Search by category:
Egyéb kategória

Közeledtek az álláspontok az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemeléséről

Közeledtek az álláspontok az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemeléséről

Mészáros Richárd

2023. 05. 17., sze – 09:19

Közeledtek az álláspontok az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemeléséről az elnök és a republikánus képviselőházi elnök részvételével zajló egyeztetéseken kedden.

A Fehér Házban folytatta kedden a múlt héten megkezdett tárgyalást Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a Kongresszus republikánus alsóházi elnöke, valamint a kongresszusi felsőház, a Szenátus demokrata vezetője Chuck Schumer, amelynek tétje, hogy az Egyesült Államok júniusban is képes lesz-e megújítani államadósságát.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden optimista a lehetséges megállapodást tekintve, de úgy látja, hogy még sok munka áll előttük számos nehéz témát illetően. Az elnök bízik abban, hogy elérhető egy felelősségteljes, kétpárti költségvetési megállapodás, amennyiben „mindkét fél jóhiszeműen áll a tárgyaláshoz és felismeri, hogy egyikük sem fogja teljes egészében megkapni azt, amit akar” – áll a közleményben.  

A Fehér Ház szóvivője napi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Joe Biden a tárgyalások érdekében lerövidíti erre a hétre tervezett utazását, és lemondja ausztráliai és pápua új-guineai látogatását. Az elnök részt vesz ugyanakkor a G7-csoport Tokióban szervezett csúcstalálkozóján, amelyen a Fehér Ház tájékoztatása szerint szó lesz az ukrajnai háborúról, a Kína támasztotta gazdasági versenyről, valamint a mesterséges intelligencia szabályozásának kérdéseiről.

A megbeszélést jónak és hatékonynak nevezte Chuck Schumer, a szenátusban többségben lévő demokraták vezetője, aki arról számolt be, hogy abban közös állásponton voltak a republikánus házelnökkel, hogy a fizetésképtelenség bekövetkezte a lehető legrosszabb kimenetel lenne, szörnyű következményekkel az Egyesült Államokra és az amerikai családokra nézve, ami „nem elfogadható opció”.

Kevin McCarthy, a Kongresszus alsóházának, a Képviselőháznak republikánus elnöke óvatosabban fogalmazott, és azt mondta a Fehér Házban tartott megbeszélést követően, hogy változatlanul nagyon távol van az ő és a Fehér Ház álláspontja. Ugyanakkor hozzátette, hogy lehetségesnek tart egy megállapodást már a hét végére.

Pozitívumnak nevezte, hogy a Fehér Ház beleegyezett a tárgyalások menetének módosításába és abba, hogy közvetlenül a képviselőházi elnök irodájával folytatódjanak a tárgyalások, tekintve, hogy a fő választóvonal a republikánus házelnök és a demokrata adminisztráció között húzódik az adósságplafonról szóló vitában.

Kevin McCarthy a tárgyalások megkezdése előtt arra figyelmeztetett, hogy a megegyezésre rendelkezésre álló idő vészesen fogy és már csak 16 napjuk van.

A fizetésképtelenséggel fenyegető politikai patthelyzet amiatt alakult ki, hogy az Egyesült Államok államadóssága elérte a törvény által jelenleg engedélyezett felső határt, ezért a kormány annak megemelésére kéri a Kongresszust, amelynek republikánus, képviselőházi többsége ezt határozott költségvetési kiadáscsökkentéshez köti, és fegyelmezett államháztartási gazdálkodást követel.

A 31 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről a Képviselőház már április végén elfogadott egy törvény, ami lehetővé tenne újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára, ugyanakkor konkrét kiadáscsökkentést is előír a kormány számára, többi között olyan területeket érintve, amelyek a Biden-kormány politikájának kulcselemei, így a klímapolitikát és az adóhatóság létszámának emelését is érintenék.

Joe Biden elnök jelezte, hogy a törvényt megvétózza, ha elé kerül, de a Szenátusban többséget adó demokraták is jelezték, hogy nem támogatják a törvényt.

A Fehér Ház határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy az adósságplafonról és a költségvetésről szóló vitát kettéválasszák.

Read More

Post Comment