Search by category:
Egyéb kategória

Kuciak-ügy: Még Zsuzsová ügyvédjét is meglepte Kočner felmentése

Kuciak-ügy: Még Zsuzsová ügyvédjét is meglepte Kočner felmentése

Mészáros Richárd

2023. 05. 23., k – 10:13

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) másodszor is felmentette Marian Kočnert a Kuciak-gyilkosság, valamint az ügyészek ellen tervezett merénylet ügyében. Alena Zsuzsovát azonban mindkét ügyben bűnösek találták, 25 évnyi szabadságvesztést kapott.

Az ítélet szerint a piramis tetején Zsuzsová állt, a gyilkosságról pedig Kočner nem tudott, a nő a háta mögött rendelte azt meg. Mindezt azért, mert félt attól, hogy ha Kočnerrel valami történik, elesik állandó pénzügyi bevételétől, ami nélkül anyagi szükséghelyzetbe került volna.

Mint ismert, az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte Kočnerre és Zsuzsovára egyaránt, a bíróság szerint azonban kevés bizonyíték volt Kočner ellen. Míg Zsuzsová esetében – Andruskó tanúvallomása miatt – közvetlen bizonyítékok szóltak, addig Kočner ellen csak közvetettek.

Zsuzsová jogi képviselője szintén nem érti a bíróság döntését, hiszen az ítélet szerint védence Kočnertől kapta a pénzt, mégis felmentették.

Peter Vačok ügyvédet és egykori nyomozót is meglepte az ítélet, véleménye azonban inkább személyes, mint szakmai. „Kuciak az írásaival egészen más embereket veszélyeztetett, nem holmi Zsuzsovát. Ha ő az elkövető, akkor valaki biztosan megrendelte tőle. Lényegében a társadalom még mindig nem kapott releváns választ arra, hogy ki áll ennek a gyilkosságnak a hátterében” – véli Vačok.

Az, hogy honnan volt elég pénze Zsuzsovának a gyilkosság megrendeléséhez, szintén kérdéses. Az iratok szerint több tízezer eurót fizetett a gyilkosoknak, ő maga azonban nem dolgozott, Kočner pénzétől függött. Azt, hogy a vállalkozó mennyi pénzzel támogatta Zsuzsovát, nem ismert, ahogy azt sem, hogy tudott-e ebből annyit félretenni, hogy aztán kifizethesse az újságíró megölését.

Andruskó vallomását, mely szerint Kočner volt a megrendelő, Zsuzsová pedig a közvetítő, a bíróság csak Zsuzsovára nézve látta közvetlen bizonyítéknak. Az ítélet szerint Zsuzsová ezt azért állíthatta Andruskónak, hogy ezzel biztosítsa őt a megrendelés anyagi fedezetéről. A bíróság szerint az is bizonyítja, hogy Zsuzsová öncélúan rendelte meg a gyilkosságot, hogy 2017-ben Žilinka ügyész meggyilkolása helyezett Kuciakét részesítette előnyben, erről pedig – ahogy a Threema-üzenetek is megerősítik – nem volt ideje egyeztetni Kočnerrel.

A szenátus elnöke ugyanakkor maga is hangsúlyozta, hogy az ítélet nem azt jelenti, hogy Kočner ártatlan lenne, csak azt, hogy nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni a bűnösségét. A szakértők szerint a Kuciak-gyilkosság ügye még folytatódik majd.

(tvnoviny.sk)

Read More

Post Comment