Search by category:
Egyéb kategória

Magyar miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Magyar miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Horváth Bianka

2023. 05. 17., sze – 10:23

Hosszas és megalázó vergődés után befejezte működését a Heger-kormány, e héttől a szeptemberi előrehozott választásokig szakértői kormánya lesz Szlovákiának. A miniszterelnök először az ország történetében magyar nemzetiségű személy: a Szlovák Nemzeti Bank volt alelnöke, Ódor Lajos.

Magyar lesz a pénzügyminiszter is, Horváth Mihály a Szlovák Nemzeti Bank volt vezető közgazdásza. Ami abból a szempontból, hogy komoly szaktudással és higgadtsággal vezetik-e az országot a választásokig, ugyan mellékes, mégis komoly üzenet a kisebbségek felé. Zuzana Čaputová számára a kormánytagok kiválasztásánál nyilván nem volt kizáró ok a nemzetiség, huszonegynéhány éve ilyesmi még elképzelhetetlen volt (emlékezzünk csak, miért nem lehetett a szlovák parlament elnöke a Dzurinda-kormányokban Bugár Béla).

Leválthatja az SIS igazgatóját

Az új kabinet felállása valóban ad okot némi reményre, még akkor is, ha tiszavirág-életű lesz és a kompetenciái sem teljesek. Arra, hogy a parlament bizalmat szavazzon neki, kevés az esély, ezért valószínűleg a köztársasági elnöktől kapott megbízással, korlátozott jogkörökkel fog kormányozni. A külpolitikát illető alapvető kérdésekben egyáltalán nem dönthet, egyes lépésekhez pedig szüksége lesz az elnök asszony jóváhagyására. Viszont még korlátozott jogkörökkel is előterjeszthet törvényjavaslatokat, elfogadhat rendeleteket, sőt vissza is vonhatja az előző kormány által beterjesztett törvényjavaslatokat. Jelentős állami intézmények (például a Szlovák Információs Szolgálat vagy a Statisztikai Hivatal) igazgatóinak leváltásáról is dönthet az új kormány. Elemzők szerint azonban nem annyira személyzeti ügyekkel, inkább a választások és a költségvetés előkészítésével, valamint az európai újjáépítési alapból kapott támogatások felhasználásával fog foglalkozni.

Nyugalmat, stabilitást ígér

Ódor Lajos pragmatikus, higgadt közgazdászként ismert, aki soha nem kapcsolódott be a politikai csatározásokba. Nyilván most sem fog, hiszen a szakértői kormány kinevezésének egyik feltétele az volt, hogy tagjai nem indulnak az őszi választásokon. Nem kizárt azonban, hogy később lehetnek politikai ambíciói, mert a jegybank alelnöki posztjáról lemondott, és oda vissza csak az új kormány javaslatára kerülhetne. Első nyilatkozatában azt ígérte, mindent megtesz, hogy a kormánya nyugalmat, stabilitást és konstruktív szakmai párbeszédet hozzon olyan témákban, amelyek az ország és az emberek számára fontosak. Ehhez a pártpolitikusok között nem sok partnert fog találni, a Smer, a Hlas és az OĽaNO már most Čaputová „progresszív bábjának” tekinti. Ami biztos: nehéz dolga lesz, ha ebben a végletekig felhergelt országban le akarja csillapítani a kedélyeket.

Ódor Lajos

1976-ban született Komáromban, középiskolai tanulmányait a Selye János Gimnáziumban végezte. A Comenius Egyetem matematika–menedzsment szakán szerzett diplomát, 26 évesen már a Pénzügypolitikai Intézet élére nevezte ki Ivan Mikloš pénzügyminiszter. Volt Iveta Radičová tanácsadója, részt vett a Költségvetési Felelősség Tanácsának és a pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért osztályának megalapításában. Ő készítette elő az euró, valamint az egykulcsos adó bevezetését, 2016 óta volt a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, több szlovákul megjelent népszerű gazdasági ismeretterjesztő könyv szerzője.

A Vasárnapnak 2009 februárjában nyilatkozott, visszakereshető weboldalunk archívumában, valamint 2020 májusában, vagy megtalálható a Vasárnap Facebook-oldalán

Horváth Mihály

A Comenius Egyetem elvégzése után tanult Nagy-Britanniában a Yorki Egyetemen, nagydoktori fokozatot szerzett a St. Andrews Egyetemen és öt évig kutatott az Oxfordi Egyetemen. Közben két szlovák pénzügyminiszter tanácsadója és különböző pénzügyi szakmai szervezetek tagja volt, részt vett a költségvetési tanács alapításában. Oktatott a Yorki Egyetemen, 2020 óta pedig a szlovák jegybank vezető közgazdásza.

A Vasárnapnak 2022 októberében nyilatkozott, visszakereshető weboldalunk archívumában, vagy megtalálható a Vasárnap Facebook-oldalán

Read More

Post Comment