Search by category:
Egyéb kategória

Egyre több a szingli, nem vonzó a házasság

Egyre több a szingli, nem vonzó a házasság

Molnár Iván

2023. 05. 18., cs – 16:07

Pozsony |

Szlovákiában tovább nőtt az egyszemélyes háztartások száma, miközben a házasság egyre kevesebbeket vonz. A csupán élettársi kapcsolatban élő, gyermeket is vállaló párok száma 67%-kal nőtt. A Statisztikai Hivatal csütörtökön tette közzé a legutóbbi népszámlálás háztartásokkal kapcsolatos adatait.

A Statisztikai Hivatal most közzétett felmérése szerint 2021. januárjában Szlovákiában 2,376 millió háztartást regisztráltak, amelyek 60 százaléka családi köteléken alapuló háztartás. Ez utóbbiakban 4,16 milliónyian élnek. „A teljes háztartások az összes családos háztartás háromnegyedét teszik ki. Ezek közel 88 százalékát házaspárok, 12 százalékát pedig élettársi kapcsolatban élő párok alkotják” – mondta el Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal társadalmi statisztikai és demográfiai osztályának a vezérigazgatója. A nem teljes családok esetében az „egyedülálló anya egy vagy több gyermekkel” modell dominál. Ők teszik ki a nem teljes családok csaknem 86 százalékát. Az egyedülálló apák egy gyermekkel 14 százalékot tesznek ki.

„A nem családi háztartások, azaz az egyszemélyes és más, családi kötelékekkel nem rendelkező egyének által alkotott háztartások aránya eléri a 37 százalékot. Ezekben csaknem 960 ezren élnek” – tette hozzá Ivančíková. Közülük szerinte több mint 835 ezren élnek egyszemélyes háztartásban, amelyek esetében a nők dominálnak, 55 százalékos részaránnyal.

Ivančíková szerint a korábbi tendenciák az évközi összehasonlításban is folytatódnak, de más dinamika jellemzi őket. „Nagyjából 37 százalékkal, vagyis mintegy 230 ezer fővel nőtt az egyszemélyes háztartások száma, de egyre több az olyan, nem összeházasodott, csupán élettársi kapcsolatban élő pár is, akik gyereket vállalnak. Ez utóbbiak száma 67 százalékkal, vagyis csaknem 30 ezerrel nőtt. Ezzel szemben a házaspárból és eltartott gyermekből álló teljes családi háztartások száma csaknem 72 ezerrel, nagyjából 16%-kal csökkent” – figyelmeztet Ivančíková. Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának az igazgatója elmondta, hogy az alapadatokat már most közzétették a Statisztikai Hivatal ezzel kapcsolatos honlapján, a háztartásokra vonatkozó bővített eredmények pedig fokozatosan kerülnek fel a honlapjukra.

Read More

Post Comment