Search by category:
Egyéb kategória

Olajszármazékokat találtak a vereknyei szennyvíztisztítóban és a Kis-Dunában

Olajszármazékokat találtak a vereknyei szennyvíztisztítóban és a Kis-Dunában

Kulcsár Péter

2023. 05. 24., sze – 19:24

Az intenzív esőzés miatt a Kis-Dunába kezdett szivárogni ezeknek az anyagoknak egy része – tájékoztatott a közösségi hálón a Pozsonyi Vízművek (BVS). A vállalat tűzoltókkal, a rendőrséggel és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelettel (SIŽP) közösen avatkozott be.

„Valószínűleg valaki kihasználta, hogy szakadt az eső, és a csatornába öntötte a veszélyes hulladékot, amivel nemcsak környezetszennyezést követett el, hanem a szennyvíztisztitó működését is veszélyezteti” – közölte a BVS. A vízművek közölték, a cég munkatársai minden szükséges intézkedést megtettek, hogy ne legyen fennakadás a szennyvíztisztítás során.

„A felhőszakadás miatt azonban az olajos anyagok egy része már beszivárgott a Kis-Dunába, még mielőtt a szennyvíztisztítóba került volna” – közölte a vízművek. Az esetet jelentették a tűzoltóságnak, a rendőrségnek és a SIŽP-nek. A BVS együttműködik a hatóságokkal a tettes felkutatásában.

A SIŽP ellenőrei is észlelték Kis-Duna vízminőségének romlását – erősítette meg a TASR hírügynökségnek Dávid Vido, a környezetvédelmi felügyelet szóvivője, és hozzátette, a szennyezés oka valamilyen olajos anyag szivárgása.

Szerdán ellenőrizték a vízminőséget. „Megállapítottuk, hogy a szennyezés nem folytatódik” – közölte a szóvivő.

Vida tájékoztatása szerint az esetet a felügyelet és a rendőrség is vizsgálja. „A SIŽP ismétlődő olajszivárgásokat regisztrál a Kis-Dunán” – mondta. A vizsgálatok során azonosították a szennyezés okozóját. „Mivel a vizsgálat még folyamatban van, konkrétumot egyelőre nem mondhatunk” – közölte, és hozzátette, hogy a tettes pénzbírságra és korrekciós intézkedésekre számíthat.

Read More

Post Comment