Search by category:
Egyéb kategória

Hegerék azt állítják, a Smer ismét a parlamentre bízná az államfőválasztást, Fico tagad

Hegerék azt állítják, a Smer ismét a parlamentre bízná az államfőválasztást, Fico tagad

Mészáros Richárd

2023. 05. 21., v – 12:56

Az Eduard Heger volt kormányfő vezette Demokraták azt állítja, hogy a választást követően a Smer megváltoztatná az államfőválasztás menetét, így azt ismételten nem az emberek, hanem a parlament választaná.

„A terv egyértelmű – hatalomra kerülni, minél több szavazatot szerzeni, hogy többségük legyen a parlamentben, és akkor Fico, Pellegrini, Danko és Uhírk, esetleg mások is, úgy módosítják majd az alkotmányt, hogy az elnököt a képviselők, és ne az emberek válasszák” – jelentette ki Juraj Šeliga, a Demokraták párt tagja. A párt szerint Ficónak azért lehetnek elnöki ambíciói, hogy biztosítsa büntethetetlenségét, illetve államfői kegyelmet adhasson.

„Nevetséges, hogy azok, akik meghiúsították az előre hozott választásról, mint a közvetlen demokrácia legmagasabb formájáról szóló népszavazást, most azzal vádolják a Smert, hogy a választás után törölné az elnök közvetlen megválasztását, és a parlamentben választaná meg azt. Ez hazugság” – állítja Fico, aki szerint a csődöt mondott kormánykoalíció egy újabb kétségbeesett támadásáról van szó.

A Hlas szintén visszautasította a vádakat, mint mondták, soha nem támogatnák azt, hogy a köztársasági elnök személyéről a parlament döntsön.

Read More

Post Comment