Search by category:
Egyéb kategória

Döntött a bíróság: Zsuzsová bűnös a Kuciak-gyilkosság, valamint Maroš Žilinka meggyilkolásának megrendelése ügyében

Döntött a bíróság: Zsuzsová bűnös a Kuciak-gyilkosság, valamint Maroš Žilinka meggyilkolásának megrendelése ügyében

Nagy Roland

2023. 05. 19., p – 12:46

Bazin |

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa elítélte Alena Zsuzsovát Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása, valamint Maroš Žilinka főügyész meggyilkolásának előkészítése ügyében. Az utóbbi bűncselekményben Dušan Kracinát is bűnösnek találta a bíróság. Az ítélethirdetés jelen pillanatokban is zajlik.

A vádlottak közül egyedül Alena Zsuzsová nem jelent meg a tárgyaláson, kérvényezte, hogy az ítélethirdetésre a jelenléte nélkül kerüljön sor. Az ítélethirdetés előtt Kočner nem kívánt élni az utolsó szó jogával, azt mondta, mindent elmondott már a tárgyalások során, illetve a záróbeszédben. Kracina továbbra is ártatlannak vallotta magát, csakúgy, mint Dragič.

A hírt folyamatosan frissítjük.

A Kuciak-per története

A gyilkosság

Ján Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én hidegvérrel meggyilkolták a nagymácsédi otthonukban. A rendőrség 4 nappal később, február 25-én talált rá a holttestekre. A bűncselekmény hatalmas felháborodást váltott ki a szlovák közéletben, március 9-én Pozsonyban a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tüntetést szervezett, amelyen több tízezer ember vett részt. A demonstrációk aztán a következő hetekben is folytatódtak, és a helyzet végül odáig fajult, hogy elsőként Robert Kaliňák belügyminiszter, majd később Robert Fico miniszterelnök (mindketten Smer) is kénytelen volt lemondani.

A legtovább Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány tartott ki, akit csak május végén hívott vissza a már újonnan kinevezett belügyminiszter, Denisa Saková.

A nyomozás kezdetben több szálon futott, gyanúba keveredett például Antonino Vadala olasz vállalkozó is, akinek a gyanús üzleteiről Ján Kuciak az utolsó megjelent cikkében írt. Vadalát őrizetbe vette a szlovák rendőrség, de bizonyítékok hiányában végül szabadon engedték. Az olasz vállalkozót egyébként azóta már elítélte a velencei bíróság, 9 évnyi szabadságvesztést kapott, amiért kábítószert csempészett Dél-Amerikából Olaszországba.

A letartóztatás

Az igazi áttörés azonban fél évvel később, 2018 szeptemberében következett be, amikor a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) őrizetbe vette Szabó Tamást, Miroslav Marčeket, Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát.

Marian Kočner, az ötödik vádlott ellen 2019 márciusában indítottak eljárást.

A vádirat alapján Kočner volt a Kuciak-gyilkosság megrendelője. Zsuzsová, a vállalkozó közeli ismerőse összekötő szerepet töltött be, vagyis ő vette fel a kapcsolatot a másik összekötővel, Andruskó Zoltán komáromi vállalkozóval. Andruskó szervezte be Miroslav Marčeket és Szabó Tamást, akiket a gyilkosság végrehajtásával bízott meg. A lövéseket Marček adta le, Szabó pedig az autót vezette, amellyel elmenekültek a helyszínről. A vádirat alapján a merénylet végrehajtásáért Kočner 50 ezer eurót fizetett ki, illetve eltekintett Andruskó 20 ezer eurós tartozásától. Mint kiderült, az említett tartozás azzal állhatott összefüggésben, hogy Kočner Zsuzsován keresztül korábban már kifizetett 20 ezer eurót Andruskónak Maroš Žilinka főügyész és Daniel Lipšic speciális ügyész meggyilkolásáért. Erre a merényletre azonban végül nem került sor.

Az üzenetváltások

Az ügyben komoly fordulópontot jelentett, hogy Marček 2019 áprilisában megtört, és bevallotta, ő ölte meg Kuciakot és Kušnírovát. Emellett beismert még egy gyilkosságot, mégpedig Molnár Péter gútai vállalkozóét. Andruskó szintén az elsők között kezdett együttműködni a hatóságokkal, végül az ő ügyét külön tárgyalta a bíróság. A komáromi férfi 2019 októberében vádalkut kötött a Speciális Ügyészség (ÚŠP) ügyészével. Az STŠ szenátusa két hónappal később, decemberben mondta ki a jogerős ítéletet, 15 évnyi szabadságvesztést kapott.

A botrányban fontos szerepet játszott az is, hogy 2019 nyarán a sajtó elkezdte kiszivárogtatni Kočner üzenetváltásait. A hatóságok ugyanis hozzájutottak ahhoz a telefonhoz, amelyen a vállalkozó a Threema nevű alkalmazást használta, abban a hitben, hogy ez egy olyan titkosított kommunikációs csatorna, amelyet nem lehet feltörni. A telefont egyébként Kočner közeli embere, Peter Tóth korábbi SIS-ügynök juttatta el a rendőrséghez. Tóth a vád alapján részt vett Kuciak megfigyelésében, még mielőtt a gyilkosságot végrehajtották volna.

Az üzenetekből kiderült, hogy Kočner nagyon sok közéleti funkciót betöltő személlyel kommunikált – politikusokkal, bírákkal, ügyészekkel.

Kapcsolódó cikkünk

Nyitra |

Kedden délelőtt hallgatják ki a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói Marian Kočner vállalkozót a Threema mobilapplikációval titkosított sms-ek ügyében.

 

Marián Kočner 8:30 perckor érkezett a NAKA nyitrai központjába, de ügyvédje szerint egyáltalán nem biztos, hogy hajlandó lesz vallomást tenni.

Marek Para ügyvéd megerősítette, hogy a Kočner telefonjában talált sms-üzenetek közül kettőnek köze lehet Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásához.

A keddi kihallgatás fontos előrelépést hozhat a Kuciak-gyilkosság nyomozásában – írja a Denník N, hiszen a titkosított üzenetek között bizonyítékok lehetnek arra, hogy valóban Kočner volt-e a megrendelő.

Ennek eredményeként kirajzolódott egy hatalmas korrupciós háló, amely az egész szlovák igazságszolgáltatást átszőtte. Az érintettek közül többek ellen már eljárás zajlik, például Mónika Jankovská, az igazságügyi minisztérium egykori államtitkára ellen is.

A per

A Kuciak-per első tárgyalási napját 2020. január 13-án tartották. A négy vádlott közül továbbra is csak Marček ismerte el a bűnösségét, a másik három vádlott tagadott. Ennek eredményeként Marček ügyét is külön tárgyalta a bíróság, aki végül 25 évnyi szabadságvesztést kapott. Így szeptember 3-án, az ítélethirdetés során már csak Kočner, Zsuzsová és Szabó állt a szenátus elé. Utóbbit a bíróság bűnösnek találta, és Marčekhez hasonlóan 25 évet kapott, annak ellenére, hogy végig tagadta bűneit. Kočnert és Zsuzsovát azonban felmentették a gyilkosság megrendelésének vádja alól, mivel a szenátus szerint az ügyészek nem mutattak be egyetlen közvetlen bizonyítékot sem az említett személyek ellen, a közvetett bizonyítékok láncolata pedig nem bizonyult elég szilárdnak az ítélet meghozatalához.

Kapcsolódó cikkünk

Amikor a Speciális Bíróság kihirdette az ítéletet, a Kuciak-ügyben, az egész ország úgy megdöbbent, mint amikor a kettős gyilkosságról értesült.

Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát a szenátus felmentette, mert az ellenük szóló bizonyítékokat nem találta eléggé meggyőzőnek.

Az ítélet indoklásából kiderült, hogy a Threema-üzeneteket szó szerint értelmezte a szenátus, a vádlottak mobiltelefonjainak lokalizációja alapján feltételezett találkáikat nem látta bizonyítottnak, Zoltán Andruskó vallomásának hitelességét pedig megkérdőjelezte. Ez azért is furcsa, mert Tomáš Szabót a gyilkosságban való részvételért Andruskó vallomása alapján ítélte a bíróság huszonöt év szabadságvesztésre. Kételyeket ébreszt az is, hogy a szenátus két tagja leszavazta a szenátus elnöknőjét, aki bűnösnek találta a vádlottakat.

A felmentő ítélet ellenére Kočner nem szabadulhat, mert a váltóhamisításért kiszabott 19 éves börtönbüntetését tölti. Zsuzsovát ugyan kiengedték a lipótvári börtönből, de azonnal le is tartóztatták, mert két ügyész és Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítése, valamint Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása ügyében is gyanúsított.

A Kuciak-ügynek a sokkoló felmentő ítélettel nincs vége, az ügyész fellebbezett és a Legfelsőbb Bíróság visszaadhatja az ügyet újratárgyalásra. Addig lesz időnk azon gondolkozni, hogy a bíróság túl alapos és lelkiismeretes volt, vagy csak gyáva és óvatos, esetleg korrupt is.

 

 

A témáról bővebben a nyomtatott Vasárnapban olvashatnak.

A speciális ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé került, amely visszadobta azt a Specializált Büntetőbíróság elé.

Az újratárgyalás

A Kuciak-per újratárgyalása 2022. február 28-án kezdődött. Az ügy közben bonyolódott, mert a hatóságok 2021 júniusában vádat emeltek Kočner ellen az ügyészek meggyilkolásának előkészítése miatt, a bíróság határozata értelmében pedig összevonták a két pert. A vád szerint azelőtt, hogy Kočner Kuciak likvidálása mellett döntött, el akarta tenni láb alól Maroš Žilinkát és Daniel Lipšicet, akik veszélyt jelenthettek a piszkos üzletei lebonyolítására. Kočner állítólag meg is tette a szükséges lépéseket, Zsuzsován keresztül felvette a kapcsolatot Andruskóval, aki eljuttatta a „megrendelést” Szabóhoz és Marčekhez.

Ekkor történhetett a már említett 20 ezer eurós kifizetés is. A két férfi el is kezdte az ügyészek megfigyelését, de a gyilkosságot végül nem sikerült végrehajtani, mivel azok rendkívül elővigyázatosak voltak, és egyetlen jó alkalom sem adódott a kivégzésükhöz. Andruskó ezt követően Dušan Kracinához fordult, aki a szerb Darko Dragićot ajánlotta végrehajtónak. Végül azonban ő sem járt sikerrel. A harmadik ügyész, Peter Šufliarsky meggyilkolására már a Kuciak-gyilkosság után, 2018 nyarán érkezett a megrendelés, de a rendőrségi akció végül ezt is meghiúsította.

Az újraindult perben az egyik kulcsfontosságú mozzanat az volt, hogy Szabó Tamás bevallotta, Andruskó valóban megrendelte nála az ügyészek kivégzését. 

Emiatt a szenátus külön eljárásban tárgyalja az ügyét. A többi vádlott az ítélethirdetés pillanatáig tagadta, hogy közük lenne a felhozott vádakhoz.

Read More

Post Comment