Search by category:
Egyéb kategória

Helybenhagyta a fellebbviteli bíróság a Nicolas Sarkozy volt francia elnök elleni ítéletet

Helybenhagyta a fellebbviteli bíróság a Nicolas Sarkozy volt francia elnök elleni ítéletet

Mészáros Richárd

2023. 05. 17., sze – 10:22

Helybenhagyta a párizsi fellebbviteli bíróság szerdán a Nicolas Sarkozy volt francia elnök ellen korrupció miatt hozott ítéletet.

A korábbi államfőt első fokon 3 év börtönre ítélték, melyből két év szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztették. A fellebbezés után született döntés értelmében a politikusnak egy évre sem kell börtönbe vonulnia, elektronikus nyomkövető viselésére kötelezi az ítélet. A fellebbviteli bíróság helybenhagyta az alacsonyabb szintű törvényszék azon döntését is, hogy Nicolas Sarkozy ideiglenesen nem viselhet közhivatalt.

Ügyvédje az ítélet kihirdetése után leszögezte, hogy Nicolas Sarkozy ártatlan, a döntés igazságtalan, és a legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A 68 éves volt elnököt 2021-ben ítélte el a bíróság, mert megpróbált megvesztegetni egy bírót, miután távozott az elnöki posztról. Emellett befolyással üzérkedés miatt is elmarasztalták, mert megpróbált bizalmas információk birtokába jutni a 2007-es kampányának finanszírozásával kapcsolatos vizsgálattal kapcsolatban.

Nicolas Sarkozy egy cikluson át volt francia köztársasági elnök 2007 és 2012 között. Mindvégig tagadta bűnösségét.

Read More

Post Comment