európára kiterjedő legyen” – zárta gondolatait a keramikus.

Szűcs Barbara Eszter festőművész Veresegyházán tartott performansz előadást, amelynek kellékei szintén kiállításra kerültek Ipolyságon. Az „Attack” című munkájában két festményt láthatunk. Az egyik egy tankot ábrázoló műalkotás, a másik pedig egy kettétépett vászon, amely a várost tank által kilőtt várost ábrázolja. A vászon eltépése tavaly történt az első kiállítás megnyitóján. A művésznő így próbálta meg visszaadni a parancs teljesítésének következményeit a festővásznon keresztül.

Read More

Post Comment