Search by category:
Egyéb kategória

Nőtt a külföldi diákok száma a cseh egyetemeken és főiskolákon

Nőtt a külföldi diákok száma a cseh egyetemeken és főiskolákon

Mészáros Richárd

2023. 05. 23., k – 10:05

A szlovákiai magyar diákok száma Csehországban a prágai és a brünni diákklubok becslése szerint jelenleg mintegy 200–220-ra tehető.

Tavaly tovább emelkedett a külföldi hallgatók száma a cseh egyetemeken és főiskolákon, míg a cseh diákoké csökkent – derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal új kimutatásából, amelyet a ČTK hírügynökség ismertetett kedden.

Tavaly év végén az ország felsőoktatási intézményeiben 250 ezer cseh állampolgár tanult, mintegy 2000-rel kevesebb, mint 2021-ben. A külföldi hallgatók száma 55 ezerre emelkedett, ők teszik ki az összes egyetemista és főiskolás diák 18 százalékát. Az utóbbi évtizedben évi három százalékkal növekedett a külföldi hallgatók száma Csehországban – jegyezte meg a statisztikai hivatal.

A cseh egyetemeken és főiskolákon tavaly 166 ország állampolgárai tanultak külföldről. Legtöbben közülük, mintegy 22 ezren szlovák állampolgárok, ők képviselik a külföldi hallgatók 38 százalékát. A második legnépesebb külföldi diákcsoport az oroszoké (7900), míg a harmadikat az ukránok (6200) teszik ki. A magyar diákok számát a statisztikusok nem közölték. A szlovákiai magyar diákok száma Csehországban a prágai és a brünni diákklubok becslése szerint jelenleg mintegy 200–220-ra tehető.

Míg az egyetemekre és főiskolákra beiratkozók száma néhány éves stagnálás után újra mérsékelten emelkedik, a végzősök, tehát a diplomát megszerzők száma folyamatosan csökken. 2022-ben 58 699-en kaptak egyetemi vagy főiskolai diplomát Csehországban, mintegy 1900-zal kevesebben, mint 2021-ben.

Nemzetközi összehasonlításban Csehország az Európai Unió azon országai közé tartozik, amelyekben a legalacsonyabb az egyetemet vagy főiskolát elvégzők aránya. Hivatalos adatok szerint Csehország 25 és 34 év közti lakosságának mintegy 35 százaléka rendelkezik egyetemi vagy főiskolai diplomával. Csehország ezzel az uniós államok ranglistájának alján található, a Cseh Statisztikai Hivatal összeállítása szerint rosszabbul csak Bulgária, Magyarország és Románia áll. Az európai uniós átlag 40 százalék.

Csehországban jelenleg 26 állami és 32 magánegyetem vagy főiskola működik. A diákok kétötöde a prágai felsőoktatási intézményekben, egyötöde a brünniekben tanul. A legnagyobb felsőoktatási intézmény a Károly Egyetem mintegy 51 ezer hallgatóval, majd a brünni Masaryk Egyetem következik 32 ezer diákkal, míg 23 ezer diákkal az olmützi Palacky Egyetem a harmadik.

Read More

Post Comment