Search by category:
Egyéb kategória

A legkisebb pártok agóniája

A legkisebb pártok agóniája

Bárczi Laura

2023. 05. 22., h – 17:39

Pozsony |

Kudarccal zárultak a Demokraták, a Híd és a Kékek, illetve a Magyar Fórum közti együttműködésről szóló tárgyalások. A Híd, a Kékek és a Magyar Fórum egyelőre nem lép a Demokraták parlamenti választásra állított jelöltlistájára. A pártok egymásra mutogatnak az ajánlat korrektségét illetően.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az újjáalakult Híd már megállapodott a Mikuláš Dzurinda által vezetett Kékek nevű párttal arról, hogy a 2023-as parlamenti választáson közösen indulnak. Eduard Heger, a Demokraták párt elnöke vasárnap bejelentette, tárgyal a Kékek, a Híd és a Magyar Fórum vezetőivel a parlamenti választáson való közös fellépésről. Hegerék az egyeztetés után egy közleményt adtak ki, amelyben a tárgyalások kudarcáról számoltak be.

„Nagyon sajnáljuk, hogy a többi párt úgy döntött, elutasítja az ajánlatunkat, illetve egyelőre a saját útjukon haladnak tovább. Az együttműködést nem lehet kikényszeríteni”

– olvasható a közleményben.

Hegerék hozzáteszik, a saját kampányukra fognak összpontosítani, amelyben az aktuális politikai helyzet megnyugtatásra és a konstruktív együttműködésre fognak koncentrálni. Ugyanakkor, továbbra is nyitottak az említett mozgalmakkal való együttműködésre.

A Híd és a Fórum szerint 

Sólymos László, a MOST-HÍD 2023 néven bejegyzett Híd elnöke Heger ajánlatával kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta, megkérdőjelezhető egy olyan ajánlat korrektsége, amelyet a meghívott pártok közül egyik sem tudott elfogadni.

„Ez Hegerék részéről inkább arról szólt, hogy ne érje szó a ház elejét”

– áll a nyilatkozatban.

A Híd elnöke hozzátette, Dzurindáékkal haladnak tovább azon az úton, amin a múlt csütörtöki alapító közgyűlésen elindultak.

A Demokraták sajtóközleményére reagálva Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, azért nem fogadták el Heger ajánlatát, mert nem szeretnének egy olyan alakulat tagjai lenni, amely felelős a jelenlegi kaotikus politikai helyzetért. Simon szerint az ajánlatban az állt, a Demokraták 90 helyet töltenének be a listán, a maradék 60 helyet oszthatta volna szét a Híd, a Kékek-Európai Szlovákia és a Magyar Fórum tömörülése. Simon arról beszélt, az ajánlat azért sem volt korrekt, mert Heger 37 órával a választás első lehetséges kiírási időpontja előtt hívta össze a tárgyalást és ezért, ahogy azt a Demokraták vezetője is beismerte, már nem biztos, hogy sikerült volna jogilag is eszközölni a közös párt névváltoztatását.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke szerint ha EduardHeger, a Demokraták elnöke komolyan gondolta volna azegyüttműködési szándékát, már szombat reggelre összehívta volna a tárgyaló feleket.

„Nekünk majd egy hónapba telt a tárgyalások folyamata, nem tudom, Heger hogyan akarta ezt 37 óra alatt győzni”

– mondta a Magyar Fórum elnöke.

Simon csütörtökön még Mikuláš Dzurindával egyeztetett, a Kékek vezetőjének azonban már ekkor megmondta, idő szűkében nem látja lehetségesnek, hogy közös listán induljanak, hiszen nem győznének nevet módosítani. Simonék azonban felajánlották Dzurindának, hogy a Kékek a Magyar Fórum jelöltlistáján induljon. A szeptemberi választásokkal kapcsolatban leszögezte, a jelenlegi név, azaz a Magyar Fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana néven fognak indulni. Nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy tömörülésük ne érné el az 5%-os parlamenti küszöböt. Simon elmondta, nem szeretnének semmiben részt venni, ami Robert Fico ismételt térnyeréséhez járulna hozzá, vagy ami a káosz időszakához köthető. Ha más pártok vagy egyének csatlakoznának a Magyar Fórum körüli tömörülés listájához, még megtehetik. Simon tárt karokkal várja a Szövetségből távozó egyenéket is. Nem zárta ki azonban azt sem, hogy végül a Magyar Fórum körüli tömörülés jelöltjei indulnának más listán.

Önzően álltak hozzá

A Demokraták is összehívtak egy sajtótájékozatót hétfőre, ahol Eduard Heger a párt elnöke arról számolt be, azért tartották a pártegyesítésről szóló tárgyalást vasárnap, mert korábban már egyeztettek Dzurindával és elsősorban az ő visszajelzésére vártak. A kisebb pártokkal azért kezdeményeztek tárgyalásokat, mert nem akarták, hogy bármilyen demokratikus szavazat is elvesszen. A Demokraták alelnöke, Andrea Letanovská szerint a vasárnapi tárgyalás az önzésen bukott el, mivel ők egy korrekt ajánlatot kínáltak. Szerinte ezt az támasztja alá, hogy készek lettek volna a listavezetői helyet is átengedni. Minden pártnak felajánlották, jelöljön a listavezetői helyre egy személyt, majd közösen döntsék el, ki kerüljön az első pozícióra. A felmérések alapján legerősebbnek mutatkozó formáció pedig a lista 1-től 5-ig, majd 10-től 15-ig terjedő helyeire állíthatott volna jelöltet, és ez a minta érvényesült volna az egész névsorban.

„6 férfi ült velem szemben, akiknek nagy ambíciójuk van arra, hogy megváltoztassák Szlovákiát, azonban a saját egójukon nem tudtak felülemelkedni”

– mondta Letanovská.

Hozzátette, a felek közti megegyezés megmenthette volna Szlovákiában a demokráciát. A Demokraták szerint a tárgyalófelek nem voltak nyitottak, nem érdeklődtek az ajánlat részletei iránt és nem próbáltak meg alkudozni. Teljes mértékben hiányzott belőlük a megegyezés iránti akarat. Jaroslav Naď volt védelmi miniszter elárulta, a Demokraták megbízásából külön felmérés készült, melyben Dzurindáék pártját 0,6%-ra, a Magyar Fórum által felölelt tömörülést pedig 0,7%-ra mérték. A felmérés még a Híd és a Kékek együttműködésének bejelentése előtt készült. Naď nem érti, mire töreksznek ezek a pártok ilyen alcsony preferenciákkal, s meggyőződése, egy jó lehetőséget hagytak ki.

„A különbség köztünk az, hogy míg ők önzően állnak a tárgyalásokhoz, mi nem” 

– mondta Naď.

Jelenleg a Demokraták nem fog újabb tárgyalásokat kezdeményezni más pártokkal, terveik szerint a választókat fogják felkeresni, hogy megtudják, milyen igényeik vannak. Azt azonban nem zárták ki, hogy a pártokkal, amelyekkel vasárnap sikertelen tárgyalást zártak, ne kezdeményeznének újra együttműködést.

Névváltoztatás 

Itt fontos megjegyezni, hogy bármilyen névváltoztatásra jogilag csak addig van lehetőség, amíg Boris Kollár a parlament házelnöke hivatalosan ki nem írja a a választást szeptember 30-ra. Kollár ezt leghamarabb ma, legkésőbb pedig június 12-én teheti meg. A kiírás időpontjától kezdve indul el hivatalosan is a kampány. Ezek után már nehezebb lesz a párttömörülések létrehozása, mivel már nem lesz rá mód, hogy az így létrejövő alakulatok nevét módosítsák. Sajtóinformációk szerint azonban nem valószínű, hogy Kollár már a keddi napon kiírná az időpontot, úgy tudni, a bejelentést nagyjából egy héttel elodázza, így esélyt ad a kisebb pártoknak a egyesülésre. Azonban a választás időpontjának hivatalos bejelentése után is lehetséges lesz, hogy egy párt képviselői egyénenként egy másik szereplő jelöltlistáján induljanak.

 

Read More

Post Comment